Doina Bezea face parte dintr-un cerc inchis al exceptiilor, ea gasind modalitatea perfecta de a-si exprima trairile prin combinarea cuvintelor si a da nastere unor versuri, unde sensibilitatea reuseste sa atinga noi dimensiuni. Scrie ce simte, doar cand simte, si reuseste sa fie „doctorita inimilor ranite”, dupa cum au afirmat cei care si-au gasit alinarea in versurile sale.
Traim intr-o perioada in care sensibilitatea oamenilor este coplesita de materialismul oarecum firesc, care ne impanzeste traiul zilnic. Doar ca acest lucru nu inseamna ca oamenii si-au pierdut trairile, sensibilitatile, ci doar s-au lasat purtati de acest val al luptei de zi cu zi cu existenta.
Cea mai buna parte insa, vine din faptul ca exista oameni care reusesc sa se desprinda din acest angrenaj, gasindu-si propriile modalitati de exprimare a trairilor si sentimentelor, sub diverse forme ale artei: muzica, poezie, pictura, …
Ne-a facut o mare placere sa o cunoastem pe Doina Bezea, sa-i citim scrierile si mai mult decat atat, am vrut sa stam de vorba cu omul Doina Bezea, sa ii intelegem trairile, sa intelegem de unde vin sursele de inspiratie, care este opinia ei vizavi de cultura zilelor noastre … Va invitam asadar, sa parcurgeti in randurile urmatoare, un dialog deschis, emotionant si in care, cu siguranta ne regasim majoritatea!
Buna ziua si bine ati venit in paginile revistei Famost! Ce inseamna pentru Doina Bezea poezia? De unde aceasta dragoste pentru versuri?
Buna ziua cu drag! Multumesc frumos pentru onoarea de a va fi trecut pragul! Doina Bezea este cantecul unei poezii, un anotimp in care sufletul isi pastreaza corola vesnic vie. M-am nascut probabil dintr-o pata sangerie de vers. In poemul ”Cantec fara sfarsit” am asezat geneza legaturii mele de sange cu literatura:
M-am nascut din ceruri si din apa vie
Luntre de tacere in ghioc de timp
Stea de inceputuri, zbor din colivie,
Glod sfintit de iarna unui alt rastimp.
Cand ati dat nastere primelor versuri? Care a fost prima poezie si care a fost impulsul de a o scrie?
M-am nascut intr-o familie modesta. Tatal meu era singura sursa de venit. Sofer fiind, ma purta peste tot prin tara. La varsta de opt ani, la Feldioara, s-au nascut primele versuri:
Tara mea cu chip de soare
esti frumoasa ca o floare.
Tin minte cum i s-au umezit ochii tatalui, cum si-a frecat neputinta in maini si cum a rostit cu glasul sugrumat de emotii:
– Ai sa ma poti ierta vreodata, copile, pentru ca nu pot mai mult?
Tarziu am inteles la ce se referea. In acele momente eram doar bucuroasa ca ii umplusem sufletul tatalui cu emotie. Frumusetile tarii mi-au marcat copilaria, fiind singurele mele bucurii de atunci.
A fost vreo persoana anume care v-a insuflat dragostea pentru poezie sau care v-a sustinut in acest sens?
De mic copil imi placea sa citesc. Toate lectiile la limba romana erau ca o calatorie in timp si spatiu pentru mine. Mi-aduc aminte ca in clasa a noua, profesorul meu de romana m-a trimis sa o chem pe mama la scoala. Nu-i venea sa creada ca acele comentarii erau facute de mine. Apoi, a inteles ceea ce eram cu adevarat un copil modest fara bani de meditatii, si de atunci nu a incetat sa ma laude si sa ma sustina.
Compuneti versurile cu usurinta sau acestea reprezinta rezultatul unei munci destul de elaborate?
Nu scriu nimic
Doar odihnesc eternul
Si plang si rad
De dor si de-ntristare;
Sosi-va ziua cand
Pe brate lemnul,
Ma va-nveli
Sub coji lungi de uitare.
Poezia pentru mine inseamna suflet. Redefinesc fiinta mea raportandu-ma la tot ceea ce este lumesc. Niciodata n-as putea sa cant toamna fara frunze, iarna fara aripi de zbor, omul ca pe o simpla iluzie.
Cum functioneaza inspiratia la Doina Bezea? Scrieti doar atunci cand aveti o anumita stare/ traire, va inspira anumite situatii si momente ale vietii, va creati un cadru anume, aveti o muza?
Eu scriu doar cand simt. La un moment dat, viata a incercat sa ma ingenuncheze. Am privit in sus, catre Dumnezeu. Mi-au raspuns lacrimile cerului. Dumnezeu se asezase la masa sufletului meu, miruindu-ma. Nu mai eram singura! Versurile mele prindeau contur in ochii celor care stiau sa le asculte.
Versuri cu rime sau versuri albe?
Versuri cu rima, categoric! De ce? Pentru ca ma definesc. Nu sunt impotriva versului alb, dar simt ca undeva in suflet mesajul ramane gol, nedefinit.
Pentru a deveni un poet de calitate, ce primeaza: talentul sau studiul?
Cu talentul te nasti! Nu exista scoli pentru asa ceva. Bineinteles ca studiind, iti ridici valoarea ca individ. Personal, tind sa cred ca nu cantitatea primeaza, ci calitatea a ceea ce scrii. Am cautat mereu figuri de stil care sa-mi apartina, ceea ce imi confera poate personalitate proprie.
Ati avut participari la concursuri, ati luat premii care sa certifice talentul si frumusetea propriilor versuri?
In 2017, am obtinut premiul II la Festivalul International Adrian Paunescu. A fost singurul concurs la care am participat. M-am simtit mandra si onorata.
Considerati ca un premiu castigat la un concurs, indiferent de domeniu (poezie, beauty, moda) reprezinta o certificare a talentului? Sau e doar imagine?
Intr-o lume in care talentul este foarte greu apreciat, eu cred ca un premiu obtinut, este o certificare a valorii noastre. In oglinda poeziei, raman doar versurile nu si imaginea.
Ati avut pana in momentul de fata – performante notabile, colaborari, experiente cu care va mandriti?
Am publicat versuri in patru antologii, in revista ”Literatura de azi”, ”Confluente literare”, ”Poetii nostri” si am o carte de autor intitulata ” Ninsoare de maci” la editura Inspirescu, a carei lansare a avut loc in 2018, in cadrul salonului de carte Gaudeamus.
Care este cea mai frumoasa experienta legata de poezie?
…