Salata poate fi “distrusa” foarte usor cu un dressing plin cu zahar si grasimi, de aceea atentia noastra trebuie sa fie si mai mare in privinta modului cum ne-o preparam. pentru sanatate dar si pentru ca iti influenteaza … talia!
Ingredientele
De obicei, primele ingrediente de pe un ambalaj iti ofera un indiciu real a ceea ce se gaseste in interior, lista lor fiind in ordine descrescatoare a greutatii, a concentratiei. Daca de exemplu, ai un ulei de masline de buna calitate, acesta va avea grasimi calitative in ingredientele de top – ideale pentru salata, dar daca in fruntea listei se afla apa, acesta este un produs mai usor, cu un continut mai redus de grasimi,.
Zahar si sare
Indiferent de alimente, daca ele au continut redus de grasimi, producatorii “compenseaza” prin sare si zahar. Zaharul – si aici includem si mierea – trebuie taiat din alimentatie, asa ca atentia ta nu trebuie sa se indrepte doar spre grasimi si calorii.
Varietati de grasimi
Daca alegi un dressing mai cremos pentru salata, incearca sa reduci caloriile prin alegerea celui ce are cat mai putine calorii! Astfel, ingredientul numarul 1 va fi apa, ceea ce te va scapa de multele calorii pe care le-ai putea ingera.
Marimea portiei
Multe din dressing-urile cunoscute sunt foarte bune si tentante, de aici si tendinta de a exagera cu cantitatea adaugata intr-o salata. In principiu, doar o lingura de dressing pentru o portie obisnuita ar fi de ajuns, doua linguri fiind, se pare, destul de mult.
Cum arata portia perfecta indiferent ca iti propui zilnic sa ai parte de 5 sau de 10 portii de legume sau fructe?
Putem beneficia zilnic de portii corespunzatoare si necesare sanatatii noastre – indiferent de anotimp, chiar daca varietatea este mai redusa pe timpul iernii sau sunt greu accesibile din punct de vedere financiar.
Nu exista o limita minima sau maxima de a fi consumata zilnic, mai ales ca multi nu ajung nici la 5 portii de fructe sau legume zilnic, dar e mai bine sa reducem riscul cancerului si a problemelor cardiovasculare. Daca ai probleme gastro-intestinale, trebuie sa vorbesti cu medicul si/ sau dieteticianul, in aceasta situatie fiind indicat sa limitezi fructele proaspete la trei portii pe zi, iar daca simptomele includ balonari, trebuie sa eviti fasolea, alte boabe, varza de Bruxelles si conopida.