Somnul este un lucru magic care are multe multe efecte benefice pentru corpul tau, el lucrand acolo unde ai nevoie cel mai mult: sistemul imunitar. Somnul reprezinta o modalitate wellness care nu necesita efort, extrem de benefica sistemului imunitar, un proces activ ce reface fiecare celula din corpul nostru pentru o functionare optima. Specialistii chiar recomanda ca in sezoanele in care gripa este foarte prezenta in viata noastra, sa facem tot posibilul pentru a ne respecta orele de somn.
O modalitate prin care somnul ajuta organismul este aceea de a “rezerva” forte de aparare suplimentare. Pierderea cronica a somnului inseamna ca ar dura mai mult pentru a te recupera, deoarece nu ai capacitatea de a limita daunele cauzate de infectie, studiile aratand ca a dormi zilnic atat cat este necesar este cel mai sanatos lucru pe care il poti face.
Mai mult, se pare ca corpul semnalizeaza din interior ca ai nevoie de mai mult somn, atunci cand ai o problema de sanatate specifica, intarindu-se convingerea ca intre imunitate si somn exista o legatura foarte stransa. Si chiar si o ora de somn, chiar daca nu pare mult, poate face diferenta si atunci cand nu esti bolnav, dar si atunci cand esti sanatos, tu simtindu-te mult mai bine dupa o ora de somn in plus.
In medie, avem nevoie de 7 pana la 9 ore de somn, cu toate acestea, peste 30% din populatie doarme mai putin de 7 ore. De aceea este important sa iti faci un program care sa iti ofere orele de somn de care ai nevoie si pe care trebuie sa il respecti. Stabileste o ora de culcare si una de trezire si bucura-te de beneficiile somnului regulat!
Motivul principal pentru care multe persoane sunt somnoroase este acela ca nu au parte de somn suficient. Si chiar daca se stie de acel numar de ore intre 7 si 9, majoritatea ii minimizeaza importanta, iar a lua medicamente sau alte stimulente pentru a sta treaz nu este o solutie foarte buna. Daca gandesti asta trebuie sa iti schimbi mentalitatea, pentru ca a dormi este un lucru important, corpul si toate procesele interne avand nevoie de a se reface in timpul somnului.
Somnul ne ajuta sanatatea
Chiar daca nu se stiu multe raspunsuri in ceea ce priveste modalitatea prin care somnul ne ajuta sanatatea, se stie de exemplu de procesele de reparare din timpul somnului. Cand suntem activi, la nivelul creierului se aduna tot felul de “resturi”, unele dintre ele fiind beta-amiloid, asociate cu boala Alzheimer; cand dormi, aceste resturi sunt curatate/ eliminate.
Cand nu ai parte de somn suficient, apar diverse dereglari hormonale, facandu-si aparitia si hormonul numit grelina, a carui influenta se vede nu neaparat in pofta crescuta de mancare, dar simti ca nu esti plin indeajuns. De aici si pana la a rontai toata ziua este un pas mic.
Ritmul circadian si somnul
Majoritatea au programul de dormit undeva de pe la 10 seara pana la 6 dimineata, apoi sunt cei care se culca pe la 2 dimineata si se trezesc la 10. In trecut, se credea ca a merge constiincios la birou de dimineata reprezinta cheia succesului, doar ca lucrurile s-au schimbat mai ales in ultimii doi ani si acum se stie ca atat timp cat exista productivitate in functie de modul tau de viata, totul este perfect. Nu este nimic bun sa ajungi la birou la ora 9 si sa motai 1-2 ore pana iti revii sau mai rau, toata ziua. Asa ca cel mai bine este – atat timp cat ne intelegem modul de viata si ne putem adapta munca – sa gasim cea mai buna solutie pentru noi, care sa aduca un echilibru intre somn si munca/ productivitate.
Trezitul pe timp de noapte
Fiecare avem momente cand pe timpul noptii suntem agitati, ne zvarcolim si ne gandim ca nu putem dormi si ca ziua urmatoare vom fi “rupti” de somn. Lucrurile nu stau chiar asa, pentru ca majoritatea vom face fata. Problema este mai delicata atunci cand de exemplu esti pilotul unui avion … si nimeni nu poate afirma ca doarme perfect in fiecare noapte, doar ca trebuie sa iti schimbi modalitatea de a gandi si de a vedea lucrurile.
Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le faci pentru un somn de calitate este sa iti relaxezi muschii de la degetele picioarelor pana sus la cap, iar daca te gandesti sa adormi numarand acele oi, trebuie sa stii ca orice are legatura cu numerele activeaza o parte a creierului. Iti poti folosi imaginatia si sa te gandesti la locurile frumoase pe care le stii, poti respira profund in acelasi timp … La fel de bine, te poti gandi cu ce te vei imbraca a doua zi, ce vei manca la pranz, dar totul sa fie imaginat intr-o maniera foarte relaxanta. Important este sa nu ai nicio presiune. Si somnul cu siguranta va veni …