Regrete? Fiecare avem mai multe sau mai putine si chiar daca exista multe persoane care spun “ce e in trecut e in trecut, sa traim prezentul si sa ne gandim la viitor!” e destul de dificil de aplicat. Usor de zis, greu de facut pentru multi dintre noi.
A fost efectuat un studiu cu un grup de persoane din 105 tari care au fost intrebate cat de des se uita in trecut si isi doresc sa fi facut altfel lucrurile. 82 de procente au afirmat ca regretul este o parte ocazionala a vietii lor, 21 de procente au afirmat ca regreta tot timpul, in timp ce doar 1% au spus ca nu simt niciodata regrete.
Daca esti o persoana fara regrete sunt cele mai mari sanse sa crezi ca regretul este o reteta pentru nefericire, ceea ce nu este cazul. Daca permiti regretelor sa iti acapareze prezentul poate fi rau pentru tine, dar a merge in cealalta extrema poate fi si mai rau. A-ti suprima regretele nu te elibereaza de rusine sau intristare; dimpotriva, te condamna sa faci aceleasi greseli in mod constant. Regretul trebuie pus la locul sau pentru a depasi momentul!
Regretul este un fapt inconfortabil destul de interesant. Mergi catre un scenariu trecut, iti imaginezi ca ai actionat diferit si cu un nou scenariu in minte, vii in prezent si il compari cu o situatie din realitate.
Conform specialistilor, nu toate regretele sunt la fel, un caz de regret putand implica doar unul sau o combinatie de regrete. Multe regrete care au legatura cu conexiunea se suprapun regretelor morale, ce pot veni dupa ce iti incalci propriile valori. Tu de exemplu, poate te mandresti ca esti o persoana iubitoare si regreti ca nu ai fost la inaltimea acestei imagini in relatia respectiva. Poti avea regrete elementare care au legatura cu anumite decizii luate intr-un punct al vietii si care ti-au schimbat cursul vietii intr-un mod care nu iti place. Un exemplu clasic este acela ca ai fi vrut sa studiezi mai mult; intre timp, regretele sunt opusul, totul rezumandu-se la non actiune si oportunitati pierdute. Aceasta este modalitatea prin care tu simti ca ai dat cu piciorul unei oportunitati pe care ti-ai dorit-o sa existe in conformitate cu persoana atractiva cu care te prezinti.
Orice forma de regret, daca nu este analizata si gestionata sanatos, poate fi otrava pentru starea ta de bine, acesta fiind implicat in depresie si anxietate; regretele excesive iti pot afecta negativ hormonii si sistemul imunitar.
Regretele nu trebuie lasate negestionate, ideea principala fiind aceea de a elimina sentimentele rele. Trebuie sa recunosti regretul si sa-l folosesti pentru imbunatatire. In loc sa lasi sentimentele urate sa zica despre tine ca esti o persoana rea, foloseste-le si invata din ele, imbunatateste-ti atitudinea si comportamentul pentru prezent si viitor. Beneficiile regretelor nu vin la noi intamplator; ele trebuiesc cautate intentionat si imbunatatite.
Invata din regrete!
Oamenii spun ca regretele ii bantuie, ceea ce sugereaza ca acestea sunt ca o fantoma; nu sunt clare si bine definite, dar mereu intimideaza. Cel mai important este sa scapi de toate aceste fantome! Si poti incepe prin a face o lista cu regretele tale, dupa care, completeaza motivele pentru care te deranjeaza. In aceasta situatie este foarte importanta sinceritatea, dar fara a te duce in extrema rea, catastrofala. Poate in trecut, ai ranit sentimentele cuiva, vina fiind in totalitate a ta, dar asta nu inseamna ca i-ai distrus viata! Persoana respectiva isi continua cursul vietii si astazi fara nicio problema! Iar in privinta listei sugerate, vei descoperi in mod placut ca este mai putin infricosatoare comparativ cu o fantoma.
Iarta-te!
Fiecare facem greseli si daca tu ai facut o greseala in viata ta, trebuie sa constientizezi ca viata merge mai departe. Doar ca, nu trebuie sa te mai invinovatesti daca asta faci in mod constant! Cu siguranta iti amintesti de situatii in care, poate, daca ai fi procedat altfel, acum aveai mai multi bani, erai mai bine din mult puncte de vedere, aveai o sanatate mai robusta, etc … Faptul ca ai luat o decizie pe care acum o consideri gresita, nu inseamna ca trebuie sa faci din viata ta o inchisoare! Da, poate acum ai proceda altfel, ai analiza mai bine, ai lua alte decizii, dar … viata merge inainte. Autosentinta emotionala poate fi eliminata prin anumite cuvinte incurajatoare si realiste pe care sa ti le adresezi in mod constient, care sa includa promisiunea ca trebuie sa iti continui viata intr-un mod sanatos, fara a pierde momente din viata retraind decizii ce nu pot fi schimbate.
Continua-ti viata!
Daca te afli in situatia in care nu ai avut niciodata regrete, exista posibilitatea ca tu sa continui comportamentul obisnuit, care te-a facut sa ratezi anumite ocazii si sa distrugi anumite relatii. Regretul te poate invata sa devii mai intelept si sa ai parte de mai mult succes in orice faci, daca iti doresti asta. Retine cum doresti sa iti schimbi comportamentul, schiteaza-ti ce anume iti doresti sa schimbi, dupa care, enumera ce ai la indemana pentru a face asta si investeste in abilitati!
Regretele sunt dureroase, dar obsesia pe care ti-o dau este distructiva. Evitandu-le sau incercand sa traiesti fara ele, facandu-te ca nu le observi sau nu exista, reprezinta oportunitati pierdute de a creste. Viata in sine este o calatorie in care placerea si durerea merg mana in mana, iar pentru a trai bine si a merge inainte cu cea mai buna varianta a ta, inseamna sa inveti din ea, inclusiv din greseli.