Valentina Pufulescu este o jurnalista profesionista din Romania cu o experienta de 22 de ani in televiziunea de stiri si expertiza practica pe toate posturile de content dintr-o redactie (redactor, reporter, corespondent special acreditat la Guvernul Romaniei, Sef de sectie, Editor of the day, Redactor-sef adjunct, moderator de emisiuni si prezentator de jurnale de stiri. Valentina Pufulescu si-a inceput cariera in anul 2000, cu un stagiu de practica in redactia Pro TV si Transilvania Jurnal din Cluj-Napoca, ca reporter pentru Pro TV si Transilvania Jurnal. Din 2001 a inceput sa scrie reportaje si anchete pentru Jurnalul National si Romania Libera, apoi a fost angajata la agentia de stiri AM Press ca reporter si, ulterior, sef de Sectie Investigatii. In 2001 a lucrat la Jurnalul National, urmand sa lucreze la Romania Libera si mai apoi la Agentia de stiri AM Press ca sefa a sectiei de investigatii. Din 2004 pana in 2011, Valentina a fost corespondent special la Guvernul Romaniei pentru Realitatea TV si moderator de emisiuni. Din 2011 pana in 2020, Valentina a lucrat ca Editor of The Day Redactor-sef adjunct la postul de televiziune Romania TV. Dupa ce a renuntat la televiziune, a lansat proiectul SHIFT by Valentina Pufulescu prin care ofera consultanta media si este trainer pentru jurnalisti si public speaking in jurnalism, scriere si vorbire expresiva in cadrul proiectului Shift by Valentina Pufulescu.
Buna ziua Vlentina Pufulescu si bine ai venit in paginile revistei Famost. La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu? A fost greu sa te faci remarcata?
Buna ziua! Multumesc pentru invitatie. Povestea mea in jurnalism a inceput inca din liceu, cand scriam foarte multe mult. Am scris tone de jurnale si scrisori tuturor prietenilor pe care mi i-am facut prin locurile prin care mergeam. Am si acum sutele de scrisori pe care le-am primit la schimb de la o prietena foarte draga din copilarie cu care am corespondat militareste timp de ani buni. Imediat ce am terminat liceul si am intrat la facultate, am inceput sa fac practica in redactia stirilor Pro TV la 18 ani, unde l-am cunoscut pe intransigentul Sergiu Toader, parintele jurnalistilor din generatia mea. Un om care-ti impunea respect si autoritate din prima secunda cand se uita la tine. Un stil care mi-a prins foarte bine pentru ca m-a urmat in toata cariera de jurnalism. De cand eram inca un copil si alergam de dimineata pana seara dupa subiecte, oamenii mi-au remarcat seriozitatea, puterea de asumare si de munca. Asa m-am facut remarcata: muncind extrem de serios, constiincios, cu raspundere si asumare atat pentru lucrurile bune, cat si pentru greselile pe care le-am facut.
Ce amintiri are Valentina Pufulescu de la inceputul carierei in televiziune?
Nu voi uita niciodata prima zi in care am ajuns in redactia stirilor Pro TV. Era o incapere mare, cu zeci de calculatoare. Era pentru prima data cand vedeam, pe viu, cum arata un calculator. Inutil sa spun ca habar nu aveam cum se deschide si cum functioneaza. Din acel moment, in fata ochilor mi s-a deschis o lume noua, complicata si magica deopotriva. Dupa acel moment, mama mea a facut tot posibilul sa stranga bani ca sa cumpere in casa un calculator. Asa am facut trecerea de la hartie, la tastatura. Dar chiar si dupa atatia ani, sufletul meu ramane fidel pixului si hartiei. Si astazi, daca nu scriu lucrurile importante cu mana mea, nu simt ca le asimilez pe deplin. Inca imi place sa scriu scrisori sau macar biletele! 🙂
Ce ai simtit cand s-a apasat butonul REC pentru prima ta transmisiune in direct?
Am facut prima transmisiune in direct cu demisia pe masa. Ori reuseam, ori plecam acasa. Sergiu Toader, de care am mentionat mai devreme, m-a aruncat in live. Lucram atunci impreuna la Realitatea TV (televiziunea pe care a transformat-o radical si a adus-o pe primul loc in topul televiziunilor de stiri). Si, cu cateva minute inainte sa intru in LIVE mi-a spus: “Daca te incurci, te dau afara!”. Moment in care au inceput sa-mi tremure picioarele si vocea. In acelasi timp, am luat avertismentul ca o provocare. Stiam ca trebuie sa pot. In mintea mea nu exista optiunea esecului. Si am putut. De atunci am facut mii de transmisiuni in direct si emisiuni.
Ti-ai inceput cariera la Transilvania Jurnal, in anul 2000. Ce amintiri ai din acea perioada?
