Odata cu cresterea se ajunge in perioada de pubertate, care este insotita de multa transformari. Unul din semnele pubertatii e legat de aparitia firelor de par mai inchise la culoare – consecinta a cresterii hormonilor, pe picioare, sub brate, in apropiere zonei pubiene. Incepand cu aceasta varsta, foarte multe fete incep sa foloseasca aparatul de ras.
Cand trebuie sa incepem sa ne radem?
Nu exista un anumit moment in care sa incepeti sa faceti acest pas. Puteti incepe oricand credeti ca firele de par din zonele respective incep sa deranjeze. Incepeti prin a intreba pe cineva din familie: o sora, mama sau o prietena apropiata care face deja acest lucru. Orice sfat, orice sugestie poate fi folositoare si va poate ajuta sa faceti acest lucru in conditii de siguranta.
Ce aparat de ras trebuie folosit?
Exista aparate de ras manuale si electrice – cu fir sau acumulator. Ideal ar fi sa le incercati pe ambele pentru a vedea care va da comfortul necesar si cu care din ele va descurcati mai bine. Multe din aparatele de ras de unica folosinta dispune de 2 pana la 5 lame, ceea ce inseamna un ras eficient si o piele catifelata. Luati pe cineva apropiat cu experienta si mergeti la cumparaturi, fie intr-o farmacie, fie intr-un magazin specializat.
Aparatele de ras electrice sunt ok ca pret, dar in schimb nu sunt multe modele care sa fie atat de eficiente precum un aparat de ras manual de unica folosinta. Anumite aparate de ras electrice sunt special concepute pentru adolescente. Vedeti care credeti ca vi se potriveste si luati in considerare ca in timpul folosirii, unele dintre ele pot irita pielea!
Aparatele de ras manuale impun odata cu folosirea lor si gel sau crema de ras; acestea sunt foarte folositoare pentru ca inmoaie firele de par, lubrefiaza pielea si o catifeleza. Evitati cremele sau gelurile care contin alcool, pentru ca acestea pot irita sau usca pielea! Procedeul este simplu, intocmai ca atunci cand folositi samponul. Foarte bine merge de asemenea si sapunul normal sau lichid.
Pana cand veti capata experienta indeajuns vis a vis de acest lucru care va deveni necesitate, e bine sa folositi aparatele cu mare atentie pentru a evita taierile sau alte neplaceri.
Cum putem evita sa nu ne taiem in timp ce ne radem?
– In primul rand locatia: trebuie sa fim intr-o cada cu apa calda sau un dus: apa calduta hidrateaza si catifeleaza pielea, reducandu-se riscul taierilor
– Dupa ce ati inmuiat pielea timp de cateva minute in apa calda, aplicati gelul sau crema de ras si actionati ca atunci cand samponati. Lasati 2-3 minute sa actioneze, dupa care incepeti procedura
– Mergeti cu apratul in directia parului; daca incercati in raspar, exista riscul ranirii sau a iritarii
– Incet si usor! Daca va grabiti sau apasati cu aparatul pe piele, aceasta poate duce la taieturi si/sau iritari; lasati aparatul sa lucreze!
– Schimbati aparatul mai des! Folosirea acestuia cand are lamele tocite, poate duce la iritatii si chiar infectii! Folositi aparatul numai pentru voi, nu il imprumutati din considerente igienice
– Atentie sporita in zona genunchilor si a gleznelor, din cauza formei, pot aparea foarte usor riscul de taiere!
– Dupa incheirea procedurii si dupa spalarea cu apa si sapun, folositi in zonele respective o crema sau lotiune hidratanta pentru a nu lasa pielea uscata
Rasul firelor de par – indiferent de zona, nu face sa creasca la loc fire mai groase; acestea sunt doar barfe populare si care nu au de-a face cu realitatea. Cand firele incep sa creasca si punem mana, indiferent de grosimea firelor de par, tot ne “inteapa”, tot avem acea impresie de asprime.
In ceea ce priveste frecventa indepartarii parului cu aparatele de ras, aceasta depinde de la persoana la persoana, poate fi saptamanala, la 3-4 zile sau aproape zilnic. E bine de stiut de asemenea, ca pe masura ce trec anii, parul creste din ce in ce mai repede, astfel ca va trebui sa cresteti frecventa rasului.
Ce facem in zona bikinilor?
Aici e un pic mai delicat, fiecare poate alege diverse metode pentru zona inghinala, functie de cultura, posibilitati si de ce nu, toleranta la durere.
O metoda facila pentru indepartarea firelor de par sunt cremele epilatoare: acestea se aplica direct pe piele si sunt sterse cateva minute mai tarziu cu tot cu firele de par. Din pacate, aceste creme au in compozitie foarte multe substante chimice, iar o piele sensibilia se poate irita. De aceea este indicat sa testati inainte de a folosi, pe o suprafata mica de piele, alta decat zona inghinala.
Epilarea cu ceara implica aplicarea unui strat cu ceara calda in zona in care se doreste inlaturarea parului; eliminarea stratului aplicat, aduce si inlaturarea firelor de par. Este o metoda dureroasa, fiecare o poate resimti individual.
In cazul electrolizei, tehnicianul introduce un ac subtire in foliculul de par si se aplica un impuls electric; poate irita pielea, dar epilarea este definitiva.
Se pot elimina firele de par si cu ajutorul laserului, dar pe suprafete mici si cu riscul unor cicatrici. Atat aceasta metoda cat si cea cu electroliza, indeparteza definitv firele de par, dar necesita mai multe sedinte.
Ce metoda folositi, depinde numai de voi. Daca doriti, incercati-le pe toate si in final puteti lua o decizia favorabila!