Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns scrisa de Gabor Mate este una dintre cele mai bune carti de non-fictiune citite de la inceputul anului pana acum. O lectura inteligenta, educativa, care deschide minti, cum imi place mie sa spun si care ofera noi perspective asupra metodelor de imbunatatire a calitatii vietii. In valtoarea vietii de zi cu zi, intr-o lume concentrata pe dezvoltare economica si tehnologica, in care accentul cade pe imagine, statut social si cantitate in detrimentul calitatii si profunzimii, oamenii devin roboti, setati sa functioneze la capacitate maxima, incurajati spre rezultate rapide, munca neproductiva si ineficienta, superficialitate, conditionati astfel sa isi reprime emotiile, dorintele, sinele adevarat. La toate acestea se adauga familiile disfunctionale si relatiile toxice. Toate aceste realitati dure conduc la un adevar si mai brutal
Cand suntem impiedicati sa invatam cum sa spunem nu, corpurile noastre ajung sa spuna acest lucru singure.
– Gabor Mate
Pe parcursul celor nouasprezece capitole a cartii Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns, Mate ofera informatii relevante si revelatorii despre legatura dintre minte si corp, pornind de la multele cercetari, studii si exemple care constituie obiectul unui nou domeniu medical, si anume psihoneuroimunologia, stiinta interactiunilor dintre minte si corp, aceasta legatura incontestabila care demonstreaza diferitele feluri in care emotiile influenteaza si sunt la randul lor influentate de functionarea organelor principale. Pe baza numeroaselor cauzuri reprezentative extrase din propria experienta profesionala, dar si din biografiile si autobiografiile unor persoane publice, autorul demonstreaza cum reprimarea, aceasta disociere a emotiilor si trimiterea lor in sfera inconstientului, contribuie negativ asupra sistemului imunitar, dezorganizand mijloacele noastre naturale de aparare, creand astfel o sursa de stres care contribuie decisiv la aparitia bolilor fizice si psihice.
Gabor Mate este medic si autor de origine maghiara, speaker motivational si castigatorul Premiului Hubert Evans pentru nonfictiune. Specialist in domeniul ingrijirii paliative, Mate si-a dedicat ani intregi cercetarilor din domeniul traumelor familiale, dependentei de alcool sau droguri, stresului si efectele stresului asupra sanatatii fizice si psihice. Cartile sale sunt bestseller traduse si vandute in peste douazeci si cinci de limbi, in Romania fiind traduse “Minti imprastiate. Originile si vindecarea tulburarii de deficit de atentie”, “Pe taramul fantomelor infometate. Prizonieri in lumea dependentei” si “Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns”, aparuta la editura Curtea Veche.
Cu empatie, curaj, asumare si compasiune, autorul doreste sa promoveze invatarea, constienta si vindecarea, oferind cititorilor un tablou complex asupra identificarii si eliminarii cauzelor reale ale bolilor din ziua de azi.
Ne mentinem in situatii stresante fiziologic, cu o constientizare redusa a stresului sau cu o lipsa de constientizare. Factorii de stres din viata majoritatii oamenilor de astazi – cel putin in lumea industrializata – sunt emotionali. La fel ca animalele de laborator incapabile sa scape, oamenii raman prinsi in stiluri de viata si in modele emotionale daunatoare sanatatii lor. Cu cat dezvoltarea economica este mai mare, se pare, cu atat suntem mai imuni la realitatile noastre emotionale.
Traumele din copilarie, cele din familie, mostenite transgenerational, cele care se perpetueaza in relatii si chiar si la locuri de munca si care provin tot din mediul familial toxic, toate aceste invizibile bagaje emotionale, care insa cantaresc peste capacitatea noastra de asimilare, ne handicapeaza la nivel psihic si fizic atat de profund, incat ramanem blocati in situatii nesanatoase, insuportabile, trezindu-ne prea tarziu (sau poate deloc, caci oamenii au o mare si negativa capacitate de a nu recunoaste si a nu constientiza adevarurile brutale) prinsi intr-o relatie abuziva, disfunctionala, intr-o slujba stresanta, pe scurt, intr-un stil de viata neconform cu valorile si principiile sanatoase. Adunam frustrari si experiente negative, dureri si dezamagiri, suntem incapabili de a accepta si de a da un nume problemelor cu care ne confruntam, refuzam sa cerem ajutorul specializat (psihoterapia), reprimam si negam la greu, transferam toate aceste sentimente negative asupra celor din jurul nostru si astfel dam nastere unor cicluri in care traumele sunt transmise din tata in fiu.
De ce nu pot parintii sa vada durerea copiilor?
A trebuit sa ma intreb acelasi lucru. Pentru ca nu o vedem pe a noastra.
Toti acesti factori stresori contribuie la formarea unor boli precum cancerul, bolile autoimune, bolile reumatologice, bolile inflamatorii, bolile psihice s.a.m.d. Boli pe care, aparent, trebuie sa le tratam cu foarte multe medicamente, insa la ce ajuta aceste pilule in momentul in care raul este deja facut? Pot acestea sa repare ce a fost stricat, fara ca noi sa identificam si sa inlaturam factorul stresor? De fapt, in secolul al XIX-lea, s-a demonstrat ca vulnerabilitatea organismului-gazda este responsabila de cursul unei boli si influenteaza modalitatea in care un virus/o bacterie are puterea de a actiona asupra organismului. Cu cat organismul este mai slabit (din cauze mai degraba interne decat externe), cu atat sansele de vindecare sunt mai scazute. In acest sens, Gabor Mate ofera un exemplu extrem de graitor ce tine de etiologia cuvantului healing, pe care poate multi nu o cunosc. Cuvantul este de origine antica si are semnificatia de “intreg”. Astfel, a te vindeca inseamna, in traducere, a deveni intreg. Cum putem fi noi mai intregi/mai sanatosi? Incercand sa ajungem la o armonie interioara, eliminand stresul care aduce o perturbare a echilibrului intern.