Daca ai ginecomastie – termen care inseamna sani mari la barbati, sa stii ca nu esti singurul, cea mai importanta problema care se ridica, fiind aceea daca interventia chirugicala este cea mai buna solutie pentru a scapa de acest aspect deloc placut.
Conform unor studii recente, se estimeaza ca aproximativ 30% dintre barbati experimenteaza ginecomastia, aceasta fiind frecventa in timpul a trei faze a varstei: perioada neonatala, pubertatea si varsta adulta. Prevalenta ginecomastiei asimptomatice in cazul nou nascutilor este de 60-90%, al doilea varf fiziologic de aparitie fiind estimat undeva intre 10 si 16 ani. Aproximativ 50-60% din adolescenti sunt diagnosticati cu ginecomastie, dar partea buna este ca in majoritatea cazurilor, acestea regreseaza. Daca exista semne ca va reveni, acest lucru se va intampla in intervalul de varsta 50-85 ani, cu o prevalenta de pana la 70 de procente.
Cu toate ca este comuna, ginecomastia este jenanta pentru multi barbati, mai ales in timpul zilelor de vara. Acesta este unul din motivele pentru care interventiile chirugicale pentru reducerea sanilor sunt in crestere, in ultimii cinci ani, acestea crescand cu 30% comparativ cu alte proceduri chirurgicale masculine.
In general, chirurgia cosmetica in randul barbatilor este in crestere, mai bine de 1,3 milioane de barbati fiind “sub cutit” in 2017, dominand procedurile de liposuctie cu aproximativ 23%, cele pentru abdomen cu 12%. In mod surprinzator – din pacate – barbatii intre 20 si 29 de ani reprezinta 35% din interventiile chirurgicale masculine per total. Cresterea interesului barbatilor vizavi de Brotox (Botox pentru barbati) este una ascendenta, cel mai probabil datorita obsesiei dezvoltate in ultimul timp pentru cultura media, care pune presiune atat pe femei cat si pe barbati, pentru a arata cat mai tineri si mai fit.
Cu toate acestea, inca exista persoane conservatoare in privinta unor astfel de proceduri, dar, atunci cand intri in contact cu alte persoane care au avut aceste interventii, te familiarizezi cu ele, le privesti mai degajat si te vezi si tu in aceasta situatie. Ca barbat, asa cum arata si statisticile, cele mai “sensibile” probleme sunt abdomenul (patratelele), reducerea burtii, eliminarea barbiei duble, probleme, care, de cele mai multe ori sunt aproape imposibil de eliminat ca urmare a exercitiilor fizice. Brotoxul este cerut de barbati pentru eliminarea labei gastei, a liniilor de pe fata, dar si tratament pentru subtierea fetei si a barbiei patratoase.
Chirurgia plastica a crescut in randul barbatilor mult in ultimii ani, dar cea mai mare crestere a cunoscut-o reducerea sanilor, consecinta a cresterii diagnosticului de ginecomastie. Aceasta este definita ca o proliferare benigna al tesutului glandular al sanilor masculini, rezultand o largire a unuia sau a celor doi sani. Cea mai comuna cauza este de natura fizica, dar fara un factor identificabil. Se presupune ca ar fi consecinta a dezechilibrelor hormonale, medicamente, boli medicale cum ar fi tumori, afectiuni hepatice, sa. In multe cazuri, pentru scaderea sanilor, functioneaza pierderea greutatii sau prescriptia unor medicamente; cu toate acestea, chirurgia este cea mai intalnita forma la care apeleaza barbatii si cea mai eficienta. Si multi opteaza pentru aceasta forma de reducere a sanilor pentru ca le poate oferi ceea ce astazi vedem ca forma ideala masculina.
Reducerea sanilor la barbati este o procedura chirurgicala care este efectuata in mod obisnuit cu anestezie locala. Chirurgul face o excizie in jurul mamelonului si elimina excesele de tesuturi si grasimi de la sani.
Ca orice procedura chirugicala, reducerea sanilor nu vine doar cu parti bune: sangerare, infectii, reactii adverse la anestezie; pacientii pot avea de asemenea sensibilitatea redusa la mameloane si cicatrici dupa operatie. Partea buna este aceea ca reducerea prin interventie chirugicala este una din modalitatile permanente de a trata ginecomastia si una dintre cele mai de succes. Conform unui studiu publicat anul trecut in Annals of Plastic Surgery, din cadrul unui grup de 300 de barbati care au avut parte de o astfel de interventie, nici unul nu a raportat o reaparitie a ginecomastiei, avand niveluri de satisfactie mari post operatie.
In cazul in care ai ginecomastie si te gandesti la o astfel de interventie chirurgicala sau orice alta forma de a rezolva aceasta problema, asigura-te ca faci analize complete!
Cel mai important factor in chirurgia plastica – acela care determina ca vei fi bine dupa operatie, este alegerea chirurgului. Ai grija sa obtii a doua si a treia parere, cauta poze cu inainte/dupa si foarte important este ca medicul sa te asculte cu atentie si sa aveti o buna comunicare; el trebuie sa iti raspunda clar tuturor nelamuririlor tale. Vezi de asemenea, care este experienta doctorului in privinta interventei de care ai nevoie si ce anume trebuie sa faci post operatie pentru a asigura o buna recuperare.