Fericirea impreuna cu oamenii, lucrurile si actiunile care ne fac fericiti, reprezinta unul din punctele centrale ale vietii noastre, doar ca nu putem fi fericiti in fiecare clipa, in fiecare zi. Acest sentiment are suisuri si coborasuri, puncte inalte si puncte joase, interpretarile acestui sentiment, definitia acestuia diferind de la o persoana la alta.
Fericirea este o experienta subiectiva, un sentiment de placere, bunastare, bucurie ce o putem simti in mod natural, doar ca este adesea influentata de cine si de ce anume ne inconjoara. Pe masura ce ne maturizam, observam ce ne aduce bucurie noua si celor apropiati noua si unde o putem dezvolta mai mult. Observam ce ii face pe altii fericiti, ce influenteaza gandurile noastre despre modul in care noi credem ca putem atinge acel sentiment de bucurie.
Si nu suntem influentati doar de cei din jurul nostru – tot ceea ce noi vizionam, ascultam, citim, intareste ideile noastre despre fericire. Doar ca o mare parte din toate acestea reprezinta un mod de publicitate a celor ce vad si ne vand notiunea de fericire, ne arata cum arata ea.
Toti acesti factori pot crea o anumita presiune pentru atingerea unui anumit nivel de fericire, timp in care presiunile externe pun presiune pe cele interne. Cand ne simtim pe picioarele noastre si avem incredere in noi, ne putem separa pe noi si definitia noastra vizavi de fericire, de ceea ce inseamna aceasta la ceilalti.
Si exista si senzatii negative care ne pot influenta intr-o oarecare masura, existand persoane care ne spun ca ce ne face fericiti este gresit. In astfel de situatii ne sunt puse la indoiala gandurile, doar ca noi trebuie sa vedem aceasta ca o oportunitate de a ne privi in interior si a vedea cat de adevarat este acest lucru.
Trebuie sa constientizezi ca doar tu esti singura persoana care isi alege propriile valori si credinte si cand te afli in situatii delicate sau te simti influentat intr-o oarecare masura, intoarce-te catre tine pentru a-ti aminti ce reprezinta pentru tine cu adevarat fericirea, ce te implineste! Iar a avea o mai buna relatie cu propria persoana, putem avea o relatie mai buna cu fericirea, intrebandu-ne in mod sincer si ascultandu-ne de tot ceea ce inseamna si ne aduce noua bucurie.
Daca relatia ta cu fericirea ti se pare a fi ceva dificil, terapia poate ajuta, creandu-ti un spatiu in care curiozitatea te poate ajuta sa iti recunosti valorile si ce anume iti aduce bucurie. In acelasi timp, vei recunoaste si negativul si pozitivul, la fel ca si capacitatea pentru rezistenta si bucurie.
Exploreaza fericirea autentica pentru tine!
- Ce inseamna fericirea pentru tine? Noteaza cateva cuvinte care definesc fericirea pentru tine. Unde te simti fericit? Cu cine te simti fericit? Ce activitati iti aduc bucurie? De unde simti ca iti vine sentimentul de fericire? Pe masura ce ai crescut, ce anume din lume ti-a influentat sentimentul de fericire?
- Cine ti-a influentat fericirea? Membrii din familie, prietenei, parteneri? Intreaba-te: am ales sa fiu in jurul persoanei pentru ca ma face fericit sau cand sunt fericita sunt pe langa persoana respectiva? Pot fi reale ambele raspunsuri.
- Ce anume din exterior iti influenteaza fericirea? Daca de exemplu te uiti pe retelele sociale si te compari cu altii, acesta este un semn ca trebuie sa fii concentrat pe definitia ta personala a fericirii si nu utilizatorii pe care ii observi.