Slugging este unul dintre cei mai cautati termeni de pe Tik Tok care au legatura cu frumusetea si ingrijirea; dar este aceasta o practica sanatoasa, are efecte secundare?
Oamenii isi infasoara corpul in vaselina, procedura cunoscuta acum ca “slugging”, ea avand parte de o renastere pe retelele de socializare, fiind a patra tendinta de infrumusetare de pe Tik Tok. Inainte de a fi in centrul atentiei, vaselina era folosita in rutina zilnica de ingrijire a pielii ca o ultima etapa, insa acum, multi afirma ca este un miracol care te face sa radiezi. Cat este de adevarat si ce efect are asupra pielii celor ce o folosesc?
Cum functioneaza slugging?
Slugging este procesul de aplicare a unui produs ocluziv pe piele, de regula peste noapte. Ocluzive sunt si uleiurile si ceara care formeaza un strat fizic pe piele, care ajuta la vindecare. Cand aplici vaselina sau orice alt produs cu aceleasi caracteristici, previi pierderea apei si deshidratarea pielii, care, in dermatologie, poarta numele de pierdere transepidermica de apa.
Principalul beneficiu al slugging-ului este acela de imbunatatire a functionarii barierei pielii, prevenind pierderile de apa transepidermica. A te da pe corp cu un astfel de produs iti pastreaza pielea hidratata, ceea ce ii ofera un aspect de plinatate si implicit, un aspect tineresc. Prin intermediul procedurii slugging se formeaza un strat care opreste oxigenul ce ajunge pe piele, aceasta fiind principala cauza a deshidratarii.
Beneficiile sunt si mai multe, slugging-ul nu iti ajuta doar sanatatea pielii ci influenteaza si alte produse de infrumusetare sa fie mai eficiente. Aplicarea produsului sub bariera ocluziva, teoretic, ajuta serurile si alte produse sa patrunda mai profund in piele, deoarece ele nu se vor evapora.
Exista si efecte secundare?
Existe tendinta ca multi sa se uite la slugging ca la ceva salvator, dar realitatea ii poate contrazice; pacientii care au pielea uleioasa sau sunt predispusi la acnee ar putea avea parte de mai multe eruptii daca incearca o astfel de abordare. Se pare ca cele mai potrivite persoane pentru folosirea acestei proceduri sunt cele cu pielea sensibila si uscata. Asa cum ajuta la prevenirea pierderii de apa si sigilarea barierei pielii, la fel slugging-ul poate provoca mai multa acnee, poate creste uleiul si tine pielea moarta.
Folosit pentru pielea uscata, slugging-ul poate ajuta foarte mult, dar folosind multa vaselina si aplicand un strat gros cand esti predispusa la eruptii, poate face opusul, ceea ce duce la agravarea situatiei. Cei ce au milii pot avea la fel de bine probleme, mai ales cand este aplicata vaselina in zonele delicate din zona ochilor. Aceste umflaturi mici, albe, nedureroase, apar cand cheratina este prinsa sub suprafata pielii si cand persoanele folosesc un produs greu in aceasta zona; specialistii recomanda utilizarea acestei tehnici doar in zonele deosebit de uscate.
Ce alternative exista?
Daca slugging-ul pur si simplu nu este eficient in ceea ce te priveste, nu trebuie sa iti faci probleme, pentru ca exista alternative simple, o crema hidratanta profunda si de calitate putand face exact acelasi lucru. Daca pielea este mixta sau predispusa la eruptii trebuie sa stai departe de slugging si sa gasesti alternative intr-o crema hidratanta smart care sa fie plina cu umectanti ce ajuta la hidratarea corespunzatoare a pielii. Te poti orienta dupa produse care sa contina glicerina, unt de shea, acid hialuronic, ceramide, niacinamida – unele din cele mai utilizate in mod obisnuit, dar bineinteles ca sunt si altele.
In concluzie, slugging-ul este de luat in considerare pentru cei a caror piele sufera de uscaciune si deshidratare, in timp ce persoanele cu pielea predispusa la acnee ar trebui sa caute alte solutii. La fel ca in cazul multor altor tendinte de ingrijire a pielii, slugging-ul nu este personalizat, fiecare dintre noi – tentat sa-l incerce, trebuind sa stie daca ii foloseste in mod real sau dimpotriva.
Concluzii despre slugging
- este recomandat persoanelor cu pielea uscata si sensibila;
- imbunatateste functionarea barierei pielii, prevenind pierderile de apa transepidermica;
- influenteaza alte produse de infrumusetare facandu-le mai eficiente;
- nu este recomandat persoanelor cu pielea uleioasa sau predispusa la acnee.