A-ti pastra temperamentul sub control este un lucru important, pentru a avea parte de o viata normala. Mania este o emotie normala si sanatoasa, doar ca trebuie gestionata in mod pozitiv, atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru o buna relationare cu cei din jur, fie ca sunt membrii familiei, colegi sau persoane necunoscute.
Gandeste inainte de a vorbi!
A spune ceva neinspirat pe moment, atunci cand tensiunea este la maxim, nu este cel mai bun lucru, asa ca, inainte de toate, respira adanc si incearca sa-ti aduni gandurile! Incearca sa sugerezi acelasi lucru si celor din jur inainte de a spune ceva!
Dupa ce te-ai calmat, exprima-te!
In momentul in care ai reusit sa te calmezi si gandurile iti sunt clare, exprima-ti frustrarea intr-un mod asertiv. Exprima-ti preocuparile clar si direct, fara a incerca sa dai vina pe cineva, fara a face rau sau fara a incerca sa-i controlezi pe cei din jur!
Exercitii fizice
Activitatea fizica te ajuta sa reduci stresul si sa-ti linistesti temperamentul, lucru care te poate aduce in stadiul sa te enervezi. Daca simti ca mania ta creste destul de repede, mergi la o plimbare, alearga sau incearca sa faci o activitate fizica care iti face placere!
Ia o pauza!
A lua pauza in momentele zilei cand se asimileaza stres ca urmare a problemelor aparute, a volumului mare de munca si a altor situatii, poate fi o gura de oxigen care te va ajuta sa te relaxezi, sa te descurci in continuare mai bine si sa faci fata stresului cu calm, fara a te supara.
Identifica posibilele situatii!
In loc sa te concentrezi pe ceea ce te-a zapacit si ti-a ridicat tensiunea, incearca sa le solutionezi din timp. Face copilul tau galagie? Inchide usa la camera ta! Intarzie mereu partenerul la cina? Programeaza cina mai tarziu sau obisnuieste-te sa mananci singura de cateva ori pe saptamana! Furia nu face si nu aduce nimic bun, dimpotriva, poate inrautati multe situatii.
Declaratii
Pentru a evitarea cresterea tensiunii in situatiile delicate, foloseste persoana intai singular „Eu” pentru a descrie problema. „Eu sunt suparat pentru ca nu ti-ai facut patul!” este mult mai ok comparativ cu „Tu nu iti faci patul niciodata!”, o formula de exprimare mult mai echilibrata si specifica.
Nu tine doar tu vina!
A ierta este un instrument foarte puternic in multe situatii. Daca permiti sentimentelor negative sa le inlature pe cele pozitive, vei fi „inghitit” de propria suparare sau de nedreptate, astfel ca iertarea, imparte cumva vina intre persoane si chiar intareste relatiile in timp.
Foloseste umorul!
Umorul ajuta de multe ori la detensionarea situatiei, folosirea lui oferind o usurinta in confruntarea situatiei, a asteptarilor pe care le ai din situatia respectiva. In schimb, trebuie sa eviti sarcasmul care poate rani anumite sentimente si poate face lucrurile si mai dificile.
Practica relaxarea!
Cant tensiunea se ridica, gestioneaza-ti temperamentul cu ajutorul abilitatilor de relaxare! Fie ca practici o respiratie profunda, iti imaginezi o scena relaxanta, repeti o fraza calmanta („Ia-o mai usor!”), practici yoga, asculti muzica, orice incurajeaza relaxarea este binevenit.
Cauta ajutor cand este nevoie!
Invatarea unor modalitati de gestionare a furiei este un lucru interesant si necesar pentru multe persoane. Daca consideri ca nu mai poti tine furia sub control, cauta ajutor in controlarea ei, pentru a nu ajunge in situatii neplacute, in care poti rani pe cineva sau poti face lucruri care te vor urmari toata viata!