Tretinoina este considerata de dermatologi ca fiind „aur” in ceea ce priveste standardele care pot mentine pielea radianta si neteda; este un derivat al vitaminei A numit retinoid, fiind studiata pentru prima data in 1960 pentru tratarea keratozelor, afectiuni ce fac pielea sa devina groasa si dureroasa. Comparativ cu anumite tendinte de intinerire ale pielii care apar in fiecare sezon, retinoizii chiar pot reduce liniile fine si ridurile.
Tretinoina a avut un rol benefic si in privinta acneei, lucru certificat si de oamenii de stiinta, ceea ce a dus treptat la prescrierea ei in solutionarea acestei probleme in 1970. In 1980, acest derivat a fost folosit pentru tratarea ridurilor, a liniilor fine, a petelor provocate de soare. Tretinoina este disponibila pe baza prescriptiilor medicale in creme topice si geluri vandute sub nume de brand ca Retin-A, Renova, Avita.
Tretinoina lucreaza ca exfoliant iritand pielea pentru accelerarea procesului de reinnoire a celulelor vechi cu altele noi. In acelasi timp, poate aduce echilibru in randul genelor implicate in productia de colagen, acesta fiind esential in ceea ce priveste elasticitatea si fermitatea pielii. Tretinoina poate patrunde in celulele pielii si poate „porni” genele responsabile pentru producerea colagenului.
Retinolul este un retinoid mai putin puternic regasit in multe creme si seruri anti-imbatranire fara prescriptie medicala, dar este mai putin eficient in activarea genelor responsabile de productia colagenului.
Specialistii spun ca oamenii ar putea utiliza tretinoina cu mult inainte de aparitia ridurilor, doar ca nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor cu pielea foarte sensibila. Sunt necesare cateva luni de utilizare pentru a vedea rezultatele.