Le mancam, le bem, le respiram si le aplicam pe piele. Zilnic. Chimicalele sintetice sunt peste tot, iar daca suntem informati asa cum trebuie, putem lua decizii corecte care sa ne asigure sanatatea in viitor.
De la pesticidele de pe fructe si legume, la tulburarile hormonale – consecinta a produselor chimicale folosite in casa pentru curatenie, toate ne afecteaza atat sanatatea de astazi, cat si pe cea din viitor. Iar adevarul este ca sinteticele sunt peste tot: in mancare, in cosmetice, mobila, electronice si chiar jucariile copiilor nostri; si cu toate ca majoritatea sunt catalogate a fi inofensive, iata ca anumite studii vin sa contrazica acest lucru.
Universitatea din Buffalo a aratat ca expunerea la insecticide ne poate supune unui risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat, in timp ce Universitatea din Alabama sustine ca parabenii pot creste sansele de a dezvolta cancer la san. Din pacate, este destul de dificil sa evitam astazi contactul cu substantele chimice sintetice, dar, a lua anumite decizii si a fi informat in privinta lor si a riscurilor aferente, poate fi un prim pas important pentru a ne pastra sanatatea noastra si a celor din jur.
alimentatia
Unul dintre cele mai bune locuri de a incepe este dieta, studii recente cerute de Greenpeace Japan aratand ca trecerea de la dieta conventionala la cea organica, poate reduce semnificativ cantitatea pesticidelor din corp, in special in randul copiilor. Alimentele ecologice crescute pe plan local fara chimicalele folosite in agricultura, pot minimiza expunerea in fata acestora sau a oricaror alte riscuri asociate cu glifosatul – un posibil cancerigen.
Partea buna este ca apar din ce in ce mai multi producatori care produc organic fructe si vegetale si chiar daca probabil costa mai mult, ar trebui sa ne indreptam atentia catre ele; iar un pas important ar trebui sa fie facut in acest sens de catre supermarketuri, responsabile mai mult sau mai putin pentru ceea ce ne livreaza. Alimentatia noastra trebuie sa fie cat mai curata, sa consumam alimente care au inserate coloranti si arome artificiale, grasimi trans sau glutamatul monosodic.
In cazul in care nu puteti cumpara tot ce inseamna organic, faceti-va o lista cu fructele/legumele care au cel mai mare continut de pesticide: pere, mere, castraveti, capsuni, telina, cartodi, nectarine, spanac, rosii, mazare, struguri, rosii. Tineti cont cand le gatiti, mai ales ca majoritatea ustensilelor sunt acoperite de produse chimice perfluorate, care au legatura cu cancerul si alte probleme de sanatate. Optati pentru vase acoperite de ceramica, iar pentru a gati si pastra mancarea, folositi recipiente din sticla, Pyrex, otel inoxidabil; daca folositi plastic, nu il incalziti si evitati refolosirea sticlelor de apa. Mai mult, in perioada calduroasa, recipientele din plastic se incalzesc si sunt eliberate diverse substante chimice, iar acea apa despre care credeti voi ca este cea mai buna si cea mai curata, e posibil sa fie extrem de daunatoare. Daca le depuneti la un centru de reciclare, atunci faceti un bine si mai mare mediului inconjurator.
casa
In momentul in care folositi produse de curatare in casa, trebuie sa luati in calcul ca ele sa fie achizitionate de la un furnizor cunoscut, pentru a avea siguranta ca este aprobat pentru uz. Cu cat suntem mai departe de chimicale, cu atat mai bine pentru sanatatea noastra. Cititi cu atentie eticheta si daca spune ca trebuiesc folosite doar cateva picaturi, asa trebuie procedat, nu faceti excel de zel in ceea ce priveste curatenia, exact aici!
Conform studiilor – nu exista niciun produs 100% sanatos pentru noi, chiar daca noua ne place ca atmosfera sa fie una primitoare din toate punctele de vedere. Putem sa tinem ferestrele deschise pentru aer curat si pentru ca el sa circule, sa ne decoram casa cu plante verzi care actioneaza ca un detoxifiant natural de aer, putem plasa vasele cu ierburi in locuri strategice in casa pentru miresme proaspete si curate.
frumusetea
Cand ne concentram atentia catre frumusetea pielii, parabenii au fost in centrul atentiei pentru foarte mult timp – fiind considerati daunatori, dar in continuare ei sunt utilizati in produsele de frumusete si curatenie. Breast Cancer UK afirma ca parabenii provoaca un adevarat dezastru in interactiunea cu hormonii si creste riscul de aparitie a cancerului. Daca luati in considerare acest lucru, optati pentru produse care nu contin parabeni si fiti atente de asemenea, la cele care contin pe lista ingredientelor butilparaben, metilparaben, etilparaben, propilparaben. Acestea sunt peste tot, de la pasta de dinti, la cosmetice, produse pentru par, lacuri de unghii, parfumuri.
Glandele noastre de transpiratie elimina toxine, asa ca, atunci cand noi le infundam cu produse, le blocam si distrugem una din cele mai importante cai de eliminare a toxinelor; aerosolii dauneaza de asemenea mediului inconjurator, de aceea, ar fi bine sa folosim un roll-on sau un non-spray.
Reale ingrijorari sunt legate si de lauril de sodiu sulfat (SLS) si de toxicitatea acestuia, atunci cand sunt combinate cu alte ingrediente gasite in produsele de ingrijire personala. Daca am dori sa eliminam complet astfel de produse, ar trebui cam aprope 3-4 saptamani ca aceasta sa dispara complet de pe foliculii de par. Exista si optiuni mai sanatoase: daca nu gasiti ceea ce folositi sau ceea ce vreti, uitati-va dupa produse pe a caror lista nu scrie nimic de parfum si fiti atente in mod special la cremele de corp!
Cel mai important este sa fiti cat mai putin expuse chimicalelor, datorita efectului sau cumulativ, iar daca sunteti ingrijorate, intoarceti-va la lucrurile elementare. Lamaia are rol anti bacterial, otetul degreseaza si este foarte bun pentru spalare; pentru ten, faceti din zahar brun si ulei de masline o masca pentru corp si cand aveti de spalat rufe, stati cat mai departe de detergenti.
Facand astfel de schimbari si fiind foarte atenti la ceea ce facem, putem ajunge in scurt timp sa deprindem obiceiuri mult mai sanatoase, care vor reduce cantitatea chimicalelor la care suntem expusi.