Am o amintire foarte vie despre experienta de la Transilvania Jurnal. Eu sunt nascuta in Bucuresti, dar am plecat pentru cateva luni la Cluj-Napoca sa invat sa scriu pentru ziare. Si am luat munca atat de in serios incat, dupa cateva vizite pe la primarie, au inceput sa sune telefoanele in redactie. Se intrebau cine este tanara care-i ia bani marunti, altfel decat erau ei obisnuiti. Aveam de mica tupeu constructiv si curaj sa pun intrebari, sa nu accept NU ca raspuns, sa nu cred orice mi se spune. Redactia a fost atat de multumita de mine, incat m-a trimis si-n deplasare, desi nu eram angajata. Faceam doar practica. Dar amintirea cea mai draga este prietenia pe viata pe care am legat-o acolo cu unul dintre reporterii redactiei. Si astazi vorbim si ne sfatuim.
Ce amintiri ai de pe teren, cand ai facut practica la Pro TV?
Am mers cu foarte multi reporteri pe teren. De la fiecare dintre ei am invatat acelasi lucru. Esential. Care ramane valabil si astazi. Ar trebui sa fie ca o biblie pentru toti jurnalistii si pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta cariera. Am sintetizat intr-o fraza care mi se pare definitorie pentru aceasta meserie: stirile sunt cu oameni, despre oameni, pentru oameni.
Are/ a avut Valentina Pufulescu un idol? Cine a fost acela?
Nu am un idol si nu am avut niciodata. Nu mi-am dorit niciodata sa fiu altcineva. Am avut si am un mindset de analiza. Cu alte cuvinte, consider ca nu exista un om care sa fie exclusiv rau, cum nu cred in oameni care sunt 100% buni. De la fiecare ai ce invata. Important este sa ai mintea deschisa si sa-ti permiti sa treci prin filtrul mintii tale absolut tot ce vezi, auzi, simti. Idolul meu este cea mai buna versiune a mea. La asta ma uit cu aspiratie. Catre asta tind. Si sper sa ajung acolo muncind si invatand de la fiecare si din orice situatie cate ceva. Si nu de putine ori, oamenii rai si situatiile rele au fost cele din care am invatat cel mai mult.
Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta? Povesteste-ne cateva amanunte!
Cel mai fericit moment din cariera mea a fost cand am fost acreditata ca reporter-corespondent de la guvernul Romaniei. Din acel moment nu numai ca am avut sansa sa ii intalnesc personal pe cei mai puternici oameni ai planetei (George W. Bush, Vladimir Putin, Angela Merkel, Imparatul si Imparateasa Japoniei, etc), dar am vazut lumea. Datorita postului pe care l-am obtinut, am calatorit in aproape toate colturile lumii, iar experientele acumulate m-au facut ce sunt astazi. Altfel, ce sansa as fi avut eu, o fata venita din saracie, sa vada cu ochii ei atatea minuni ale lumii?
Care a fost cel mai trist moment din cariera ta?
Cel mai trist moment din cariera mea a fost acela cand mi-am dat seama ca meseria nu ma mai reprezinta. Ca nu-mi mai place ce fac. Este dureros, mai ales pentru un om ca mine, manat doar de munca, seriozitate si care nu accepta “nu se poate”. Dar vine un moment in viata cand ai nevoie de un shift, de o schimbare majora. Rutina si contextul social si-au spus cuvantul. M-au determinat sa-mi doresc altceva.
Au fost momente in care ai vrut sa renunti la aceasta cariera?
Cel mai important asemenea moment a fost acela cand am si renuntat la aceasta cariera :). Dar ma gandeam de cativa ani sa fac o schimbare, doar ca nu stiam ce sa fac.
Valentina Pufulescu este acum trainer in jurnalism, formand viitori jurnalisti. Cum te simti in postura asta?
Cand am plecat din televiziune am crezut ca sunt cu rabdarea la pamant. Dar, din primul moment in care m-am eliberat de presiunea si responsabilitatile pe care le aveam, mi-am dat seama ca, de fapt, asta este menirea mea acum. Am toata rabdarea din lume ca sa dau mai departe tot ceea am invatat noii generatii de redactori, reporteri, prezentatori, dar si jurnalistilor din sistem, pe care ii antrenez ca sa se perfectioneze. Dar cea mai importanta nu este rabdarea, ci pasiunea pe care mi-am descoperit-o pentru mentorat. Imi place ceea ce fac astazi si, cred, ca asta se simte in munca mea. Si se reflecta si in feed-back-ul pe care-l primesc de la cursanti.
Care este cel mai bun sfat pe care il dai cursantilor tai?
Cel mai bun sfat pe care il pot da oricui, nu doar cursantilor, este sa nu renunte la ei insisi. Sa fie autentici si simpli in scriere si vorbire, daca vor sa se faca bine intelesi. Atentie! Simplu, nu simplist. Din pacate, cei mai multi o dau in bara pentru ca au impresia ca daca vor cosmetiza realitatea, daca in loc de cuvinte simple vor folosi unele pompoase, lumea va spune despre ei ca sunt mai destepti. Se insala. Si fiti buni. Cu voi si cu ceilalti.
Ai fost corespondent special la Guvernul Romaniei pentru Realitatea TV. Cum a fost aceasta experienta profesionala? Care este cea mai frumoasa amintire a ta din acea perioada?
…