Deficitul de fier te poate scoate din forma, iti da o stare anemica, iar daca te stii o persoana activa si nu stii exact ce se intampla, aceasta ar putea fi una din cauze.
Fierul face posibil procesul prin care celulele rosii transporta oxigen la muschi pentru a-i alimenta, dar si genereaza energie in timpul activitatilor intense si mentine sistemul imunitar in functiune. Si cand deficitul de fier este prezent, performanta si starea generala de sanatate au de suferit. Daca faci exercitii fizice intense, este posibil sa sesizezi ca nu iti poti termina antrenamentul asa cum iti doresti si nu te poti recupera dupa exercitii mai solicitante.
Cum ajungem sa devenim deficitari de fier?
Motivul pentru care fiecare isi face griji in privinta nivelurilor scazute de fier este cat se poate de justificat, mai ales ca el se pierde in multe feluri, de la urina, ciclu menstrual, sange pierdut in tractul gastrointestinal, transpiratie, etc. Mai mult, folosirea unor medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen) poate duce si ea la o scadere a nivelului de fier din organism.
Anemia
Anemia este situatia in care sangele nu are destule globule rosii sanatoase si cu toate ca anemia datorita deficitului de fier este cea mai intalnita, pot exista si alte situatii. Exista posibilitatea sa ai deficit de fier inainte de a diagnostica anemia ca o consecinta a deficitului de fier. In timp, deficitul de fier va duce la anemie si daca nu se va lua concret nicio masura, organismul isi va epuiza depozitul de fier.
Nivelurile de feritina
Feritina este un marker important care indica depozitarea fierului, existand o gama larga de ceea ce se considera a fi un nivel normal, ce variaza de la 12 la 300 nanograme pe mililitru. Cu toate acestea, a face o legatura intre nivelurile de feritina si performanta directa nu poate avea o acuratete exacta, deoarece performanta este afectata de multi factori.
In mod real, nivelurile de fier sunt toxice pentru ficat si inima, iar daca ai o stare anemica, trebuie luate in calcul feritinina, hemoglobina, saturatia transferinei.

Verificarea nivelului de fier
Cei care au o activitate fizica intensa, femeile insarcinate, care alapteaza sau doar ce au nascut, persoanele care au avut probleme gastro – intestinale, ar trebui sa isi verifice nivelul de fier in mod regulat, dar sa se ia si in calcul istoricul. In rest, in functie de situatia fiecaruia si de nivelul de efort de care au parte in mod regulat, existand persoane care ar putea sa isi verifice nivelul de fier doar o singura data pe an, de doua ori pe an, trimestrial.
Feritina, care este o proteina reactanta in faza acuta, poate avea parte de interpretari false cu inflamatia dupa exercitii fizice intense. Daca vrei sa iti faci un test al nivelului de sange si ai parte in mod regulat de exercitii fizice intense, este indicat sa eviti intensitatea cu 2-3 zile inainte de test, iar acesta sa fie facut la prima ora dimineata intr-o stare de buna hidratare.
Deficitul de fier – principalele semne
- Te simti mereu obosita
Nu exista destul fier pentru celulele rosii din sange pentru a transporta oxigenul si a indeparta dioxidul de carbon, astfel ca nu este livrat oxigen proaspat, iar eliminarea deseurilor se face mult mai incet. - Pielea este mai pala decat de obicei
Fierul da hemoglobinei culoarea rosie, care, la randul ei, da culoare pielii. Si cum culoarea rosie scade ca intensitate cand exista deficit de fier, pielea la randul sau pare mai palida. - Extremitatile sunt reci
Daca nu ai destul fier in corp, are loc o scadere a oxigenarii a sangelui. Ca o consecinta a acestui fapt, sangele este trimis catre organele esentiale si mai putin catre extremitati. De aceea, cateodata, in mod aparent nejustificat, mainile si picioarele se vor simti mai reci. - Ritmul cardiac este crescut
Deoarece organismul tau stie ca exista mai putin sange oxigenat, inima isi creste ritmul pentru a pompa sangele oxigenat disponibil cat mai repede, pentru a solutiona nevoile corpului.