Ce alegi: o vacanta sau o marire de salariu?

Stil de viata

Ce alegi: o vacanta sau o marire de salariu?

25

Intr-un studiu recent, mai mult de o treime din angajati au afirmat ca prefera o vacanta pe tarmurile insorite ale diverselor insule exotice, comparativ cu bani mai multi. Chiar daca la o prima vedere ar fi ok, de fapt nu este, pentru ca raman foarte multe zile de concediu neluate! Studii peste studii au aratat ca timpul petrecut in vacante, indiferent ca mergi in cele mai luxoase hoteluri sau in camping, iti imbunatateste sanatatea, starea de spirit, creativitatea, productivitatea … asa ca, uita-te pe calendar si ia-ti zilele de vacanta acum!


Aproape 50% dintre angajati in jurul varstei de 30 de ani cred ca, sacrificandu-si vacantele, isi impresioneaza sefii, dar din pacate, diversele studii arata ca a fi un astfel de martir nu este privit atat de bine. A gandi ca seful tau este anti vacanta este o mare greseala si exista posibilitatea ca el insusi sa fie impresionat daca iti planifici o vacanta frumoasa. In anumite firme, poate angajatii nu vorbesc cu sefii despre concedii, dar sunt multi manageri care chiar sustin necesitatea vacantelor. Cei inteligenti din functiile de conducere, isi doresc un mediu de lucru pozitiv, energic si nu agreeaza ideea ca personalul sa devina epuizat, astfel ca o vacanta, le poate rezolva pe ambele. Iar pentru tine, ca simplu angajat, zilele de concediu reprezinta o parte din compensatia ta, asa ca nu le risipi!

A pune in mod constant munca inaintea persoanei care este langa tine tot timpul, reduce semnificativ amintirile frumoase pe care le puteti petrece impreuna si din pacate, timpul nu iarta. Niciodata nu este timpul ‘perfect’ pentru o evadare in doi, iar a sincroniza din mers doua programe de lucru, este destul de dificil, mai ales ca nu depinde de voi. Cel mai bine este sa faceti planificari din timp, de la inceputul anului – daca este posibil si chiar sa le respectati.

Profita de sfarsiturile de saptamana, chiar daca sunt stresante si chiar daca termini serviciul in ziua de vineri tarziu. Daca te simti in stare si nu esti foarte obosit, evadeaza chiar vinerea, pentru a te bucura de reaxare din plin, chiar de sambata dimineata! Orice zi de relaxare conteaza, aducandu-ti beneficii mentale, mai ales daca nu ai avut posibilitatea sa iti iei decat o saptamana de concediu!

Pentru a-ti maximiza intr-adevar energia si a te relaxa total, planifica-ti vacanta undeva unde nu ai mai fost inainte! A invata lucruri inedite, a vizita locuri noi, creste creativitatea si iti ofera perspective noi, iar reintoarcerea la serviciu in aceste conditii, chiar poate avea o influenta pozitiva prin ceea ce intreprinzi.

In cazul in care te simti plictisit de locul in care te afli in vacanta sau nu iti plac itinerariile ghidului, trebuie sa intelegi ca nu esti obligat sa faci acest lucru! In vacanta, trebuie sa te simti relaxat, sa ai o stare de bine, iar pentru acest lucru, trebuie sa faci exact ce iti doresti si ce iti place!

Inainte de a face undeva o rezervare pentru vacanta, vorbeste cu colegii tai care sunt cu mult inainte la acest loc de munca. Este destul de important sa intelegi care sunt cele mai bune momente in care sa iti iei zile libere, numarul acestora, dar si reactia sefului; e bine de stiut de asemenea, si cu cat timp inainte ar trebui sa iti faci rezervarea.

…………………………..

Cititi tot articolul in revista FAMOST – editia septembrie 2017 GRATUITA Aici!

Comments are off this post!