Exista o legatura puternica atunci cand mananci sanatos si iti doresti sa slabesti; primele ganduri sunt cele asociate cu alimentele pe baza pe legume si fructe, dar si anumite masuri extreme de infometare. In mod normal, in cazul in care urmezi indicatiile unui specialist in domeniul nutritiei, nu ar trebui sa existe nicio masura extrema sau care sa te faca sa te gandesti tot timpul la mancare. Iata in continuare cateva lucruri importante pe care ar fi bine sa le iei in considerare daca iti doresti sa mananci sanatos si sa slabesti!
Pregateste-te ! Vorbeste cu un expert despre greutate, nutritie, obiective si stabileste o intalnire cu un dietetician pentru o evaluare personalizata a nevoilor tale legate de nutritie si stilul de viata.
Schimba-ti perspectiva ! Nu te gandi la tine ca la cineva care tine o dieta anume sau un regim alimentar specific, ci ca la un manager al greutatii. Astfel, trebuie sa te folosesti de diverse instrumente, studii si analize pentru un numar specific de calorii ingerate zilnic; evident, trebuie sa tii cont si de buget si de posibilitatile de a cheltui in acest sens.
Modificarile trebuie facute treptat ! Schimbarile nu se fac usor, asa ca o abordare relaxata si asteptari realiste este tot ce aveti nevoie. Iar daca vrei sa faci mai mult, poti incepe cu introducerea obiceiurilor sanatoase in viata de zi cu zi, fructe si legumele proaspete la fiecare masa si inlocuirea sucurilor cu ceai verde, fiind obiceiuri de luat in seama.
Stabileste-ti obiective rezonabile ! Kilogramele in plus le capeti in timp, asa ca si pierderea lor, tot in timp de face, iar o pierdere de greutate cuprinsa intre 0,5 – 8 kg pe saptamana este considerata mult mai sanatoasa si usor de mentinut. De asemenea, doctorul si/sau dieteticianul tau te pot ajuta sa iti atingi obiectivele de pierdere in greutate.
Planifica ! Vezi ce mananci, ce iti place sa mananci, ce este sanatos pentru planul tau de a slabi. Vezi ce buget ai pentru acest lucru, ce se merita si ce este negociabil, pentru a adauga si aici un echilibru!
Fii gata de schimbari ! Uita-te pe un calendar pentru a marca evenimentele de luna viitoare, acest lucru oferindu-va o perspectiva asupra situatiilor care va testeaza vointa! Trebuie sa va luptati sa nu va abateti de la ceea ce v-ati propus, pentru ca ceea ce poate parea greu acum, poate fi extrem de benefic pentru sanatatea voastra!
Gateste acasa mai des ! Un studiu desfasurat pe mai bine de 100.000 de persoane prezentat de American Heart Association, a aratat ca 11 sau mai multe pranzuri sau cine servite acasa saptamanal, scade riscul cu aproximativ 12 procente de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cei care consuma mai putin de 6 sau mai putine mese acasa. Riscul este mai mare in cazul persoanelor supraponderate sau obeze. Mesele gatite acasa pot ajuta mai mult, deoarece, ele sunt scazute in calorii, grasimi, sodiu si contin mai multe substante nutritive si fibre, decat in restaurante.
Renunta la alimentele procesate ! Alimentele ambalate au multe ingrediente, unele nu tocmai bune pentru tine, asa ca incearca alimente intregi si gandeste-te la varietate si prospetime!
Fara zahar ! Fa-ti o lista cu ingredientele care nu contin zahar sau cantitatile sunt foarte mici, si incearca sa le ai mai tot timpul la indemana, pentru a-si gasi locul incet incet in alimentatia ta zilnica. Mananci sanatos si slabesti fara prea mult zahar!
Intelege proportia alimentelor pe farfurie ! O alimentatie echilibrata la fiecare masa poate fi cheia succesului pentru a slabi, iar proportiile trebuie sa fie urmatoarele (aproximativ): 50% produsele, masa principala, 25% cereale integrale (Ex: orez brun) si 25% proteine slabe (pui sau peste la gratar). Poti completa cu o cana de lapte slab sau o ceasca de iaurt grecesc.
Cantareste-te zilnic! Vazandu-va greutatea in fiecare zi, va motiveaza in tot ceea ce faceti pentru a scadea in greutate si va indeamna sa gasiti cele mai bune solutii in acest sens. Cantariti-va in fiecare dimineata, in aceleasi conditii.
Anticipeaza-ti poftele ! Daca ti-ai propus o alimentatie sanatoasa, atunci stii deja ce alimente sunt indicate si ce nu, iar in cazul in care ai pofta de ceva alimente nesanatoase, incearca sa ai la indemana mereu inlocuitori, evident, cu un continut caloric scazut si mult mai sanatoase.
Mananca incet ! Incearca sa pui furculita jos, dupa fiecare muscatura, acest lucru, dandu-i creierului mai mult timp sa inteleaga ca esti plin.
Fii intelegator cu tine ! Gandeste-te ca faci acest lucru pentru tine, pentru a te simti mai bine, pentru a arata mai bine si pentru sanatate in general! Priveste aceasta ca o imbunatatire a propriei persoane si nicidecum perfectiune!