Respiraţia ne ţine în viaţă aşa că ar trebui să-i acordăm atenţia necesară în fiecare zi şi să facem toate eforturile să o îmbunătăţim, pentru a avea parte de toate beneficiile la nivel maxim. Ce ar trebui să ştim şi cum putem face asta?
Ai stat vreodată câteva momente cu ochii închişi şi te-ai concentrat pe modul în care respiri? Ai recunoscut structurile corpului care se mişcă de fiecare dată când respiri? Această acţiune autonomă ne ţine în viaţă şi are loc de 12 – 20 de ori pe minut chiar şi când suntem foarte aglomeraţi şi avem parte de acele zile pline. Şi tocmai aceasta ar trebui să ne facă mai conştienţi de importanţa respiraţiei.
Respiraţia prin piept
Majoritatea celor care nu au experienţă în exerciţiul respiraţiei, o fac clasic, respirând prin piept ridicându-l şi coborându-l cu fiecare mişcare. Aceasta este o mişcare uşoară, obişnuită, cea mai uşoară cale ce permite organismului să funcţioneze.
Mai puţin cunoscut este faptul că atunci când ne folosim “muşchii de respiraţie”- cei din partea superioară a pieptului, punem mult stres asupra gâtului şi umerilor, reducând în acelaşi timp capacitatea muşchilor care sunt concepuţi tocmai pentru a face acest lucru – diafragma. Aceasta, împreună cu o nouă postură care reprezintă consecinţa folosirii masive a tehnologiei şi a telefoanelor mobile, pot duce la probleme semnificative de sănătate care implică respiraţia, postura şi tensiunea adăugată în partea superioară a muşchilor gâtului. În timp, aceasta poate duce la dureri de cap, reducerea capacităţii de mişcare în partea superioară a corpului, afectându-ne calitatea vieţii.
Partea interesantă este aceea că respiraţia poate avea loc în trei zone ale corpului.
Respiraţia claviculară
- Este permisă părţii superioare a pieptului să se ridice şi să coboare cu fiecare respiraţie.
Respiraţia costală
- Aceasta implică deschiderea cutiei toracice pe inspiraţie şi închidere pe expiraţie. Muşchii din jurul cutiei toracice pot ajuta la mişcarea cutiei toracice în timpul respiraţiei. Pectoralul mic ridică cutia toracică înainte, împreună cu muşchii sternocleidomastoidian şi scaleni, care, de asemenea, contribuie la respiraţia în părţile superioare ale plămânilor prin ridicarea cutiei toracice superioare.
Alţi muşchi, precum marele pectoral, creează mai mult spaţiu de inhalare în plămânii inferiori; muşchii intercostali ajută la expirarea totală prin tragerea coastelor, apropiindu-le unele de altele şi comprimând plămânii.
Respiraţia diafragmatică
- Această respiraţie presupune extinderea abdomenului în timpul inspiraţiei şi contractarea (aplatizarea) cu expiraţia.
Aşadar, care este cel mai bun mod de a respira?
La scară largă se ştie că respiraţia diafragmatică este cel mai eficient şi corect mod de a respira, doar că, datele recente arată că respiraţia costală este de preferat. De ce? Deşi este mai greu de învăţat comparativ cu respiraţia diafragamatică/ abdominală, s-a observat că este mult mai calmantă pentru minte şi sistemul nervos (un alt beneficiu al concentrării pe ritmul respirator este acela că poate ajuta la calmarea nervilor şi la reducerea anxietăţii şi nivelurilor de stres), împreună cu crearea unei inspiraţii mai profunde prin rezistenţa crescută a diafragmei. Acest lucru permite plămânilor să fie întinşi pe deplin, în special când ştim să respirăm complet. Acest lucru este important când este purtat sutienul, utilizarea continuă a acestuia putând provoca o acumulare de ţesut care restricţionează mişcarea în jurul cutiei toracice, împiedicând muşchii intercostali să ajute la expansiunea cutiei toracice în timpul inspiraţiei.
Acordă-ţi zilnic cel puţin 1 minut pentru a te concentra să respiri corect! Găseşte un loc confortabil departe de distrageri, închide ochii (ceea ce te ajută să te concentrezi asupra scopului tău) şi concentrează-te pe inspiraţie şi expiraţie! Observă părţile corpului care se mişcă şi încearcă să-ţi redirecţionezi respiraţia către cutia toracică de fiecare dată când respiri! Punându-ţi mâinile pe părţile laterale ale coastelor, te ajută la direcţionarea respiraţiei către acea zonă. Încearcă să faci acest exerciţiu câteva zile şi fii atentă la cum te simţi, atât în corp cât şi psihic!