Varsta mijlocie, pentru multi, este o perioada in care viata abia incepe, maturitatea si experienta asimilate pana acum in viata, dandu-le toate motivele sa priveasca cu incredere in viitor.
Pentru femeile ajunse la varsta mijlocie (40, 50), aceasta perioada arata foarte bine, iar zilele in care se vorbea pe ascuns si in soapte despre aceasta, despre transformarile fizice specifice varstei sunt de mult timp apuse. Pentru multe femei, viata adevarata abia acum incepe, perioada perfecta pentru a infrunta viata impreuna cu toate experientele asimilate. Partea buna este aceea ca s-a schimbat drastic si mentalitatea vizavi de perioada perimenstruatiei, menopauzei si mai departe, foarte multe vedete si personalitati publice vorbind deschis despre acest subiect.
Iar impresia generala ca o femeie nu mai este sexy si atragatoare la varsta mijlocie este una gresita, generata de conservatorismul anilor trecuti. Iar faptul ca o femeie de exemplu nu mai poate face copii, nu o defineste ca femeie, doar ca in aceasta perioada, exista mai multa deschidere si intelepciune comparativ cu perioada trecuta, ceea ce constituie un real sprijin pentru toate femeile care ajung in aceasta perioada a vietii.
In ajutorul femeilor aflate in aceasta situatie, vine yoga, specialistii in aceasta forma de terapie, afirmand ca s-au intersectat cu multe cazuri in care acestea se simteau blocate mental. Aceste forme de terapie dedicate femeilor trebuie sa fie personalizate in functie de nevoile fiecareia si totul se face pas cu pas, ele avand nevoie de sprijin pana gasesc resursele interioare care sa le ajute.
In general, exista doar doua optiuni: ori de bucuri de viata, ori o induri, iar daca alegi a doua varianta, trebuie sa te gandesti daca asa vrei sa vezi si sa simti viata, sau asa ai fost invatata. Viata este despre mentalitate si cum alegem sa o vedem, sa ne schimbam perspectiva si tiparele vechi; pentru anumite persoane poate fi usor, pentru altele greu, dar cum corpul urmeaza mintea, totul sta in vointa noastra.
Pentru scaderea nivelului de stres resimtit in timpul perimenopauzei si menopauzei, meditatia este un instrument foarte eficient, care sprijina oamenii sa isi atinga potentialul maxim si sa resimta beneficiile unei vieti implinite. Si o viata plina cu sens incepe cu gestionarea nivelului de stres, iar in viata moderna de astazi, trebuie sa raspunzi tuturor intamplarilor zilnice, mici sau mari. Vezi email de la sef? Stres. Vezi o stire/ situatie la nivel global? Stres. Nu iti gasesti telefonul? Stres … o lista pe care o poate completa fiecare in continuare in functie de situatiile personale intalnite. Iar stresul nu trece cand ii spunem noi. Corpul ramane in alerta pentru o perioada buna de timp, fapt ce ne angreneaza glandele suprarenale, adrenalina, cortizolul.
Practicand meditatia de doua ori pe zi timp de 15-20 de minute, te ajuta sa iei legatura cu mintea si sa te recuperezi de factorii stresanti cu care te lupti. In acest mod, poti reduce tensiune arteriala, nivelul cortizolului si poti beneficia de un somn de calitate; cu cat meditezi mai mult, cu atat devii mai imun la stresul zilnic si mai sanatos fizic si psihic. Doar ca, si in cazul meditatiei, aceasta “activitate” poate fi dificila pentru anumite persoane, devenind un factor de stres. O astfel de meditatie nu insemna ca te linistesti! Gandurile vor veni in minte, dar tu vei transcende intr-o stare naturala fara ganduri, iar de la o sedinta la alta inveti si mai bine acest proces, devenind din ce in ce mai bun. Ulterior, nu vei avea nevoie nici de profesor, carti sau aplicatii, vei putea sa o practici cam oricand si oriunde.
Hormonii de stres pot deregla echilibrul hormonilor sexuali, lucru amplificat si in timpul perimenopauzei. Fiecare corp este diferit, iar in timpul perimenopauzei este indicat sa reduci intensitatea exercitiilor, deoarece se poate crea un raspuns al stresului in ceea ce priveste corpul. Indicate la varsta mijlocie sunt miscari mai usoare, meditative – yoga si Pilates – , dar si antrenamente de rezistenta pentru mentinerea masei musculare si a densitatii oaselor.
In timpul acestor perioade dificile, exista femei care rezista perioadelor de tranzitie, in timp ce anumite femei le accepta. O buna educatie poate face diferenta, femeile aflate la varsta mijlocie trebuind sa inteleaga natura umana, sa accepte ciclurile menstruale, dar si aceste perioade ca semn al trecerii anilor. Este important ca fiecare femeie sa inteleaga aceste lucruri si sa dezvolte o relatie de dragoste cu propriul corp. In locul unei atitudini frustrante – ca propriul corp sufera schimbari si se comporta diferit, incearca sa il vezi ca un prieten care trece printr-o perioada delicata si are nevoie de sprijinul tau in tot acest timp.
Un alt factor important este ideea de restrictie in privinta anumitor alimente din diferite motive, ceea ce inseamna ca organismul tau nu a primit suficienti nutrienti, lucru care a limitat productia progesteronului. Avand progesteron suficient, menopauza poate fi amanata ani de zile, iar pentru cele care se afla in menopauza, consumul unor alimente ca lactate, ficat, fructe, fructe de mare este esential, la fel ca mancatul mai des. Nu reduce carbohidratii, glanda tiroida avand nevoie de ei pentru a functiona normal, datorita rolului sau vital in reglarea ciclului menstrual! Daca esti la munca, fructele coapte, sucul de portocale, mierea, zaharul de trestie sunt ideale, la fel ca folosirea uleiului de nuca de cocos. O femeie ar trebui sa consume zilnic 80 g proteine (ceea ce nu este mult), pentru a-i asigura ficatului o functionare optima.
In acelasi timp, oricum ar arata locul tau de munca, trebuie sa iti asiguri cel putin 15 minute de stat afara in natura (lumina naturala este un destresant), la fel ca o rutina de somn de calitate si suficient in fiecare noapte.