Un par sanatos si stralucitor te face sa te simti bine, iti ofera incredere in frumusetea ta si ii face pe cei din jur sa intoarca capul dupa tine. Cum il poti pastra mereu tanar? Citeste in continuare!
Un par sanatos si stralucitor se confrunta si el cu zile bune si rele, influentandu-ne starea de spirit dupa caz, in bine sau rau. Iar o ingrijire elementara consta intr-o culoare care ti se potriveste, o tunsoare pe masura, alaturi de folosirea unui hidratant, pe care ar trebui sa il tii cam tot timpul langa tine.
Si de multe ori, parul este un indicator al sanatatii si starii tale de bine sau dimpotriva; daca esti dezamagita, stresata, daca tii o dieta saracacioasa, parul va reflecta acest lucru. Dar, daca ai parte de o alimentatie echilibrata, faci sport, elimini stresul si ai parte de odihna suficienta, vei vedea imbunatatiri ale modului in care arata parul. Pentru a te bucura de un par fabulos, ai nevoie – dupa cum stii – si de o ingrijire exterioara, suprasolicitarea cu tratamente chimice, procedurile de decolorare, folosirea temperaturilor ridicate prin folosirea instrumentelor de styling, toate au efecte nedorite.
Parul este facut din cheratina proteica, fiind hidratat de uleiul generat din foliculii de par din scalp, sebumul. Fiecare fir de par este alcatuit din straturi suprapuse de cheratina, iar cand straturile sunt deteriorate, parul capata un aspect mat si lipsit de viata.
Productia de par incetineste odata cu inaintarea in varsta, firele subtiindu-se si ele si uscandu-se in mod natural. Pana la urma, slabiciunile foliculilor de par pot crea probleme oricui indiferent de varsta; carenta de fier, perioada de sarcina, anumite medicamente, boli autoimune, perioade de stres, probleme legate de glanda tiroida, pot avea influente nedorite asupra parului. Fumatul poate provoca un aspect grizonant prematur dar si o subtiere a firelor, infometandu-ti foliculii tineri prin consumul oxigenului si a nutrientilor. Excesul de alcool deshidrateaza si epuizeaza nivelurile de fier din organism, stresul declansand caderea parului.
Imbatranirea prematura este deseori indicata de parul gri si la fel ca pielea, parul isi ia culoarea naturala din pigmentul numit melanina si pe masura ce imbatranim, celulele care o produc – cunoscute ca melanocite, scad treptat. Asa apare parul gri, un proces gradual, influentat mult si de genele tale.
Un studiu a aratat ca rarirea parului in crestetul capului este legata partial de factorii de mediu si stilul de viata, aspectul gri fiind dincolo de propriul control. Fumatul si stresul pot accelera acest proces, iar perioadele prelungite de anxietate pot deteriora celulele stem care formeaza melanocite noi. Anumite persoane pot avea parte de primele aparitii de par gri la varsta de 20 de ani, dar in mare parte incepe undeva in jurul varstei de 30-40 de ani. Nicio culoare a parului nu este mai predispusa ca alta la aparitia nuantelor de gri, dar pe parul inchis se vede cel mai devreme.