A-ti acorda timp pentru tine, un timp de auto-ingrijire, tinde sa le faca pe femei sa se simta foarte prost si asta din cauza listei lungi de lucruri ce trebuiesc facute si terminate. Avem tendinta de a ne aseza ultimii pe lista prioritatilor, asigurandu-te inainte de toate ca toata lumea e in regula; in privinta propriilor nevoi si necesitati, nu prea ne gandim. Iar acest mod de manifestare este sustinut si de diverse cercetari care au ajuns la concluzia ca femeile, avand in vedere grija pentru treburile casnice si pentru ingrijirea copiilor, chiar au mai putin timp liber comparativ cu barbatii. Si nu e vorba de a scoate in evidenta femeia erou, ci doar a realiza ce ai nevoie pentru propria bunastare si ce schimbari ar trebui facute ca aceasta chiar sa se intample.
O cauza care a limitat cumva aceasta necesitate de a avea timp pentru propria persoana este reprezentata de secolele in care femeia a fost conditionata. In plus, exista tendinta noastra de a-i multumi pe cei din jur, la care se adauga tendinte de perfectionism si dorinta de a face cat mai mult, lucruri ce ne fac sa ne simtim validati ca oameni; sa avem o anumita recunoastere din exterior. In schimb, ceea ce avem si mai mult nevoie este validarea interna; trebuie sa patrundem in interiorul nostru, sa descoperim si sa intelegem ca suntem destul asa cum suntem.
Acordandu-ne timp pentru noi insine este foarte important pentru ca a ne hrani cu energia interioara ne poate ajuta sa ne simtim mai puternici, mai fericiti si multumiti. Trebuie sa ne asiguram ca timpul petrecut cu noi insine este de calitate si nu sa ni-l redirectionam pe retelele de socializare sau sa stam cu ochii in tv. Incearca sa faci ce te relaxeaza, ce te face fericita, fie ca vorbim de cititul unei carti, o baie fierbinte sau dansand pe muzica favorita. Daca nu avem timp de calitate cu noi insine, cum am putea oare sa oferim timp de calitate in alte circumstante sau altor persoane? Exista o vorba conform careia “nu ai ce turna dintr-o ceasca goala” si care se potriveste de minune acestei situatii. Stim deja ca atunci cand avem bateriile noastre incarcate, putem face totul excelent sau chiar si partial incarcate, putem face totul mult mai bine, inclusiv a avea grija de cei dragi. Si aici nu conteaza ca iti acorzi zilnic 15 minute pentru a citi sau pentru a medita, sau mergi de 3 ori la sala saptamanal; important e ca tot ce faci sa te ajute sa te incarci.
Cum poti avea parte de timp pentru tine zilnic?
Identifica-ti si recunoaste-ti prioritatile!
Primul pas in acest demers este acela sa accepti cat de mult timp ai nevoie si cat de mult te poate avantaja. A fi active in privinta timpului cu tine necesita tehnici si instrumente si din nefericire nu este atat de usor asa cum am crede la o prima vedere. Trebuie sa mergem mult mai departe, sa incercam sa comunicam cu subconstientul nostru, cu mintea si sistemul nostru de credinte, care se poate modifica, la fel ca modul de a actiona si simti.
Pune-ti timpul deoparte!
Chiar daca pare simpla aceasta formulare, una dintre cele mai bune modalitati de a te asigura ca ai timp pentru propria persoana este acela de a ti-l programa in calendar, fie el fizic sau pe smartphone. Facand acest lucru, practic creezi un acord intre tine si tine, care te obliga ca acest lucru chiar se va intampla.
Invata sa ceri ajutor!
Daca te chinui sa iti termini lunga lista de lucruri de facut, iar timpul pentru tine este foarte limitat inspre zero, cere ajutorul, o cerinta nu foarte usoara de cele mai multe ori. Simtim de multe ori ca noi trebuie sa le facem pe toate, dar in realitate, exista modalitati de a-ti crea oportunitati de a crea mai mult timp pentru tine daca ceri ajutorul. Si chiar daca daca te gandesti ca este mai usor din toate punctele de vedere sa faci acea activitate singura, incearca sa inveti in acelasi timp sa delegi anumite sarcini.
Invata sa stii cand sa spui DA sau NU!
Inainte de a-ti lua si mai multe sarcini de realizat, gandeste-te foarte bine daca chiar trebuie sa le faci sau daca chiar vrei asta. Pentru a aduce in viata ta acel “timp pentru tine” dupa care tanjesti, invata-te sa spui DA lucrurilor si activitatilor care te fac fericit si NU celor care iti provoaca disconfort si te epuizeaza. Chiar daca la o prima vedere pare simplu, nu este, pentru ca trebuie facuta o evaluare inainte de toate pentru a descoperi ce iti face bine ce iti face rau, ce iti ofera energie si ce te epuizeaza. Pana nu esti sigura de anumite sarcini, le poti amana pana cand faci o verificare reala si alege in final doar ce iti ofera bucurie. Alegi bucuria si pozitivitatea, te alegi pe tine!
Trateaza-te pe tine asa cum ii tratezi si pe ceilalti!
Fii bun si plin de compasiune si cu tine insuti, pentru ca, tu, cu siguranta ti-ai incurajat prietenii, le-ai sugerat sa aiba grija de ei, asa ca, de ce sa nu aplici asta si cu tine? Cand ai indoieli sau ezitari adu-ti aminte ca si tu ai nevoie, la fel ca si cei din jurul tau sa te tratezi cu dragoste si bunatate.