Sindromul impostorului este mai des intalnit in randul femeilor comparativ cu barbatii, in mod deosebit acolo unde exista un mediu de lucru predominant masculin.
Daca ai avut o zi (sau mai multe) in care te-ai simtit ca o persoana care a facut ceva fraudulos, nu meriti succesele pe care le ai, nu te simti atat de inteligent sau talentat dupa cum spun cei din jur, este posibil sa suferi de sindromul impostorului. Sunt mari sanse sa nu realizezi acest lucru, iar cand il descoperi si il intelegi, te vei bucura ca nu esti singura persoana care simti la fel. Doar ca, in realitate, este destul de dificil de recunoscut sindromul impostorului, pentru ca tu chiar crezi in aceste sentimente de indoiala si in loc sa iti dai seama ca suferi de sindromul impostorului, tu incepi sa crezi ca nu esti bun, ca ceva nu este in regula cu tine …
Sindromul impostorului – principalele semnale
In general, mai multe femei simt sindromul impostorului decat barbatii, mai ales acolo unde exista un mediu de lucru predominant masculin. Si in mod ironic, cu cat cineva a realizat mai multe, cu atat mai rau poate suferi daca va avea parte de aceasta boala. Dintre caracteristicele standard ale sindromului impostorului, sentimentele de indoiala de sine si insuficienta sunt in top, “nu merit” fiind printre principalele lucruri pe care un medic le aude de la un pacient afectat de aceasta boala. In mod natural, fiecare persoana are perioade pe parcursul vietii cand trece prin perioade de neincredere, dar atunci cand acest sentiment este constant si are continuitate, trebuie sa iti pui intrebari.
Frica intalneste perfectiunea
O alta caracteristica a sindromului impostorului este teama constanta ca vei fi descoperit ca inselaciune despre ceea ce crezi tu ca esti. De exemplu, faptul ca un angajat de al tau ar descoperi ca nu esti atat de bun cum crezi. Acest lucru te va determina sa faci eforturi constante in a fi perfect, stabilindu-ti teluri greu de atins, nerealiste. Daca nu poti atinge obiectivele propuse, te vei simti rusinat si dezamagit, ceea ce te duce intr-un stil de viata epuizant, greu de suportat. Dauneaza stimei de sine, iar tu te fortezi si mai mult, iti impingi limitele mai departe; poate ca ceea ce faci tu este foarte bun, dar ai impresia ca trebuia mai bine. Acest sindrom se regaseste in randul oamenilor de afaceri in mod deosebit, mai ales in randul afacerilor mici, cand cei ce le detin incearca sa faca cat mai multe si cat mai bine.
Chiar si persoanele de top pot suferi!
Exista si un anume paradox cand poti suferi de frica de succes si frica de esec, multe persoane care au discutat despre sindromul impostorului recunoscand ca autosabotajul joaca un rol important. Exista oameni de afaceri, sportivi, care au recunoscut ca, ajungand la performante unice, simteau o indoiala de sine cronica, nemeritata, simtindu-se in general ca un … impostor. Cand te uiti la alte persoane, este usor sa crezi ca nu este nimic ingrijorator; le vezi succesul, le vezi punctele forte, dar schimbarea mentalitatii si ajutorul pe care il poti oferi unei astfel de persoane, poate fi mult mai dificil.
Cum sa depasesti acest sindrom
Daca tot ce ai parcurs pana cum ti se pare familiar si incepi sa te gandesti ca exista posibilitatea ca si tu sa suferi de sindromul impostorului sau deja stiai ca ai aceasta problema, te gandesti ce ai putea face pentru a scapa de ea. Cel mai important pas este sa o identifici si sa o recunosti. Este timpul sa vorbesti deschis despre problema cu cei apropiati, fie ca e un coleg, un prieten, cineva din familie, care este dispus sa te asculte si sa te ajute, fara sa te judece. Inainte de toate, vei fi surprins cat de multe persoane se afla sau au trecut prin asta, sau se lupta in prezent cu acest sindrom. Ce trebuie retinut este faptul ca, cu cat vorbesti mai mult despre acest subiect, cu atat mai mic va deveni in mintea ta; daca iti macini mintea in mod nejustificat, poti face din aceasta problema, una masiva si de neclintit. Vorbitul poate ajuta la minimizarea ei si transformarea lor in mai multe probleme de dimensiuni mai mici, mult mai usor de gestionat si de abordat.
Scrie pe hartie!
Unul din lucrurile neplacute in privinta acestui sindrom este faptul ca incepe sa castige teren daca nu il oprim, asa ca, a incepe sa scrii despre el, reprezinta un prim pas. Cand simti ca increderea in tine si sentimentele de indoiala cu privire la propria persoana incep sa scada, scrie acest lucru in jurnalul sau agenda ta. Ia-ti timp si explica-ti cum te-ai simtit si ce s-a intamplat, cu cat mai multe amanunte!
A nota ceea ce simti, ofera claritate in a vedea cum stau lucrurile in realitate, inseamna ca nu ai sentimente de frica sau jena in a vorbi deschis cu ceilalti despre acest subiect. A scrie ceea ce simti te ajuta sa vezi lucrurile din perspectiva unei a treia persoane, ceea ce inseamna ca poti evalua corect situatia.
Invata sa te bucuri de complimente!
Daca cineva te complimenteaza sau te felicita, bucura-te si accepta! Cei ce fac asta, nu sunt platiti pentru acest lucru: asta simt, asta e parerea lor, tu doar trebuie sa te bucuri de complimentele lor. Cand ai parte de un succes, trebuie sa recunosti acest lucru ca fiind o parte normala din viata ta, din activitatea ta; aici au intervenit munca si abilitatile tale, priceperea si pasiunea ce au transformat obiectivele in realitate. Atat timp cat iti fixezi obiective realiste, totul va deveni mult mai usor si de realizat si de acceptat.
Intoarce jurnalul invers si incepe sa scrii de la ultima pagina feedback-urile pozitive pe care le primesti si ceea ce simti tu pozitiv in interiorul tau! Si pana cand cele doua parti ale jurnalului se vor intalni, vei incepe sa vezi ca de fapt, tu nu esti un impostor, ci chiar iti meriti succesul!