Semnele anxietatii reprezinta un rezultat al faptului ca foarte multi dintre noi experimentam anxietatea, dar nu constientizam acest lucru; partea buna este aceea ca putem lua masuri care sa ne ajute.
Inima bate repede, respiratia este scurta si simti ca transpiri … anxietatea ne afecteaza pe fiecare mai mult sau mai putin, mai des sau in anumite perioade ale vietii. Multe studii arata ca in lume exista foarte multe persoane care sufera de tulburari de anxietate, ea facandu-si aparitia cand simtim ingrijorare, incordare sau suntem speriati. Factorii aparitiei acestor tulburari sunt sentimentele de incertitudine, problemele de sanatate fizica, stresul, experientele din copilarie. Si chiar daca cele mai evidente semne sunt o inima care bate puternic sau palmele transpirate, semnele anxietatii pot fi mai putin cunoscute si mai putin evidente.
Frica de asumare a riscurilor
Respectand rutina normala si simtindu-te bine in zona de confort inseamna ca nu vrei sa ai de-a face cu jena, dezamagirea, mania, tristetea, frustrarea – sentimente si emotii extreme pentru cineva care sufera de anxietate. Cand suntem anxiosi, vrem sa ne protejam, mai ales ca vedem anumite riscuri ca pe reale amenintari.
Nu vrei sa iti faci prieteni
Intalnind noi oameni si deschizandu-te emotional in fata lor te poate face sa te simti vulnerabila si expusa. Daca te incanta persoana respectiva, deja iti imaginezi ca pierzi prietenia cu ea chiar inainte de a o incepe. Anxietatea ne poate izola prin protejarea de teritoriile necunoscute.
Nu te simti bine
Aici sunt incluse dureri frecvente de cap si senzatii de greata, anxietatea constanta avand un efect important asupra sistemului imunitar. Anxietatea ne poate face sa ne simtim bolnavi si obositi, adrenalina eliberata putand avea un impact negativ asupra stomacului, dar si asupra altor parti ale corpului.
Gandire in exces
Unul din semnele anxietatii te face sa incerci cu disperare sa gasesti sensul unor situatii. Gandirea excesiva si munca peste cat ar trebui poate fi o modalitate de a te proteja si de a te ajuta sa preiei controlul.
Dramatizezi in exces
Fiecare avem momente cand esuam, dar, datorita anxietatii, anumite persoane vad astfel de situatii aparent normale, reale catastrofe, ceea ce, bineinteles ca nu este cazul. Daca esti foarte dramatica exista riscul sa ai parte de o cadere pe masura sau sa nu fii in stare sa iesi in lume, izolandu-te acasa pentru cateva zile sau chiar mai mult.
Insomnie
Unul din semnele anxietatii destul de des intalnite care nu le permite corpului si creierului sa se relaxeze se reflecta intr-o serie de insomnii.
Distrat si distantat
Cand o persoana este anxioasa e posibil sa fie cufundata in propriile ganduri si usor distrasa. Experimentand ganduri unul dupa altul ar parea ceva normal cand esti intr-o stare de anxietate, doar ca, atentia pe care o acorzi dialogului interior duce la o distantare vizavi de ceilalti.
Critica pentru tine si altii
A fi anxios te face sa fii dur cu tine! Creste lipsa de stimei de sine si drept consecinta apare autocritica, dar si critica fata de cei din jur.
Vorbesti prea mult
Este posibil sa fii intr-o stare de “supra functionare” cand esti in starea initiala de anxietate, gandurile tale circuland cu o viteza foarte mare in minte. Asta antreneaza si vorbitul, care poate urma aceeasi traiectorie, unul din semnele „galagioase” ale anxietatii.
Cum poti prelua controlul cand depistezi semnele anxietatii
- Respiratie
Inspira pe nas pentru trei secunde, tine-ti respiratia pentru patru secunde si expira pe gura timp de 5 secunde! - Distractie
Incearca jocul 5, 4, 3, 2, 1! Recunoaste 5 lucruri pe care le poti vedea, 4 lucruri pe care le poti auzi, 3 lucruri pe care le poti atinge, 2 lucruri pe care le poti mirosi si termina la sfarsit cu 1 inspiratie profunda, care, bineinteles trebuie expirata ????. - Afirmatii pozitive
Spune-ti “Sunt in siguranta, sunt in control interior deplin si aceasta este o stare de anxietate!”. Repeta pana cand simti mai mult control in ceea ce simti! - Modificari alimentare
Micile modificari ale alimentatiei pot face diferenta printre simptomele de anxietate. Incearca sa consumi cat mai putine alimente procesate, sa consumi cat mai putin alcool si fa tot posibilul sa reduci/ opresti cofeina! Cofeina poate fi regasita si in ceaiuri si bauturi racoritoare! - Dormi destul!
Mentine un model de somn regulat punandu-te in pat la aceeasi ora, lasand ecranele deoparte cu cel putin o ora inainte de culcare si asigurandu-te ca ai intuneric in camera si totul este la o temperatura potrivita.