Psoriazisul este o afectiune care afecteaza in medie cam 3-5% din populatie si se poate agrava mai mult in timpul iernii, datorita aerului rece si lipsei luminii provenite de la soare. Cand vremea este rece, majoritatea persoanelor folosesc creme de maini mai des, iar psoriazisul ii afecteaza foarte mult in aceasta perioada pe cei care au aceasta afectiune, pielea devenind tot mai uscata.
Exista cinci tipuri de psoriazis, dintre care cel mai intalnit este psoriazisul plachetar, fiecare avand ca simptome – puncte rosii, mancarimi, iar semnele pot aparea in diverse locuri ale coprului, de la scalp, fata, picioare, maini, articulatii, pliuri ale pielii, depinzand de tipul pe care il aveti.
Cine este afectat?
Psoriazisul poate aparea la orice varsta si afecteaza atat barbatii cat si femeile in mod egal, si nu pot aparea pana cand se ajunge la maturitate. Nu este contagios si este cauzat de o anumita hiperactivitate a sistemului imunitar; cand anumite celule – cunoscute ca celulele T – devin hiperactive, ele lupta impotriva infectiilor si pentru a vindeca o rana, ceea ce duce la un exces de productie a celulelor pielii, rezultand plagile.
Ce cauzeaza acest lucru?
Psoriazisul este ereditar, iar oamenii de stiinta au identificat 25 de combinatii diferite de gene, care te poate predispune la acest lucru. Dar, cum oamenii sunt diferiti, ei au declanasatori diferiti, cum ar fi stresul sau anxietatea, schimbari hormonale sau infectii; ele pot fi provocate de asemenea, de nivelul scazut al anumitor vitamine, cum ar fi vitamina A, C, D, B sau zincul.
Solutii, remedii
- Relaxare cu o baie calda
O baie calduta cu diverse saruri poate usura durerea si mancarimea, ajutand la un aspect mai neted al psorazisului; optati pentru produse fara parfumuri si tineti cont si de faptul ca orice produs natural, poate contine uleiuri esentiale puternice, ceea ce afecteaza pielea. - Fiti calmi
Fii sigura ca iti minimizezi stresul in viata cat de mult poti, mai ales ca el poate fi de cele mai multe ori declansatorul psorazisului! Daca ai un stil de viata normal care include somn suficient, exercitii fizice dar si meditatie, iti cresc sansele ca nivelul stresului sa scada sau sa ramana la minim. - Traieste in lumina naturala!
Lumina UVB poate fi un tratament eficient al psorazisului, deoarece penetreaza pielea, incetinind cresterea celulelor. Este suprimat sistemul imun si cum psorazisul este cauzat de hiperactivitatea sistemului imunitar, acesta poate fi un lucru bun. Doar iesind cateva minute afara zilnic, poate fi eficient, daca activitatile tale sunt mai mult de interior. - Taie alimentele declansatoare de psorazis!
Este bine sa limitam zaharurile rafinate, daca acestea provoaca inflamatie, produsele lactate, fiind de multe ori declansatoare pentru probleme ale pielii. Cea mai buna solutie pentru a nu te grabi cu concluziile, este sa iti faci un fel de jurnal, unde sa iti notezi simptomele, pentru a le putea identifica si minimiza cauzele. - Mergi pe turmeric!
Turmericul – conform unui studiu de acum doi ani – poate fi folosit ca tratament topic pentru psoriazis. Poti pregati un unguent prin crearea graduala a unei paste, folosind praf de turmeric si apa; aplica un strat subtire pe piele, acopera cu un tifon ‘respirabil’ si lasa-l pentru cateva ore, inainte de a te spala. - Fii in forma!
Pierderea in greutate are multe beneficii, stiindu-se faptul ca, cu cat esti mai slab, cu atat scad sansele ca organismul sa se incalzeasca si sa transpiri, implicit, mai putin sanse ca psoriazisul sa se dezvolte. Pe de alta parte, daca esti mai activ si consumand mancare cu scopul de a pierde in greutate, va duce la intestine mai sanatoase si un organism mai putin inflamat.