Daca faci tot posibilul sa eviti anumite conflicte sau diferente de opinie, indiferent de natura lor, acest lucru ar putea dauna sanatatii si relatiilor pe care le ai.
Fiecare am fost in situatia in care atmosfera se incinge, calmul isi pierde din semnificatie si cele mai ferme argumente sunt in pozitie de atac. Tu ce faci si cum te situezi? Intri cu toate argumentele, te certi, te agiti, dar fara sa rezolvi in final situatia? Sau esti o persoana pacifista care cauta mereu pace, chiar daca trebuie sa suporte argumentele gresite ale celui care are gura mai mare? Poate conflictul insasi iti da o stare de panica, asa ca faci orice sa il eviti sau sa il amani, aducandu-ti toate argumentele care iti ofera starea de confort.
A incerca sa eviti anumite conflicte nu este sanatos, indiferent ca vorbim de familie, partener, copii, colegi, pentru ca, conform expertilor, conflictul tot va avea loc daca exista premise. Conflictul in sine nu este o problema – este mai mult despre modul in care il gestionezi tu. Daca faci acest lucru bine, relatia poate fi intarita si poti iesi mult mai castigat din ea; in caz contrar, poti intra intr-un cerc vicios si lucrurile pot scapa de sub control.
A amana potentiale conflicte sau evitarea lor poate da o stare de liniste la inceput, dar, ulterior, nimeni implicat nu se va simti confortabil, eventuala relatie putandu-se degrada ireversibil. Evitand confruntarea, lasi furia si frustrarea sa gestioneze situatia, dar, daca vei invata cum sa gestionezi un conflict intr-un mod sanatos, vei avea parte de conexiuni mai puternice, o imbunatatire a intelegerii reciproce, o crestere a intimitatii, alaturi de alte lucruri pozitive care vin odata cu acest mod de abordare.
Un lucru esential in timpul anumitor conflicte este concentrarea pe evaluarea situatiei pentru a nu escalada nejustificat. Trebuie sa intelegi si sa recunosti starea relatiei in care te afli cu persoana sau persoanele respective pentru a putea evalua daca ce vei spune va ajuta solutionarea conflictului sau dimpotriva, il va adanci. In plus, trebuie sa ne scoatem din minte ideea de argumente in scopul de “a castiga” si sa ne concentram atentia pe solutii care pot functiona in mod real.
Majoritatea, cand suntem implicati in conflicte, avem o atitudine egoista care pune in centrul atentiei “eu” sau evitam confruntarea, pentru ca ne face sa ne simtim incomozi. Cel mai sanatos lucru intr-o astfel de situatie este sa folosesti “noi” si sa gestionezi intreaga situatie in acest mod pentru rezolvarea conflictului si, in consecinta, pentru intarirea relatiilor. Indiferent de tipul conflictului, trebuie sa existe comunicare, fara amenintari de divort, abandon sau rupere a relatiei, fara agresari verbale si fizice. Poti sa fii suparat, nervos, dar in acelasi timp, poti fi si politicos! De exemplu, a iesi din camera sau casa trantind usa nu este o dovada de respect!
Cele mai multe conflicte au de obicei mesaje si contexte subiacente, sensurile ascunse fiind de multe ori dificil de intuit si de inteles de partile adverse intr-un conflict. Daca te intersectezi cu anumite situatii in mod repetat, incearca sa le intelegi si sa le discuti cat mai devreme posibil, pentru a evita escaladarea unor situatii. O situatie rezolvata din timp poate opri un conflict de amploare in viitor.
O situatie dificila este in cazul adolescentilor a caror constientizare de sine nu este dezvoltata suficient pentru a intelege exact de ce se simt suparati sau frustrati, lobii frontali – locul unde are loc gandirea rationala – fiind in plin proces de constructie la aceasta varsta. Astfel, anumite emotii in cazul lor, pot fi la extreme, ei comportandu-se in anumite momente ca persoane grijulii, iubitoare, pentru ca apoi sa se manifeste ca cele mai necugetate persoane. Ca parinte, trebuie sa dezvolti inteligenta relationala pentru a putea deveni aceasta stabilitate care ii fac sa se simta in siguranta in timpul perioadelor tulburi.
Cand au loc anumite conflicte, incearca sa le limitezi daca nu faci progrese dupa aproximativ 20-30 de minute! Revino cu energie proaspata si cu o noua perspectiva si traseaza o linie dupa o disputa! Dupa ce tensiunea si cuvintele mai dure au inceput sa se linisteasca, verifica starea relatiei, intreband cealalta parte daca e in regula. Cere-ti scuze daca e nevoie si asta chiar daca tu consideri de exemplu ca vina ta este de 10% si celalalt procent se afla in partea adversa! Asuma-ti responsabilitatea celor 10 procente si incheie intr-o nota pozitiva, ceea ce va intari relatiile, mai ales ca oamenii, in general, uita ce ai spus si ce ai facut, dar nu uita cum i-ai facut sa se simta!