Stil de viata

Inspiratia

53

O zi de spa iti poate furniza inspiratia in multe forme, de la noi cai de imbunatatire a starii de bine, pana la a-ti oferi noi modalitati de gandire. Cea mai buna parte este aceea ca, daca tu iti doresti sa iti cresti potentialul creativ, poti reusi acest lucru si poti avea momentul ‘AHA’ sau ‘Evrika’. Cum? Citeste in continuare!


Ce este inspiratia?
Inspiratia poate fi definita ca o solutie a unei probleme sau o idee geniala la care trebuie doar sa lucrezi. Cand esti inspirat, cand simti acest lucru, ai o gandire foarte clara a ceea ce trebuie sa faci si o anumita emotie in corp, ceea ce aprinde energia care face lucrurile sa se miste.

Unde gasim inspiratia?
Inspiratia nu o gasesti pur si simplu; trebuie sa mergi dupa ea. Este ca un element dupa care trebuie sa mergi, unul activ si nu pasiv. In privinta anumitor artisti si poeti, inspiratia vine de la anumite muze sau prin folosirea anumitor substante care deschid usi ale perceptiei; altii in schimb, se inconjoara de anumite modele creative, in speranta ca va veni si inspiratia.
Dar, conform neurostiintei, inspiratia este un proces. Studiile au aratat ca in privinta creativitatii, folosim o ‘retea imaginara’ care face legatura intre diverse parti ale creierului, incluzand sistemul limbic, hipocampul care proceseaza amintirile pe termen lung si scurt si observarea, cortexul prefrontal. Este un sistem ciclic de sentimente, observatie si reflectie, care adauga profunzime constientizarii, creand conditiile necesare pentru ca inspiratia sa iasa la iveala.

Elibereaza-ti mintea!
Pentru stimularea inspiratiei, oamenii de stiinta considera ca trebuie activata o anumita retea care se ‘ocupa’ cu imaginatia si linistita ‘reteaua executiva’, care este vocea critica, cu problemele de control si cu ce este de facut. Pentru inceput, trebuie sa iti eliberezi mintea, sa faci o lista cu ceea ce nu ai nevoie si poate te si controleaza; lasa acea lista in masina in dulapul de la spa sau in masina, dar nu ascunsa. Actele simbolice sunt foarte puternice.
Deschide ochii!
De cele mai multe ori, trecem prin viata cu ochii inchisi; mergem tot inainte si nu vedem ce se intampla in jurul nostru. Sa incercam sa fim altfel si sa ‘inregistram’ in minte cam tot ce vedem … E ceva neobsinuit in jurul nostru? Cum ne face acest lucru sa ne simtim? Cum ai descrie ceea ce vezi?

Fii curioasa!
Conform anumitor filosofi, daca privesti lumea cu dragoste de viata, aceasta iti va arata frumusetile ei. Ca suntem la spa, ca suntem in viata noastra de zi cu zi, avem tentatia de a-i vedea pe cei din jur ca niste obiecte care ne stau in cale. Cel mai bine este sa incercam sa gandim altfel: ce i-a adus in locul in care sunt acum? Care este povestea lor de viata? Inoveaza pe baza argumentelor la indemana un film despre ei si dezvolta-ti reteaua imaginativa!
Pune-te in miscare!
Daca mergem pe conceptul ca exista mai multa intelepciune in corpul nostru decat in cele mai profunde filosofii – dupa cum afirma anumiti ganditori, ar trebui sa profitam de acest lucru. Studiile au demonstrat de nenumarate ori ca exercitiile fizice stimuleaza creierul prin crearea de noi neuroni in hipocamp. Activitatea fizica stimuleaza procesele mentale; fiind angrenati in activitati fizice ca plimbarea, alergatul, aerobicul, yoga, inotul, acest lucru va duce la aparitia unor idei noi.

Noteaza-ti ideile!
Indiferent ca este 4 dimineata, esti la spa sau alergi, trebuie sa ai un carnetel cu tine pentru a-ti nota ideile! Evident ca poti face acest lucru si cu un smartphone, important este sa iti notezi orice idee, indiferent cat de ciudata ti se poate parea la momentul respectiv; acea idee se poate dovedi folositoare mai tarziu sau o poate fi ea insasi, sursa a unor noi idei.

Joaca-te cu noi idei!
Subconstientul nostru este o sursa inepuizabila de idei, mari filosofi notandu-si visele in caiete, ca surse proprii de inspiratie. Indiferent ca notezi visele sau orice altceva, scrie! Nu trebuie sa te gandesti ca are sens ceea ce scrii, ca nu scrii frumos sau ca nu este corect din punct de vedere gramatical; lasa ideile sa curga, iar tu, asterne-le pe hartie!

Invata ceva nou!
Poti descoperi un nou mod de a privi lumea, facand cat mai multe activitati creative. Te poti angrena in diverse workshop-uri indiferent de activitate; grupurile creative au tendinta de a sustine fiecare membru al grupului, de a-l incuraja, permitand de asemenea, ca procesul creativ sa mearga putin mai departe decat esti tu tentat sa o faci.

Nu te grabi!
Stim ca ne dorim ca lucrurile sa se miste cat mai repede posibil, dar trebuie sa fim constienti ca pentru a ajunge la un anumit rezultat, este nevoie de o anumita transformare. Chiar daca raspunsul pe care ti-l doresti nu il ai astazi, poti avea o perspectiva noua zilele urmatoare, care sa aiba un impact determinant asupra ideilor si a ceea ce vrei sa faci.

Comments are off this post!