Pubertatea si adolescenta sunt perioade foarte importante in viata fiecarui copil care se indreapta spre stadiul de adult. Ca fete, incepeti sa-i observati pe baieti mai des ca inainte, sa-i vedeti altfel, dar intelegerea lor nu este foarte usoara, mai ales ca ei – ca si voi, traverseaza o perioada plina de schimbari fizice si emotionale.
Perioada de pubertate la baieti incepe intre varstele 10 -15 ani, cu doi ani mai tarziu decat perioada de pubertate la fete. In mod normal, la varsta de 12 ani si cel mai devreme la 9 ani, hormonii masculini numiti androgeni dau nastere unor serii de modificari fizice la baieti: aparitia parului pubian, dezvoltarea organelor genitale, aparitia parului pe fata si la subrat, iar mirosul neplacut al corpului devine o problema daca nu este solutionata.
Perioada de cresterea in inaltime a baietilor este diferita de cea a fetelor. De retinut este faptul ca fetele cresc mai repede decat baietii, iar in perioada de pubertate cresterea este cea mai rapida, chiar mai rapida decat atunci cand suntem mici copii. Cresterea baietilor poate incepe mai accentuat undeva in jurul varstei de 15 ani si continua pana la 20 de ani, in timp ce cresterea fetelor poate incepe chiar de la varsta de 8 ani.
Multi baieti in aceasta perioada se simt inconfortabili cu schimbarile lor fizice, fie ca vorbim de cresterea in inaltime, aparitia parului pe fata, acnee sau schimbarea vocii. Cei care se dezvolta mai lent decat altii, pot fi de asemenea stresati de acest lucru. Daca tu ca fata, vorbesti cu un baiat si iti lasa impresia ca este timid, poate fi de la faptul ca se simte ciudat cu noua lui voce.
Aceeasi hormoni responsabili pentru aparitia parului, dau nastere primelor impulsuri sexuale. Pot avea erectii neasteptate pe care nu le pot controla si este nevoie de ceva timp pana se acomodeaza. Aceste „iesiri” necontrolate reprezinta unul din lucrurile specifice si normale perioadei de maturizare, pot da baietilor diferite stari emotionale, pot avea manifestari neobisnuite.
Crezi ca baiatul cu care vorbesti este imatur, dar ar trebui sa stii ca nu poate fi sigur pe el, sau are probleme de a comunica, tot datorita acestor transformari fizice si mentale. Atat baietii cat si fetele, pot dezvolta relatii mai bune in jurul varstei de 17 ani, cand lobul frontal al creierului – responsabil cu auto controlul, se dezvolta mai mult. Acesta este un motiv in plus, pentru care se recomanda ca relatiile sexuale sa inceapa cel mai devreme in jurul acestei varste!
In perioada de pubertate si de adolescenta este bine sa fiti informate, sa incercati sa pastrati un echilibru in tot ceea ce faceti, sa cereti ajutorul cuiva mai experimentat, pentru a putea trece cu bine peste aceste perioade de transformari fizice si psihice.
O abordare sanatoasa si o gestionare corecta a acestei perioade, va transforma intr-un adult matur, capabil sa controleze situatiile si emotiile mult mai usor.