Exista situatii probabil in anumite cupluri, in care, ei ii este treama sa mearga la culcare si asta din cauza ca el sforaie. De multe ori subiect de amuzament, sforaitul este un semnal care avertizeaza ca este ceva in neregula cu organismul. Sforaitul este cauzat de vibratiile care fac particulele in aer sa formeze unde sonore, la fel ca atunci cand corzile noastre vocale vibreaza si sunetele ies din gura cand vorbim.
Cand dormim, caile respiratorii din partea din spatele gatului dintre nas si cutia noastra vocala, se ingusteza pe masura ce muschii se relaxeaza, blocand partial caile respiratorii. Fiind nevoie de aceeasi cantitate de aer care sa treaca prin aceeasi zona ingusta, organismul munceste mai mult sa il impinga, ceea ce face ca tesuturile de la deschidere sa vibreze.
Exista cateva motive pentru care fluxul de aer dintre nas si gura sa fie impiedicat, ceea ce duce la sforait.
Care sunt? Aflam in continuare!
• Excesul de greutate duce la un tesut excesiv la gat; cand barbatii iau in greutate, gatul tinde sa fie mai mare, aceasta cantitate extra de grasime poate face caile respiratorii mai inguste si mai putin probabil sa ramana si deschise, ceea ce duce la sforait.
• Un blocaj nazal format din cauza adenoidelor marite, a polipilor sau deformarilor osoase nazale. Un nas infundat sau blocat inseamna ca persoana trebuie sa respire prin gura, ceea ce face ca tesuturile moi din gat sa blocheze caile respiratorii.
• Rinita alergica, cunoscuta ca febra fanului, infectie sinusala si care este in mod obisnuit este sezoniera.
• Tumori sau cresteri in spatele nasului sau chiar intern.
• Tumori orale, faringiene sau laringiene
• Daca cineva este prea relaxat de la alcool sau droguri si are ameteli, acest lucru poate sugruma activitatea muschilor cailor respiratorii, ceea ce duce la slabirea tonusului muscular in gat si limba.
Sforaitul nu trebuie luat ca un semn de avertizare doar in cazul adultilor, ci si a copiilor, ceea ce poate insemna o infectie a urechii medii. Acest lucru se datoreaza blocarii tubului eustachian care leaga urechea medie de nas; alte cauze care duc la sforaitul la copii, se datoreaza faptului ca au migdalele sau adenoidele marite, ambele ingustand caile respiratorii.
Diverse complicatii
Sforaitul in exces poate insemna si o cauza mai grava, care sta la baza unei probleme de sanatate mult mai grave si care poate pune viata in pericol. Sforaitul poate avea legatura cu apneea obstructiva de somn. Aceasta se manifesta atunci cand sforaitul este intrerupt de blocari frecvente de respiratie, oprindu-te sa respiri pentru cateva secunde. Netratata, poate avea un impact negativ asupra sanatatii si a calitatii vietii.
Majoritatea cercetarilor au aratat ca sforaitul duce la efecte cardiovasculare daunatoare; din cauza ca munca inimii creste, esti predispus la aparitia a ceea ce ete cunoscuta ca boala cardiaca ischemica (atacuri de cord). Acest lucru poate fi agravat din cauza lipsei de oxigen, datorita obstructionarii cailor respiratorii. Infarctele cerebrale – necroza tisulara datorata obstructiei vasculare sau ischemia – flux sanguin insuficient si deficienta oxigenului la creier, se intampla de obicei din aceleasi cauze. Aceasta este in mod particular o consecinta a cresterii in greutate, fapt care duce la ingustarea arterelor, iar riscul este si mai mare in cazul in care esti diabetic, fumezi sau ai hipertensiune arteriala. In cele din urma, depresia este o consecinta directa a privarii de somn, acest lucru afectandu-i pe cei care sforaie si sunt afectati de intreruperea somnului.
Tratamente
In majoritatea cazurilor, solutionarea vine prin modificarea stilului de viata sau cu ajutorul unei proceduri medicale. Cei care sfoaraie, ar trebui de asemenea sa ceara ajutorul medicului, atat pentru ei, cat si pentru parteneri, intreruperea somnului, ducand la lipsa concentrarii de peste zi, oboseala, irascibilitate.
Remedii personale
Facand cateva schimbari in stilul de viata, te poate ajuta atat pe tine cat si pe partener, sa va odhniti corespunzator.
Pierderea greutatii. Daca dai jos cateva kilograme, poti avea placuta surpriza sa scapi de sforait sau cel putin sa-l reduci, si asta pe termen lung. Nu mai amintim de alte beneficii ale scaderii in greutate!
Alcoolul si mancarea. Nu trebuie sa mananci mult, sa consumi mancare ‘grea’ sau alcool in exces cu cel putin trei ore inainte de culcare!
Medicamentele. Evitati anumite medicamente, cum ar fi pastilele de somn, sedativele sau cele destinate relaxarii muschilor. Aceasta, deoarece, se pot relaxa muschii cailor respiratorii, lasandu-le decshise, ceea ce duce la sforait.
Pozitia de dormit. Sunteti mai predispusi sa sforaiti daca dormiti pe spate, asa ca cel mai bine este sa va obisnuiti sa dormiti pe o parte. O alta optiune, este sa dormiti usor ridicat, prin folosirea pernelor.
Exercitii fizice. Exercitiile fizice dau muschilor un tonus bun, ceea ce nu poate avea decat consecinte benefice.