Dansul este o buna modalitate de a-ti creste starea de bine fizica si mentala si conform anumitor psihologi, suntem nascuti pentru a dansa, trebuie doar sa facem acest pas, mai ales datorita beneficiilor enorme pe care le are pentru sanatate: te ajuta sa fii o persoana mai fericita si mai isteata! Mai mult: este gratuit!
Avand potentialul de a arde mai multe calorii comparativ cu ciclismul, alergatul sau inotul, dansul reprezinta una din cele mai bune modalitati de a combina distractia cu starea fizica buna, concluzie la care au ajuns si cercetatorii de la Universitatea din Brighton. Acest lucru ar trebui sa te motiveze in continuare sa dansezi si sa te bucuri de o serie de beneficii pentru sanatate, beneficii care includ – inima, muschi, oase, plamani – mai puternice; si indiferent de varsta pe care o ai sau experienta in dans, exista numeroase cursuri de dans care sa ti se potriveasca. Si pentru ca dansul este o activitate atat de naturala, aproape innascuta – si la acest lucru trebuie sa iti amintesti cum dansai cand aveai cativa ani, poti gasi cursuri de dans chiar si stand pe scaun.
Creierul
Dansul te face sa te simti bine, emotiile intense pe care le simti vin de la dopamina care se declanseaza in creierul nostru. Aceasta chimicala joaca un rol important cum ne simtim, nivelurile scazute fiind asociate cu anxietatea, oboseala si depresia.
Doar miscandu-te pe muzica ne sunt ascutite simturile, ne este stimulata inteligenta si suntem protejati de declinul cognitiv care apare odata cu varsta. Cand dansam, sunt stimulate zonele din creier responsabile cu multe din activitatile mentale, incluzand aici memoria, perceptia, invatarea si cooperarea interpersonala.
Dansul in sala de dans poate fi un bun stimulant pentru creier, deoarece sunt mai complexe si mai rapide in timpul miscarii. Aceste dansuri te vor ajuta sa iti intaresti spatele si sa te misti cu mai multa gratie si in esenta – iti aliniezi corpul posturii naturale.
Echilibrul
Dansul te poate ajuta sa iti imbunatatesti agilitatea. Baletul este un foarte bun exemplu, mai ales ca in pregatirea propriu zisa ai nevoie de acele bare de care sa te sprijini si pe care sa le folosesti, beneficiind de o crestere a increderii si fitness-ului.
S-a observat de asemenea si imbunatirea picioarelor si a stabilitatii propriu zise! Ghemuiturile, ridicarile, intinderile se fac cu ajutorul respectivelor bare, dar la fel de bine pot fi facute si cu ajutorul unui scaun. Este un antrenament relativ usor si bland si cu toate acestea, poti avea probleme lombare daca fortezi sau executi anumite miscari gresite. Barre Workouts with Down Dog este o aplicatie care are peste 500 de miscari.

ai o aplicatie sau doar va lasati dusi de ritmurile muzicii!
Fitness-ul si dansul
Dansul creste ritmul cardiac si iti pompeaza sangele, aducand toate beneficiile unui antrenament cardiovascular.
Salsa in mod particular implica multa miscare fizica, astfel ca vei arde multe calorii, doar ca mare atentie: si aici sunt multe rasuciri si intoarceri! Trebuie sa fii o persoana supla si puternica, deoarece interiorul corpului, bazinul si soldurile vor fi in miscare in mod constant. Rotatiile pot fi dure, de aceea trebuie o mare atentie daca ai probleme la solduri sau la spate si indicat ar fi sa ceri si sfatul unui medic specialist.
Belly dancing este iarasi o buna optiune si este recomandat pentru imbunatatirea fizica interioara si a flexibilitatii, ajutand in acelasi timp tonifierea taliei. Si nu este usor, acest dans necesitand multa pricepere: vei avea nevoie de timp pentru a-l stapani! Nu este foarte recomandat daca ai probleme cu partea de jos a spatelui.
Misca-te!
Oricine poate incepe sa danseze la orice varsta, chiar daca nu a facut astfel de miscari pe vreun ritm sau daca mobilitatea este redusa. Da-i drumul muzici si … te misca-te! Si poti face acest lucru fie ca esti in pat sau in scaun: inchide ochii, asculta muzica, lasa ritmul sa te patrunda si permite-le muschilor sa inceapa sa se deplaseze ca raspuns la muzica.
De multe ori, anumite persoane gasesc un fel de scuza afirmand ca nu au ritmul in ei, ceea ce este total gresit si chiar ridicol daca e sa ne gandim ca inima functioneaza si bate intr-un ritm, creierul functioneza ritmic, mergem intr-un anumit ritm. Studiile chiar sustin ca 10 minute de dans in cateva zile pe saptamana pot aduce beneficii pentru sanatate, asa ca fa-ti un obicei frumos si benefic, dansand jumatate de ora timp de cel putin 4-5 zile pe saptamana!