Ficatul detoxifiază contaminanţi, inclusiv substanţele cancerigene din fluxul nostru sanguin pentru a putea fi eliminate în siguranţă din corp. Ficatul joacă un rol esenţial în digestie, metabolizând grăsimile, proteinele, carbohidraţii; ajută la reglarea nivelurilor sănătoase de colesterol prin producerea şi livrarea colesterolului celulelor din jurul corpului care au nevoie de el şi la eliminarea colesterolului prin transformarea în săruri biliare pentru a fi eliminate prin intestine. Ficatul stochează anumiţi nutrienţi importanţi (vitaminele A, D, E, K şi B12) şi glicogenul pentru menţinerea nivelului sănătos al zahărului din sânge, reglarea echilibrului hormonilor sexuali, tiroidieni şi echilibrarea stresului.
O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este esenţială pentru a oferi nutrienţi vitali necesari detoxifierii ficatului şi pentru o sănătate bună.
Care sunt alimentele de care are nevoie ficatul pentru a-l ajuta să îşi gestioneze cât mai bine activităţile?
Germeni de broccoli
Germenii de broccoli conţin mulţi nutrienţi pe care le iubeşte ficatul, cum ar fi glucozinolati, seleniu, vitaminele E şi C, aceşti nutrienţi fiind necesari pentru funcţionarea sănătoasă a ficatului şi pentru detoxifiere. Substanţele fitochimice numite şi glucozinolati şi conţinuţi de germenii de broccoli sunt antioxidanţi puternici ce promovează detoxifierea sănătoasă a ficatului, susţin detoxifierea mediului de toxine şi substanţe cancerigene. Aceşti germeni conţin concentraţii de glucozinati de 100 de ori mai mari comparativ cu broccoli la maturitate.
Poţi cultiva cu uşurinţă germeni de broccoli acasă sau îi poţi cumpăra de la magazine naturiste. Sunt cel mai bine consumaţi în salate în varianta crudă şi sandvişuri; la fel de bună este şi pudra din germeni de broccoli care poate fi adăugată în smoothie-uri şi sucuri de legume.
Rădăcina de păpădie
Schimbând ceaşca de cafea de dimineaţă cu o ceaşcă de ceai din rădăcină de păpădie va stimula funcţia hepatică, o alternativă mult mai sănătoasă ce are gustul cafelei fără cofeină. Rădăcina de păpădie este considerată un tonic hepatic fiind folosită pentru detoxifierea ficatului şi a vezicii biliare, ceea ce îmbunătăţeşte digestia.
Rădăcina de păpădie ajută ficatul prin reducerea inflamaţiei şi contribuie la protejarea ficatului de stresul oxidativ. Efectele sale antiinflamatorii şi efectele prebiotice ajuta la reducerea acumulării lipidelor şi inflamaţiei ficatului, ceea ce îmbunătăţeşte funcţia hepatică. Compuşii polifenoli conţinuţi de aceasta au proprietăţi antioxidante despre care s-a demonstrat că previn ficatul de toxicitatea adusă de consumul de alcool.
Turmericul
Super condimentatul turmeric conţine niveluri ridicate ale compusului curcumină care îi oferă turmericului culoarea vibrantă de galben şi proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii. Având un puternic istoric al utilizării medicinale în practică ayuverdică şi medicina chineză, el a fost folosit secole de-a rândul pentru întărirea energiei, îmbunătăţirea digestiei şi ameliorarea artritei. Turmericul este folosit de medicina bazată pe plante pentru tratarea ficatului şi a afecţiunilor vezicii biliare. Stimulează producţia de bilă în ficat şi încurajează excreţia bilei prin vezica biliară, ceea ce îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a digera grăsimile.
Studiile au arătat că consumul zilnic de turmeric poate fi eficient pentru gestionarea bolii hepatice grase non-alcoolice. Aceasta mirodenie bogată în antioxidanţi poate ajută şi la repararea şi regenerarea celulelor hepatice deteriorate. Ingredient principal al pudrei curry, turmericul poate fi folosit în această formă în diverse mâncăruri, deserturi crude, sosuri pentru salate sau chiar într-un delicios turmeric latte.
Usturoiul
Includerea usturoiului în alimentaţia de bază este importantă pentru funcţionarea ficatului şi stimularea funcţiilor sale. Usturoiul este o sursă naturală importantă a seleniului natural care este necesar ficatului pentru producerea glutationului, unul din cei mai importanţi antioxidanţi din organism. Glutationul joacă un rol esenţial în detoxifierea ficatului. Este indicat să consumi usturoi crud oricând poţi, fiind perfect în salate, sosuri, fripturi, supe, cartofi, versatilitatea şi gustul unic făcându-l un aliment natural unic.
Anghinarea
Anghinarea este un valoros tonic hepatic ce este folosit pentru proprietăţile sale medicale şi culinare. Anghinarea conţine cinarina care se găseşte în mod deosebit în frunze, ceea ce poate ajuta la creşterea debitului biliar, întărind funcţia ficatului şi a vezicii biliare. Cel mai bun mod de preparare este tăierea tulpinilor şi spinilor pentru ca apoi să fie fiartă până la înmuiere. Frunzele sunt delicioase – înmuiate în hummus, tzatziki, brânză de vaci; inima poate fi feliata şi adăugată la pizza, preparată cu orez sau preparate fripte.