Postbioticele sunt compusi bioactivi benefici care joaca un rol important in prevenirea inflamatiei si in sustinerea sistemului imunitar. Si cu siguranta ai auzit pana acum despre probiotice si prebiotice, cunosti importanta lor si lucrurile bune pe care ni le ofera. E timpul sa faci cunostinta cu postbioticele, compusi bioactivi benefici care joaca un rol important in prevenirea inflamatiei si in sustinerea sistemului imunitar. Consumul alimentelor potrivite poate ajuta la crearea postibioticelor, oferindu-ne starea de bine si mai mult decat atat, intelegem din ce in ce mai bine cat de importanta este alimentatia in bunul mers al organismului nostru. Nu putem controla factorii nostri de risc genetic, dar alegerile alimentare sanatoase, da, ceea ce reprezinta un pas esential pentru sanatatea noastra.
Postbioticele sunt jucatorii activi din microbiomul nostru care traiesc in intestinul nostru si cum intelegerea relatiei dintre microbiom si sanatate este la inceput, se stie doar ca exista semnale benefice in privinta depresiei, a sanatatii gastro intestinale, a bolilor autoimune.
Pentru pastrarea microbiomului infloritor, trebuie sa avem grija de bacteriile benefice din acesta, alimente ca bananele, ceapa, usturoiul care joaca rol de prebiotice, alimenteaza probioticele ce dau nastere postbioticelor. Acest triunghi ne ajuta sistemele sa functioneze bine.
Postbioticele, cel putin deocamdata, sunt destul de dificil de inteles. Sunt produse secundare ale probioticelor ce pot include acizi grasi cu lant scurt – care sunt benefici sanatatii si imunitatii si enzime. Postbioticele au puterea de a ne influenta sistemul nervos, metabolismul, microbiomul si functionarea intestinala. Oamenii de stiinta nu inteleg exact cum lucreaza postbioticele, dar se stie ca ele contribuie la pastrarea sanatatii mucoasei intestinului, care scade inflamatia in organism. Iar inflamatia din nefericire, are legatura cu o serie de boli (diabetul, bolile de inima fiind doar cateva), astfel ca pastrarea acesteia sub control este esentiala.
Cel mai important este sa ai o alimentatie cat mai diversa, bazata pe plante – preferabil, in mare parte din fibre si alimente fermentate. Alimentatia ta de baza ar trebui in mod ideal sa contina sparanghel, rosii, anghinare, fibre din fructe, alimente fermentate ca kimchi, legume murate, iaurt.
La fel de importanta este constanta in acest mod de alimentatie; in timp ce fiecare dintre noi avem un microbiom unic, acesta are capacitatea de a raspunde repede in privinta schimbarilor din alimentatie. Mancarea sanatoasa si benefica trebuie sa existe in continuu in intestin pentru a te “bucura” de toate beneficiile pe care le ofera.