Singurătatea poate fi experimentată dacă eşti sau nu singură şi poate apărea prin detaşare fizică, schimbările din viaţă, copiii care pleacă de acasă, partenerul decedat sau doar un sentiment de deconectare de la viaţă.
Covid-19 are multe de spus în ceea ce priveşte singurătatea pe care mulţi am experimentat-o în acea perioadă. Mulţi au pierdut legătura cu comunităţile locale, vecinii, colegii, prietenii şi familia; multe lucruri s-au schimbat într-un mod în care nu ne-am fi imaginat.
Singurătatea nu este specifică unei anumite generaţii aşa cum s-ar crede!
- Persoanele în vârstă care locuiesc singure sau care locuiesc cu partenerul pot experimenta singurătatea în multe moduri; au tendinţa de a ieşi mai puţin din casă, cunoscuţii decedează, cercurile sociale se diminuează.
- Numărul femeilor de peste 50 de ani care rămân fără adăpost este în creştere datorită divorţurilor sau separării, multe locuind în maşină sau pe la prieteni. Acesta este un lucru regretabil, mai ales că foarte multe femei s-au dedicat creşterii copiilor, şi-au sacrificat viaţa pentru multe cauze, iar acum, în această fază a vieţii, sunt tratate ca nişte bunuri nefolositoare.
- Copiii din ziua de astăzi cresc cu dispozitivele în mână. Este o generaţie care nu are cele mai elementare abilităţi sociale, de la a întreba pe cineva dacă vrea să se întâlnească fizic într-o anumită locaţie, până la a-şi face prieteni noi sau a avea o viaţă şi/sau o relaţie reală.
- Mulţi adulţi tineri sunt forţaţi să trăiască tot mai mult acasă cu părinţii, datorită costurilor de întreţinere mari, ceea ce le împiedică şi mai mult dezvoltarea socială, maturitatea emoţională şi independenţa.
- Cuplurile de mulţi ani se pierd când copiii adulţi le pleacă de acasă; de cele mai multe ori, conversaţiile rămân aceleaşi, mesele se desfăşoară în faţa televizorului, anii trec şi ei găsesc tot mai puţine în comun.
Dormitoarele de rezervă pot ajuta singurătatea.
Multe persoane care experimentează singurătatea, fie trăiesc singure, fie cu altă persoană într-o casă care are cel puţin o cameră liberă. În general, există foarte multe case ce dispun de camere nefolosite; multe din ele sunt ale cuplurilor ale căror copii au plecat de acasă, dar sunt de luat în considerare şi costurile specifice vieţii de zi cu zi şi schimbările care apar în viaţă.
Persoanele singure care îşi permit să locuiască singure pot realiza că a avea propriul spaţiu şi realitatea sunt diferite; ajungând acasă la o mâncare rece într-o locuinţă rigidă te poate face să te simţi singur foarte repede.
A partaja spaţiul în care locuieşti, a locui cu altcineva, e un lucru specific tinerilor care pleacă acasă de la studii. Şi în ziua de astăzi, a face o astfel de “mişcare” poate fi un lucru benefic din mai multe puncte de vedere, de la împărţirea chiriei şi a utilităţilor, până la socializare, ceea ce poate aduce mai multă viaţă în traiul tău. Partajarea poate îmbunătăţi de asemenea bunăstarea generală şi sănătatea mentală, lucru susţinut şi de un studiu care a arătat că atât bărbaţii cât şi femeile care nu au mai trăit singuri, nu au mai avut sentimentul de singurătate sau acesta s-a diminuat considerabil.