Lumina infrarosie care patrunde in profunzime ofera o multitudine de beneficii pielii si corpului. In ziua de astazi este din ce in ce mai usor sa avem acces la aceasta lumina vindecatoare, fie ca putem beneficia de ea acasa sau la salon, prin intermediul dispozitivelor complexe sau compacte. Iata cum functioneaza infrarosul si cum iti poate imbunatati starea de bine!
Transpiratia in sauna este minunata pentru a te simti revitalizata si a avea o stare de bine per total, exceptie facand temperaturile extreme care pot limita timpul in care te simti confortabila si care elimina orice beneficiu adus starii de sanatate. Cu toate acestea, exista un alt tip de terapie pe baza de caldura care se afla intr-o tendinta ascendenta, care nu merge la extreme cu temperaturile si ajuta la ameliorarea durerilor, imbunatatirea circulatiei, un aspect mai proaspat al pielii, sau somn de calitate si o stare de bine per total.
Saunele pentru terapia cu lumina infrarosie incalzesc corpul direct folosind lampi cu infrarosu, neincalzind aerul din jur. O sauna traditionala ofera temperaturi cuprinse intre 80-90 de grade Celsius, in timp ce cea cu infrarosu 55-60 grade Celsius, facand aceasta experienta mai putin intensa. Dar pana la urma,
Ce este lumina infrarosie?
Lumina soarelui este o combinatie intre lumina vizibila si lumina invizibila si una din acestea este lumina infrarosie. Aceste lungimi de unda nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar cunoastem senzatia de a fi usor incalzit de soare. Aceasta caldura infrarosie este cea care patrunde adanc in corp, incalzindu-ne din interior spre exterior. Este o lumina 100% sigura, a fost folosita de ani buni de zile in medii clinice, inclusiv in maternitati, pentru a-i tine in conditii optime pe bebelusi.
Pentru terapie sunt utilizate trei lungimi de unda de infrarosu diferite, apropiate, medii si indepartate, toate formand un spectru complet. Lungimile de unda indepartate sunt cele mai “lungi” lungimi de unda ce creeaza un efect de frecventa rezonanta; moleculele de apa din corp incep sa vibreze reducand legaturile ionice pentru eliberarea impuritatilor din celule. Infrarosiile apropiate reprezinta cea mai buna alegere pentru intinerirea pielii prin imbunatatirea tonusului si a elasticitatii pielii, ajutand si la stimularea productiei de colagen. Cresterea circulatiei sanguine amelioreaza anumite boli de piele cum ar fi acneea, eczema si psoriazisul. Infrarosul mediu patrunde in tesutul moale al corpului unde apare inflamatia. Ajuta de asemenea la dilatarea vaselor de sange, crescand circulatia, astfel ca mai mult oxigen poate ajunge la zonele ranite ale corpului. Acest lucru reduce durerea si accelereaza procesul de vindecare.
Beneficiile suplimentare pentru organism ale luminii rosii pot include o crestere a sentimentului starii de bine, un studiu aratand ca cei care folosesc sauna – inclusiv sauna cu infrarosu – de la 5 pana la 15 ori pe luna, au afirmat ca se simt mult mai bine, 83% din ei sustinand ca dorm mai bine dupa astfel de sesiuni. Alte studii arata ca sauna cu infrarosu ajuta la imbunatatirea functiei cardiace, reducerea simptomelor depresiei si ameliorarea durerii cronice.
In esenta, lumina infrarosie apropiata stimuleaza corpul prin grabirea proceselor celulare naturale si cresterea fluxului sanguin, ceea ce ajuta la tratarea ranilor si relaxarea muschilor, ceea ce este ideal pentru recuperarea dupa antrenament. Este redusa de asemenea inflamatia pielii si a tesuturilor pentru accelerarea vindecarii leziunilor, ranilor, cicatricilor. Lumina stimuleaza circulatia sangelui si oxigenarea celulara; mai mult, stimuleaza productia de colagen si elastina pentru o piele mai ferma, mai supla, cu un aspect mai tanar.
Rafinarea si revitalizarea impactului pe care il are infrarosul asupra pielii tale inseamna ca poate trata atat anumite zone de pe fata, dar poate folosit si pentru tratamente pentru intregul corp. Terapia cu lumina infrarosie ofera beneficiile regenerative ale razelor solare, fara efectele daunatoare specifice razelor UV. Ea patrunde profund in celulele pielii si stimuleaza activitatea fibroblastelor permitand specialistilor sa trateze ridurile, cicatricile si pielea aspra, precum si crearea noilor proteine pentru colagen si elastina, esentiale pentru a mentine o piele ferma, neteda si supla. Este o optiune excelenta pentru o reparare avansata a pielii, fara durere sau tratamente invazive.
La fel de bine poate ajuta si in problema pierderii parului si abordarea cauzelor principale ale acneei. Lumina infrarosie actioneaza prin promovarea cresterii parului din folicul, ceea ce face ca firele subtiri sa para mai groase si mai dense. In privinta acneei, patrunderea profunda a caldurii ajuta la eliminarea sebumului, a celulelor moarte ale pielii si altor impuritati care pot provoca puncte negre si pete, precum si prevenirea eruptiilor extirpand bacteriile care le provoaca.
Si fie ca vorbim despre vindecarea pielii la suprafata sau un sentiment mai profund de relaxare si bunastare, perioada rece reprezinta o buna oportunitate sa te bucuri si tu de actiunea benefica a luminii infrarosii.
Dispozitivele cu lumina rosie sunt numite terapii cu laser de nivel scazut si difera de infrarosu deoarece nu produc caldura. In schimb, emit lumina la lungimi de unda diferite pentru promovarea vindecarii in corp. Cand pielea este expusa la lumina rosie la 650 nanometri si infrarosu apropiat la 850 nanometri in acelasi timp, are loc fotobiomodularea – proces al corpului uman care foloseste lumina pentru a initia o modificare fotochimica (asemanatoare fotosintezei din plante). Acest lucru stimuleaza mitocondriile (celulele producatoare de energie) sa lucreze mai eficient, prin urmare este stimulata regenerarea celulara.