Pentru ca timpul frumos e la un pas de noi si vom iesi mai des din casa, vom dori sa aratam cat mai bine si sa fim in forma, de aceea, pe langa procedurile si ritualurile de infrumusetare zilnice, vrem sa fim in forma si sa avem un bun tonus. Sportul, miscarea in general, reprezinta cel mai bun mod pentru a ‘atinge’ aceste obiective, inotul fiind una dintre cele mai bune optiuni!
Stamina
Inotul este bun pentru recuperarea fizica, dar mai mult, daca iti doresti sa iti cresti rezistenta – indiferent ca iti place inotul, alergatul sau orice alt sport, este optiunea ideala. In momentul in care un atlet face efort, el foloseste un anumit volum de oxigen; crescand efortul depus, cantitatea de oxigen consumata pentru producerea energiei – creste, iar anumiti experti sustin ca aceasta creste VO2 (capacitatea aeroba maxima), ceea ce duce la cresterea performantei.
Daca picioarele iti provoaca durere de la alergat sau genoflexiuni, o zi de inot este modalitatea perfecta pentru a continua antrenamentul fara a supraincarca muschii in cauza. Inotul poate fi considerat ca un aerobic usor, doar ca, daca doresti, il poti face si mai greu; sprinturi, stiluri diverse de inot, te poti ‘juca’ cu intensitatea si frecventa.
Tot corpul
Inotul foloseste toate grupele mari de muschi; in plus, foloseste sistemul cardiovascular, cel respirator si musculoscheletal.
Muschii
Inotatorii (in special cei profesionisti) se bucura de un tonus foarte bun. Si acest lucru este posibil datorita fortei dezvoltate prin intermediul rezistentei; cea din urma este ‘motorul’, este ceea ce te impinge prin apa, folosindu-ti picioarele cu care cauti si gasesti sprijin in mediul fluid.
Impactul
Comparativ cu alergatul de exemplu, inotul nu este un exercitiu fizic atat de dur; in apa, exista doar efectul de gravitatie, dar si acesta – ca si celelalte efecte, are un impact redus. De aceea, inotul este recomandat multor persoane aflate in perioada postoperatorie, postaccidentare si pentru o revenire in sport. Notabil este faptul ca multi inotatori de elita au inceput acest sport datorita astmului, el fiind un ‘element’ de dezvoltare respiratorie; de asemenea, multi sportivi il folosesc pentru recuperare, prin intermediul diferitelor exercitii de piscina specifice.