Respiratia si linistea interioara. Cum le obtinem?

Respiratia si linistea interioara sunt extrem de importante pentru o viata echilibrata si mai ales acum, cand trecem printr-o perioada incerta.

Respiratia si linistea interioara sunt extrem de importante pentru o viata echilibrata si mai ales acum, cand trecem printr-o perioada incerta, in care stresul ne guverneaza vietile, iar incetinirea ritmului vietii noastre datorate crizei generate de COVID-19 ne obliga sa traim altfel. Suntem in situatia in care anxietatea si stresul ne obliga sa gasim altfel de solutii pentru problemele noastre, dar inainte de toate, trebuie sa avem si stare de calmitate, esentiala in luarea unor decizii. Si pana cand vom putea face anumite exercitii sau experimente in locuri exotice pentru bunastarea noastra, avem posibilitatea de a experimenta acasa pentru o viata mai putin stresanta.

Cum sa respiram bine

Respiratia este o parte esentiala a vietii noastre de zi cu zi si cu toate acestea este subestimata sau nu prea este luata in considerare. Cand suntem stresati, tindem sa respiram sacadat si scurt. Acest lucru duce la o scadere a cantitatii de oxigen care ajunge la creier si in organism, deschizand usa catre stres si diversele probleme de sanatate.

Incearca urmatorul exercitiu in fiecare dimineata cand te trezesti si in fiecare seara inainte de culcare, pentru a-ti mentine respiratia si linistea interioara in echilibru!

  • 10 respiratii lungi si profunde.
  • Respira prin intermediul nasului cat de profund poti, umflandu-ti burta pentru a permite aerului sa intre in partea inferioara a plamanilor care impinge automat diafragma in jos.
  • Expira prin intermediul nasului cat de lent poti si desumfla-ti burta!
  • Intre inspiratie si expiratie, blocheaza-ti respiratia timp de 3-5 secunde pentru a simti un moment de calmitate.
  • Poti executa aceasta tehnica in orice moment al zilei cand te confrunti cu stresul sau cu emotiile negative.

Intinde-te pentru a elimina durerile!

Se spune ca tot ce nu misca ingheata, lucru aplicabil si in cazul corpului, iar pentru a-l mentine sanatos, a evita durerea si tensiunea, este important sa ne mentinem supli, sa fim flexibili din cap pana in picioare. Iar mentinerea articulatiilor flexibile stimuleaza o buna circulatie si o buna oxigenare, reducand durerea si tensiunea.

Mentinerea spiritului pozitiv

Emotiile negative atrag si mai multa negativitate, in timp ce emotiile pozitive atrag pozitivitatea. Cum le poti imbunatati pe cel pozitive?

  • Incepe prin a fi multumit si a constientiza tot ce este bun in viata ta! Vizualizeaza lucrurile pe care vrei sa ti le aduca viata in ziua respectiva si simte emotiile pe care vrei sa le simti!
  • Daca simti anumite emotii negative pe timpul zilei, incearca sa te detasezi de tine insati si ancoreaza-te in ceva pozitiv, fie ca e emotie, activitate sau orice iti aduce pozitivitate. Poate parea – si sigur va fi – mai dificil la inceput, dar cu practica vei reusi sa fii din ce in ce mai pozitiva in timpul zilei.
  • La sfarsitul zilei, noteaza-ti trei lucruri bune care ti s-au intamplat in ziua respectiva!
Respiratia si linistea interioara - uleiuri esentiale calmante

Respiratia si linistea interioara – uleiuri esentiale calmante

Anumite uleiuri esentiale au proprietati antivirale, Ravintasara (camfor) – o planta din Madagascar fiind una din ele. Si exista multe alte plante care au diverse proprietati care ne afecteaza starea de spirit, ajutandu-ne sa ne calmeze sau sa ne creasca starea de alerta. Poti merge pe lavanda, ylang ylang, maghiran dulce pentru calmare, menta si muscata pentru stimulare.
Aplica de doua ori pe zi 10 picaturi pure sau mixate alternativ cu ulei vegetal sau balsam neutru. Freaca repede mainile si aplica pe piept si partea de jos a coloanei vertebrale! Pune mainile in jurul nasului si respira in profunzime!
Poti de asemenea difuza ulei in jurul camerei, diluand in apa pentru purificarea atmosferei.