Pofta sau senzatia pe care o simti este prezenta in viata fiecaruia dintre noi, mai mult sau mai putin accentuata si este important de stiut daca tu o controlezi sau ea te controleaza pe tine. Daca ea te controleaza, acest lucru se poate traduce prin faptul ca organismul incepe sa-ti transmita ca iti lipseste ceva. Poftele pot fi atribuite ale lacomiei, doar ca, aceste indemne biochimice sunt imposibil de controlat doar prin intermediul mintii. Iar corpul iti cere un anumit tip de mancare deoarece are nevoie de ea, fara sa-ti dea multe explicatii, de aceea, nu putem trece mai departe in anumite momente ale zilei fara sa mancam, de exemplu, ciocolata.
Simti nevoia carbohidratilor, in special celor nedigerabili?
Fie ca vorbim de un castron mare cu paste sau o paine moale, aceasta pofta vine din nivelurile scazute de triptofan, necesare productiei de serotonina, un chimical “fericit” al creierului. Serotonina joaca un rol esential in ciclurile de somn si veghe, dar si digestie, iar lipsa acesteia duce la o stare de spirit scazuta si anxietate. Iar daca iti este pofta sa mananci ceva carbo si zaharat, e posibil sa ai un nivel scazut de dopamina; combinatia dintre grasimi si zaharuri are un efect unic asupra creierului. Exista anumite dovezi care arata ca in momentul in care sunt introduse grasimi in ecuatie, se poate declansa dopamina, un neurotransmitator care este asociat cu placerea si rasplata.
Carnea de curcan, ouale, nucile, bananele, contin triptofan; atentia ta trebuie sa se indrepte catre omega 3 din pestele gras sau semintele de in, ceea ce iti va da impulsuri ale dopaminei. Exercitiile fizice de asemenea, te pot ajuta sa declansezi dopamina.
Nu iti imaginezi nicio zi fara ciocolata?
Pofta de ciocolata poate fi un semn al deficitului de magneziu; in perioada premergatoare ciclului menstrual sau in timpul menopauzei, esti expusa riscului de a fi deficitar in magneziu. Mai mult decat atat, magneziul joaca un rol esential in ceea ce priveste sanatatea oaselor, prevenirea inflamatiei, mentinerea constanta a presiunii unui sange sanatos, ameliorarea anxietatii si echilibrarea sistemului nervos.
Pentru a nu te intoarce doar spre ciocolata, opteaza pentru cereale integrale, fasole, nuci, vegetale cu frunze verzi, o alimentatie care va suplini magneziul din organism. Cu toate acestea, daca iti este pofta de ciocolata, poti manca ciocolata neagra care sa aiba cel putin 70% cacao.
Simti nevoia bauturilor gazoase
Aceasta pofta se poate datora faptului ca esti deshidratata, combinatia dintre senzatia de gazos si dulce putand fi placuta si stimulanta, ceea ce iti poate da senzatia de potolire a setei comparativ cu bauturile necarbonate.
Mergi la inceput pe apa spumanta pentru a-ti potoli setea, apoi adapteaza-te treptat la apa plata. Daca apa plata ti se pare plictisitoare, incearca sa adaugi ceva citrice, castraveti, fructe de padure si concentreaza-te sa bei (minim) doi litri apa zilnic.
Nu iti poti imagina ziua fara niste biscuiti …
Zaharul creeaza dependenta si daca nu suplinim pofta cu ceva sanatos, imediat ne ajunge din urma dorinta de a manca ceva zaharos sub diverse forme. Dorinta de a consuma produse zaharoase este si o consecinta a scaderii energiei, oboseala indreptandu-ne spre astfel de consumuri nu foarte sanatoase, la fel ca lipsa somnului. Creste nivelul grelinei, hormon care ne ridica apetitul, iar deficitul de crom ne poate afecta nivelurile de glucoza din sange.
Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa cedezi si sa consumi produse care contin diverse forme de zaharuri, ceea ce, pe termen scurt, iti va da un impuls de energie, urmat de o scadere si mai brusca a nivelului acesteia. Smochinele, fructele pasiunii, contin fibre solubile care vor incetini eliberarea zaharului in fluxul sanguin, astfel ca vei evita orice fluctuatii extreme. Opteaza pentru alimente cu glicemie scazuta ce pot furniza energie sustinuta, cum ar fi cruditatile, prajiturile de ovaz cu hummus, o mana de nuci; mesele trebuiesc luate regulat pentru echilibrarea glicemiei. Suplimentele de crom sunt indicate, la fel ca adaugarea de scortisoara la mese.
Tanjesti dupa ceva picant …
Pofta de a manca ceva picant este modul in care corpul iti spune ca sistemul imunitar are nevoie de un impuls, mancarea picanta fiind recunoscuta pentru faptul ca contine multi antioxidanti, ardeiul iute, turmericul, ghimbirul, numarandu-se printre alimentele care combat racelile. Capsaicina, substanta care face ca ardeiul sa fie iute, elibereaza de asemenea, endorfine. Pe langa un sistem imunitar aflat in deficienta, dorinta de a manca picant poate sugera o deficienta in zinc, care ne regleaza gustul si mirosul.
Daca vrei sa consumi curry, introdu-l in carne de calitate, cum ar fi puiul organic, legume ca dovlecel si naut. Foloseste si putin ulei de cocos si mergi pe sucuri de rosii. Pentru mai mult zinc, consuma oua, peste, seminte de dovleac si adauga vitamina C in alimentatie pentru sustinerea sistemului imunitar (portocale, legume cu frunze).
Cauti ceva sarat de mancat/ rontait …
Aceasta pofta poate fi raspunsul unei deficiente de sodiu, ceea ce se poate intampla dupa ce ai facut exercitii fizice, dupa ce ai fost bolnava sau ai consumat alcool. Iar sodiul este un mineral important ce ajuta la mentinerea echilibrului apei din corp, regland si tensiunea arteriala. Epuizarea suprarenala poate fi si o consecinta a dorintei de a manca sarat; corpul are nevoie de mineralele suplimentare gasite in sarea naturala. Zincul este principalul mineral folosit de organism impotriva stresului si poate perturba echilibrul sarii din corp. Ne este afectat simtul gustului, de aceea avem o inclinatie catre aromele sarate.
Incearca sa minimizezi nivelul stresului acolo unde este posibil si pentru ca sarea creeaza dependenta, reeduca-ti papilele gustative cu ajutorul granulelor de alge marine! Sodiul continut de acestea este de 3,5 % comparativ cu 40% din sarea obisnuita. Daca pofta persista, consuma nuci, seminte, masline, floricele de porumb sarate (portie mica), hamsii uscate, telina proaspata, morcovi.