Bunatatea ne face sa fim mai sanatosi, dar cum se intampla asta? In momentul in care facem o fapta buna, atunci cand ajutam pe cineva, ne simtim bine, avem un sentiment launtric de multumire, iar partea buna vine abia acum: avem parte de beneficii in privinta sanatatii noastre! In momentul in care oferi in jur bunatate sau te comporti ca atare, vei avea parte mai tarziu de multe beneficii minte-corp. Afla in continuare cum poti “plati” ACUM pentru sanatatea ta in viitor!
O inima mai sanatoasa
Ce dai, aia primesti! Un studiu publicat in Health Psychology a aratat ca a cheltui bani pe cei din jur, poate imbunatati functia cardiovasculara. Participantilor li s-au dat 40$ pe saptamana timp de trei saptamani, pentru a investi in ei sau in ceilalti. Cei care au investit in cei din jur, au inregistrat o scadere a tensiunii arteriale, oamenii de stiinta ‘suspectand’ ca generozitatea duce la o crestere a sentimentelor legate de conexiunea sociala si la o scadere a nivelului de stres, ambele dovedind ca pot promova sanatatea inimii. Asta nu inseamna ca trebuie sa cheltuiti mari sume de bani! Puteti merge cu un prieten si sa-i oferi o cafea din cand in cand, fara niciun motiv!
Mai fericit
Bunatatea si actele de bunatate, ajuta la cresterea nivelului de oxitocina – hormon asociat fericirii noastre, fapt care duce la imbunatatirea starii de spirit si la stari mai mici de anxietate. In mod uimitor, acest lucru este valabil si atunci cand esti martor al unui act de bunatate, a generozitatii cuiva. Din pacate, sentimentele negative si frustrarea au un impact negativ asupra noastra, de aceea, trebuie sa rezistati acestora! Luati in considerare ca si cei din jur sunt oameni care incearca sa treaca de ziua respectiva, asa cum pot si stiu ei mai bine. Faceti ce puteti mai bine si stati cu cei care sunt buni cu ceilalti din natura lor, pentru ca, bunatatea este contagioasa!
Viata mai lunga
Cand oamenii au parte de un eveniment stresant in viata lor, cum ar fi pierderea locului de munca sau disparitia cuiva iubit, daca fac copii in acelasi an, vor trai mai mult, potrivit unui studiu publicat in American Journal of Public Health. Autorii considera ca aceste comportamente care denota compasiune, inhiba stresul si sporeste rezistenta. Incearca sa faci un obicei din a-i ajuta pe altii! Aratati compasiune ori de cate ori aveti ocazia, fie ca dati cuiva o haina, hraniti un caine, spuneti o vorba frumoasa sau de imbarbatare cuiva.
Imunitate puternica
Sistemul de aparare al corpului poate fi intarit, atunci cand va ‘scaldati’ in sentimente in care domina bunatatea si compasiunea. Cei care au participat la acest experiment si au practicat timp de 5 minute aceste emotii, au avut parte de o crestere a imunoglobinei A, anticorp responsabil pentru lupta impotriva virusilor, conform Journal of Advancement in Medicine. Iar a face acest lucru este foarte simplu: ganditi-va cu bunatate timp de 5 minute la o persoana de care va pasa, iar pentru un efect mai profund, scrieti cuiva o scrisoare sau trimiteti-i un email in care detaliati ceea ce apreciati la el; partea buna este ca nici macar nu trebuie sa trimiteti ceva. Studiul a aratat ca doar faptul de a va conecta gandurile in acest sens, va aproprie de acea persoana si va predispune in general, sa actionati asupra sentimentelor caritabile.