Citeste in continuare cele mai vehiculate 10 mituri alimentatie si argumentele contra! Se pare ca tot mai multe persoane apar peste noapte oferindu-ne diverse sfaturi despre alimentatie, mod de viata, cum sa mancam, dar din pacate, toate acestea nu fac altceva decat sa induca o stare tot mai mare de confuzie.
Mit 1
Consuma 5 portii de fructe si legume! Nu exista o limita, un minim sau maxim, pentru ca fiecare suntem diferiti, reactionam diferit, iar necesitatile sunt variabile. Fructele si legumele ne ofera o cantitate importanta de nutrienti si in mod special antioxidanti, care ajuta la lupta impotriva inflamatiei interne, responsabila de multe boli, de la Alzheimer, la boli de inima. Aceste alimente sunt de asemenea bogate in fibre, esentiale pentru o digestie sanatoasa si daca e sa contorizam, poate nu avem nevoie de 5 portii, ci de 10! Consuma-le atat sub forma lor cruda, dar si introducandu-le in supe, tocanite sau prin intermediul sosurilor. Dezvolta-ti modul de a-ti lua mesele, avand vegetalele ca prima optiune!
Mit 2
Am evoluat si ne bazam pe o dieta paleo. Dieta paleo – carne, oua, alimente vegetale, cereale, fara zahar, este ceea ce mancau stramosii nostri. Studiile au aratat ca o astfel de dieta scade greutatea, colesterolul si tensiunea arteriala. Dar astazi, avem nevoie de cateva modificari. Fara lactate, stramosii nostri ar fi avut aporturi mai mici de vitamina D si calciu, dar erau implicati mai mult in activitatea fizica si consumau multe legume cu frunze verzi, ceea ce compenseaza sanatatea osoasa. In viata de astazi, este cel mai bine sa introducem lapte, iar alimentatia noastra ar trebui sa se bazeze pe plante, nuci, seminte, radacini, tuberculi si cereale, iar mancarea procesata trebuie sa fie la nivel minim.
Mit 3
Grasimile saturate sunt bune pentru tine. Mai demult gasite vinovate de un nivel ridicat al colesterolului si al bolilor cardiace – astazi mai putin, grasimile saturate le gasim in principal in carnea rosie si in produsele lactate. Un studiu a constatat ca un consum constant de grasimi din produse lactate, ajuta la protejarea corpului de diabet zaharat tip 2 si boli de inima. Cu toate acestea, grasimile saturate ridica nivelul colesterolului, alimentele bogate in aceste grasimi au si mai multe calorii, cresterea in greutate fiind un factor de risc separat pentru aparitia bolilor de inima. Nu trebuiesc eliminate total, 20 g zilnic fiind o cantitate suficienta pentru femei.
Mit 4
Zaharul este total toxic. Raspunsul este NU, World Health Organization a examinat dovezile, constatand ca alimentatiile care contin un nivel ridicat al zaharului intr-adevar favorizeaza obezitatea, dar acest lucru se intampla din cauza caloriilor, neexistand nicio diferenta cand zaharul a fost inlocuit cu alimente amidonice fara zahar. Pana acum, nu s-au gasit legaturi concrete in care aportul de zahar influenteaza in mod direct obezitatea, in schimb, bauturile indulcite cresc riscul cresterii in greutate si a diabetului de tip 2. Acest lucru se traduce prin faptul ca trebuie sa folosim zaharul ocazional, cum ar fi indulcirea compoturilor sau incercarea de a face din fructe acre, unele dulci.
Mit 5
Micul dejun este vital pentru pierderea greutatii. Un studiu apartinand University of Alabama a aratat ca nu a gasit nicio diferenta intre cei care au consumat micul dejun dimineata si cei care l-au sarit. Un alt studiu al University of Hohenheim sugereaza ca saritul micului dejun, de fapt – incurajeaza arderea grasimilor, dar mai mult decat atat, acest lucru este individual. Daca nu mananci la prima ora si mananci mai tarziu, iar acest lucru este ok pentru tine, atunci, nu este nicio problema; trebuie doar sa fii atent sa consumi destule fructe, legume, proteine intre doua mese. Daca nu sari niciodata peste micul dejun, trebuie doar sa incluzi proteine pentru a incetini eliberarea glucozei in sange. Ouale, nucile si proteinele din canepa sunt alegeri foarte bune.
Mit 6
Prea mult omega 6 cauzeaza inflamatie. Cumva, dar nu datorita faptului ca acizii grasi omega 6 iti fac rau. Problema este aceea ca avem nevoie de omega 3 si omega 6 in alimentatia noastra si majoritatea nu consumam destule alimente care contin omega 3. Omega 6 este un nutrient de care avem nevoie si care se regaseste in nuci, seminte, avocado, dar atunci cand avem prea mult comparativ cu omega 3, poate creste riscul de inflamatie, ceea ce il conecteaza cu diverse probleme de sanatate. Gasim omega 3 in nuci si seminte de in.
Mit 7
Mananca putin si des. Cercetarile au aratat ca este bine sa avem pauze intre mese, iar un studiu recent a aratat ca cei care consuma mai multe mese pe zi (gustari mici) sunt mai predispusi de a avea IMC ridicat. Daca mananci intr-un mod constant, organismul nu mai poate sa intre in faza post absorbie a digestiei, cand insulina scade si asimilezi nutrientii din mancarea consumata. Cel mai bine este sa iti maximizezi substantele nutritive pe parcursul celor 3 mese zilnice.
Mit 8
Carbohidratii duc la aparitia diabetului de tip 2 si a bolilor de inima. Carbohidrati ca orezul in Asia si cartofii in Marea Britanie si Irlanda, au oferit majoritatea caloriilor de-a lungul sutelor de ani. Obezitatea, inactivitatea, dietele avand un indice glicemic ridicat cum ar fi bauturile racoritoare si painea alba, pot crea terenul pentru diabetul zaharat de tip 2 si boli de inima. Orezul basmatic, cerealele integrale ca ovazul si orzul sunt solutii mai bune comparativ cu alte alimente.
Mit 9
Doar apa plata este asimilata – in cazul lichidelor. Consumul a aproximativ 8 pahare de apa (1,2 litri) este necesar pentru a ramane hidratat. Si nu conteaza sa fie doar apa plata, chiar si bauturile cofeinizate conteaza, cum ar fi ceaiul negru si cel verde. Ceaiul se considera a fi diuretic, dar cercetarile au aratat ca se comporta la fel ca apa, iar ceaiul verde are ca beneficii, functionarea creierului si sanatatea dintilor, asa ca este o alegere buna. Ceaiurile din diverse ierburi sunt bune, la fel ca laptele avand continut scazut de grasime, dar trebuiesc evitate sucurile care au mult zahar.
Mit 10
Dieta vegana este cea mai sanatoasa. O astfel de alimentatie este mai putin sanatoasa daca nu este echilibrata. Nutrientii cheie in alimentele de natura animala sunt fierul, vitamina B12, zincul, iodul, acizii grasi cu catena lunga omega 3, EPA si DHA, care sunt importanti pentru functionarea creierului. Multi nutrienti se gasesc si in dieta vegana, iar cei care au adoptat-o, au facut-o in special din motive etice si de obicei, ei iau toate masurile de precautie. Mai rea este situatia celor care consuma doar astfel de mancare fada si risca sa nu regaseasca in alimente nutrientii vitali. Daca esti vegan, cel mai bine este sa consulti un dietetician pentru a avea parte de sfaturi, informatii si de ce nu, un plan alimentar.