Apocalipsa (The Stand), unul dintre primele sale romane, publicat in anul 1978, este poate cea mai complexa carte a autorului, aceasta insumand, in varianta originala, peste o mie de pagini. Desi scrisa cu atat de multi ani in urma, cartea abordeaza teme complexe si extrem de actuale, putand fi considerata cu usurinta o fresca a societatii actuale. Prin primsa subiectelor abordate, autorul doreste sa traga un semnal de alarma asupra usurintei cu care societatea poate fi dezintegrata, iar populatia si umanitatea – cu tot ceea ce reprezinta acestea, pe deplin anihilate. De asemenea, Apocalipsa are parte si de doua ecranizari, una realizata in 1994, cealalta intre anii 2020-2021.
Stephen King, supranumit si Maestrul genului horror, este unul dintre cei mai prolifici autori ai tuturor timpurilor si, conform The Guardian, cel mai bun povestitor din literatura americana, acesta publicand peste 60 de carti, marea lor majoritate fiind ecranizate pentru micul si marele ecran. Printre cele mai cunoscute romane ale Regelui se numara Carrie (prima sa carte, publicata in anul 1974), Salem’Lot (1975), The Shining (1977), 11/22/63 (cunoscut si sub denumirea de JFK si aparut in anul 2011) si Later, cea mai recenta carte a sa, de care toti fanii lui King se vor putea bucura incepand cu aceasta luna. In Romania cartile lui Stephen King sunt traduse la Editura Nemira, care isi doreste sa aduca in atentia cititorilor romani cat mai multe dintre romanele mult indragitului scriitor. De asemenea, in vara ne vom putea delecta cu Billy Summers, urmatoarea sa aparitie, tot multumita celor de la Editura Nemira.
Profetie. Alegorie. Satira. Realism. Fantezie. Apocalipsa. Acestea sunt cuvintele care reprezinta cel mai bine aceasta spectaculoasa calatorie literara si care se regasesc pe coperta noii editii realizate de Editura Nemira, descriind cu acuratete tot ceea ce a vrut sa transmita autorul cititorilor sai.
Apocalipsa, la fel ca mai toate romanele lui King, nu se incadreaza intr-un singur gen literar, autorul reusind sa imbine cu succes si ingeniozitate elemente specifice genurilor thriller, horror, distopie si fantasy, la care se adauga si elemente ale realismului magic. Pe aceasta cale doresc sa demontez mitul conform caruia romanele lui King apartin exclusiv genului horror. Cartile lui King pot fi citite de catre orice iubitor de carte, indiferent de gusturile sale literare, deoarece abordeaza o larga paleta de teme si apeleaza la caracteristici specifice tuturor genurilor de carte mentionate mai sus, inclusiv ale genului psihologic. Cartile lui King sunt umane. Invita la introspectie, trezesc in cititor o multime de intrebari si propun subiecte delicate, inteligente, dar, mai presus de toate, actuale, indiferent de anul in care au fost publicate romanele.
Asta-i blestemul speciei noastre – suntem niste animale sociale.
Stephen King este un bun cunoscator al firii umane, realizand cu acuratete si profunzime tablouri complete si complexe ale personajelor sale, care nu sunt nici mai mult nici mai putin decat reprezentatii fidele ale diferitelor tipologii umane, iar acest lucru se poate observa la o scara foarte larga si in cartea de fata. King este curajos in ceea ce priveste temele abordate. Vorbeste franc cititorilor, spune raspicat lucrurilor pe nume si te lasa sa tragi singur concluziile. Scenariul descris in Apocalipsa se apropie uimitor de mult de realitatea din ziua de azi, unde noi toti ne confruntam, de un an incoace, cu existenta unui virus nou, care a dat peste cap lumea pe care o cunosteam si care a dus termenul de lupta pentru supravietuire la un alt nivel.
La un alt nivel este, bineinteles, si virusul din carte, cunoscut sub denumirea de Capitanul Trips, denumire care face referire la extinderea incredibil de rapida a acestuia la nivel mondial. Virusul gripal a fost creat intr-un laborator al SUA si este eliberat in mod accidental, anihiland aproximativ 99,4% din populatie, iar lumea asa cum o stiam odinioara sufera o transformare ireversibila, greu de suportat de catre putinii oameni care, fara a cunoaste motivul, sunt imuni la aceasta supergripa. De ce acestia au supravietuit, iar familiile, prietenii, vecinii lor s-au stins in chinuri? Ce ii deosebeste pe acesti oameni de restul semenilor lor? Nimeni nu poate raspunde la aceste intrebari si poate ca nici nu au mai ramas suficienti oameni de stiinta pe aceasta planeta pentru a cerceta si a reusi sa gaseasca niste raspunsuri valabile.
…