Entorsa la calcaie, reprezinta una dintre cele mai intalnite forme de accidentare in sport, dar exista modalitati prin care poti evita astfel de lucruri si te poti bucura de un corp sanatos si de activitati energice.
De fiecare data cand te apuci de alergat sau de exercitii fizice – indiferent de natura lor, faci si cateva exercitii de incalzire – genuflexiuni, intinderi, rotatii de sold, dar cate persoane au grija de glezne? Este acea zona sau parte a corpului pe care nu o luam in considerare si ne gandim ca nu s-ar putea intampla nimic rau. Se estimeaza ca 3 pana la 5% din cazurile de urgenta sunt din cauza luxatiilor/entorselor la glezne.
Nu este de mirare ca leziunile gleznei reprezinta ceva obisnuit, mai ales cand stii la ce sa te astepti, iar articulatia gleznei este una dintre cele mai interesante si inteligente inginerii, daca se poate spune asa. Chiar daca ai obiceiuri sanatoase per total, fara precautii corespunzatoare, e posibil sa iti creezi mari probleme la glezna. A fost vazuta o crestere a popularitatii in privinta benzilor de alergat, care nu furnizeaza forme si unghiuri imprevizibile ca cele ale unui teren in mod obisnuit, pentru a provoca stabilitatea si functia gleznelor. Mai mult, toti avem tendinta – de a ne concentra sa lucram grupele mari de muschi, comparativ cu tendoanele si sustinerea muschilor.
Iar daca e sa mentionam si pericolele in privinta accidentelor din cauza incaltamintei cu tocuri inalte, se pare ca acestea s-au dublat intre 2002 si 2012, conform cercetarilor provenite de la University of Alabama. Si chiar daca ai veleitati deosebite de a te misca pe tocurile inalte, trebuie sa stii ca pot exista consecinte pe termen lung.
Tocurile inalte excesiv, duc la o slabiciune a anumitor muschi de la picioare, care pot predispune glezna diverselor accidentari. O entorsa, este practic o ruptura a ligamentului, doar ca acesta este inca intact. O entorsa severa, poate fi de multe ori mult mai grava comparativ cu o ruptura de os si asta deoarece poate duce la leziuni recurente. Si a nu trata in mod corespunzator o astfel de entorsa, poate avea consecinte grave, un diagnostic gresit al leziunilor gleznei poate duce la artrita, durere cronica sau chiar invaliditate pe termen lung, potrivit cercetarilor apartinand American Osteopathic Association. De aceea, entorsele trebuiesc luate foarte in serios, de la tratatrea cu multa gheata, la odihna si daca se poate, evitarea repetarii unei astfel de experiente.
Incearca aceste exercitii pentru a avea parte de o incalzire corespunzatoare inainte de a a alerga, de a face exercitiile fizice sau fa-le acasa pentru intarirea muschilor de sprijin!
- De exemplu, in balet, se incepe intai cu incalzirea picioarelor, urmand apoi si corpul. Pentru a-ti incalzi picioarele, incepe sa-ti rotesti gleznele, stand jos sau ridicat, cu un picior sau cu ambele. Ridica-te apoi pe un picior doar din glezna, apoi lasa-te usor pe degetele de la picior; schimba apoi piciorul!
- Descaltata, ridica-ti degtele de la picioare si mergi prin camera pe calcaie, pentru intarirea musculaturii nefolosite!
- Intinde-ti gleznele cu ajutorul prosopului! Stai pe podea cu picioarele intinse in fata, infasoara cu prosopul degetele ambelor picioare, tinand cate un capat in fiecare mana. Trage inapoi prosopul, pana simti ca iti sunt ‘intinse’ gleznele, calcaile si partea inferioara a picioarelor. Stai asa aproximativ jumatate de minut si repeta de 3 ori! Este un exercitiu foarte bun pentru construirea mobilitatii unei glezne si recuperarea dupa o entorsa.
- Stand in picioare pe varfuri pe scari cu calcaiele nesprijinite. Ridica-ti usor picioarele – ambele in acelasi timp si ai grija sa iti tii calcaiele centrate. Lasa-te jos si repeta de 10-15 ori!
- Pentru exercitii mai complexe, mergi pe o suprafata instabila, cum ar fi o scandura care se clatina, o mini trambulina sau chiar o perna si incearca sa faci genuflexiuni concentrandu-te sa ai gleznele stabile. Scopul acestui exercitiu este de a-ti intari muschii in picioare si in partea inferioara a piciorului, muschii centrali interiori ai stomacului, partea inferioara a spatelui.