Daca ai probleme de somn si odihna ta pe timpul noptii nu este ceea ce ti-ai dori, trebuie sa identifici inainte de toate cauzele, pentru a putea lua masurile necesare. Gasesti solutiile mai jos daca te afli in una din cele 4 situatii prezentate!
Iti ia destul de mult timp pana sa dormi
20 de minute e un interval de timp normal pentru a adormi, dar daca iti ia mult mai mult, inseamna ca nu mergi la ora potrivita. Unul din cele mai comune motive pentru care nu poti dormi este faptul ca nu avem parte de suficienta relaxare si nu ne oprim gandurile. Daca ai ceva care te framanta, scrie-le undeva pentru a te elibera, incearca sa inveti anumite tehnici de respiratie pentru a te relaxa. Nu face eforturi foarte mari pentru a adormi, deoarece somnul trebuie sa ajunga la tine! Stai cu ochii deschisi si rezista usor somnului, iar daca nu adormi in 15-20 de minute, mergi in alta camera si relaxeaza-te!
Ai transpiratii nocturne
Daca te afli in perioada menopauzei, bufeurile din timpul zilei si transpiratiile pe timp de noapte sunt de obicei rezultatul fluctuatiilor hormonale. Extractul de salvie introdus seara in cina poate da rezultate minunate, masa de seara trebuie servita mai devreme compensand la pranz. Evita cofeina in a doua parte a zilei, evita alcoolul seara, nu manca sarat sau dulce inainte de culcare pentru a evita astfel de probleme de somn! Toate acestea sunt declansatoarele unor nopti mai fierbinti insotite de transpiratie, dar si palpitatii care au legatura cu refluxul gastro-esofagian. Bea multa apa in timpul zilei pentru a compensa lichidul pierdut in transpiratii. Daca problemele nu isi gasesc solutionarea dupa ce ai luat aceste masuri, ia in calcul o vizita la medic, glanda tiroida putand avea si ea un rol important in astfel de manifestari.
Te trezesti noaptea
Trezirea in timpul noptii este de obicei consecinta stresului si anxietatii fiind una din cele mai comune probleme de somn a multor adulti, iar a avea parte de o rutina inainte de culcare fiind esential. Relaxeaza-te pe deplin, evita cofeina si alcoolul, creeaza un mediu propice somnului in dormitor, asigura-te ca patul este confortabil si iti ofera odihna de care ai nevoie. Noteaza-ti intr-un jurnal cand te trezesti noaptea, de cate ori o faci, alaturi de activitatile din timpul zilei si alimentatie. Astfel, vei putea identifica cu usurinta ce anume te priveaza de un somn odihnitor. Daca te trezesti noaptea si nu poti dormi, solutia nu este sa stai cu ochii in tavan, ci dimpotriva: ridica-te din pat, mergi in alta camera (eventual slab iluminata) unde poti citi ceva, asculta o muzica calmanta sau fa-ti un ceai de musetel care sa te relaxeze!
Obosita dimineata dar nu noaptea tarziu
Exista doua categorii de persoane: una in care persoanele sunt mai alerte in cursul diminetii si cealalta care au dificultati dimineata, dar noaptea sunt in forma maxima. Daca esti o persoana activa pana noaptea tarziu, sunt cele mai mari sanse sa fii neproductiv dimineata. Iar daca vrei sa dormi mai devreme seara, incearca sa dezvolti si sa intretii o rutina de culcare la ore “normale”, ceasul tau biologic regland somnul de veghe; dar uneori se poate si desincroniza. Ai grija ca noaptea sa fie intuneric la tine in camera: trage jaluzelele, draperiile, foloseste masca pentru ochi! Diminueaza luminozitatea seara in casa, lucru ce va ajuta la cresterea producerii de melatonina, hormonul care ne face sa ne simtim somnorosi!