Copii si Covid-19 – un subiect important si destul de delicat, dar ce ar trebui tu sa faci ca parinte daca copilul tau nu vorbeste deloc de virus sau dimpotriva, observi o agitatie constanta vizavi de acest lucru? Multi copii nu folosesc cuvintele pentru a-si exprima ingrijorarile ei raspunzand acestei crize prin schimbari de comportament, cum ar fi starea de spirit sau probleme cu somnul, asa ca, fiti cu ochii pe astfel de indicii! Daca copilul se comporta normal si nu vorbeste despre criza sunt cele mai mari sanse sa nu fie afectat.
Este la fel de normal ca el sa se astepte ca intrebarile sau nelamuririle in privinta acestui subiect sa fie tratate ca ceva normal; si poti face acest lucru in cel mai natural mod, fie cand iei masa cu el sau cand ai activitati comune. Poti spune ca ai citit ceva despre COVID-19 si ca esti de acord cu ceea ce se spune sau ca abia astepti sa se reintre intr-o normalitate. In principiu, copilul tau va retine normalitatea acestui subiect si modul natural in care l-ai adus in discutie, ceea ce il va face mult mai curajos sa abordeze aceasta problema, daca are intrebari. Si conform specialistilor, in cazul in care copilul vrea sa discute despre acest subiect, fixeaza un interval orar in anumite zile pentru a discuta despre acesta. Daca reticenta si anxietatea copilului continua, poti apela la ajutorul specialistilor care sustin acum sedinte online. Iar acest extra ajutor trebuie sa existe, anumite dereglari mentale in cazul copilului, nerezolvate la timp, pot duce peste o anumita perioada la depresii sau tulburari de anxietate in curs de dezvoltare. Anumite temeri, cosmaruri recurente, incapacitatea de a ramane concentrat la scoala, pot aparea dupa saptamani sau luni bune, dupa ce totul va reveni la normal, ceea ce face din acest duo – copii si Covid-19 o problema serioasa.
De-a lungul timpul, unii copii ar putea avea parte datorita pandemiei de o anumita perturbare, insa altii ar putea fi mult mai prezenti in realitate fara probleme, consecinta a faptului ca au avut parte de discutii normale cu parintii. Partea buna este aceea ca majoritatea copiilor sunt rezistenti, aproximativ 80% dintre ei putand creste normal intr-un mediu advers; in schimb, restul sunt influentabili de ceea ce se intampla in mediul inconjurator. Este dificil sa-ti imaginezi prin ce trece cea de-a doua categorie si din nefericire, timpul necesar de a-si reveni este mult mai mare.
In general, ca parinte, trebuie sa fii pregatit sa vezi alte tipare comportamentale ale copilului decat pe care care le stiai, unele putand fiind chiar si regrese; important este ca tu sa-i iubesti si ei sa simta ca au parte de tot sprijinul tau. Aveti grija de ei, implicati-i in rutina zilnica si nu aveti nicio teama daca ii acordati mai multa atentie unui copil, comparativ cu celalalt! O faceti pentru ca este necesar, pentru normalitatea subiectului copii si Covid-19! Cercetarile dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si dupa uraganul Katrina, au aratat faptul ca copiii care au fost ingrijiti si au avut parte de relatii stabile cu proprii parinti, au rezistat cel mai bine acestor crize.
Daca exista situatia in care cineva apropiat moare din cauza Covid-19, se naste o situatie dificila pentru toata lumea si in functie de copil, pot exista multe intrebari din partea acestuia sau deloc. Important este sa raspunzi si sa fii acolo pentru copilul tau, sa ii recunosti sentimentele si, in situatia actuala, sa-i explici ca sunt si alte situatii in care se moare, dar majoritatea celor care iau COVID-19 nu vor muri. Copilul trebuie sa inteleaga de asemenea, ca moartea este un proces natural al vietii, cei dragi disparuti – vor fi mereu in constiinta celor apropiati, iar cel mai important lucru este sa privim viata in prezent si viitor.

Poti avea o mare dilema in cazul in care ai fost concediata de la locul de munca, aceasta fiind o consecinta a pandemiei. Cum abordezi problema cu copii?
Cel mai corect ar fi sa le spui exact cum stau lucrurile, dar, pentru copii intre 3 si 6 ani, le-ai putea povesti ca nu e nevoie de mama la munca si ca, o perioada, veti avea mai mult timp sa va jucati si sa stati impreuna. Copiii de varsta scolara doresc mai multe detalii, pentru ca deja ei se gandesc la modul in care vor fi afectati daca banii vor fi mai putini. Trebuie explicat copiilor ca, in cazul in care s-a redus bugetul, vor fi restranse si anumite cheltuieli in ceea ce ii priveste, doar ca trebuie sa identificati ce este mai important pentru ei si acolo sa incercati sa mentineti atat cat se poate, un echilibru. De asemenea, trebuie sa scoateti in evidenta ce este cu adevarat important pentru ei in viata: familia! Iar acest lucru este reciproc. Spuneti-le aceasta cu incredere si mentionati ca veti trece impreuna cu bine peste aceasta perioada.
Intre copii se leaga relatii de prietenii, de joaca si in functie de varsta, acestia pot fi afectati de faptul ca nu se regasesc intre ei. Un prescolar iti poate vorbi de prieteni, dar nu le simte lipsa, comparativ cu copii mai mari. Cand distantarea sociala se linisteste, un copil mai mic poate manifesta o anxietate daca este separat de tine, dar acest lucru se rezolva, copilul avand nevoie de anumite cunostinte sociale iar tu, ca parinte, trebuie sa ai rabdare, trebuie sa iti sustii copilul, sa ii apreciezi eforturile si tot ce face pentru apropiere. Pentru adolescenti insa, situatia este mai dificila, chiar daca conectarea online exista, dar modul direct in care interactionau inainte este cel care conta; tinerii la aceasta varsta, pot simti o anumita excludere.
Trebuie sa iti incurajezi copii sa vorbeasca online cu cei mai importanti prieteni, lucru care le va da doza de optimism si increderea de care au nevoie acum, ceea ce va face ca subiectul copii si Covid-19 sa fie unul foarte relaxat.
Daca e sa ne gandim la repercursiunile situatiei copii si Covid-19, putem identifica un alt pericol: acela ca pot dezvolta o anumita fobie cu privire la germeni, consecinta a spalatului des pe maini. In aceasta situatie, exemplul parintilor este determinant: daca copii nu vad un comportament paranoic la parinti, nici ei nu vor fi! Daca observati o anumita obsesie in aceasta privinta, modificati-le comportamentul prin programatul spalatului doar dupa ce se incheie o activitate. Astfel se creeaza o legatura intre activitate si curatenia la locul unde se desfasoara aceasta.
Apoi, discutati cu ei deschis despre microbi si explicati-le ca microbii sunt peste tot, unii sunt buni pentru noi, altii nu. Cu unii putem trai toata viata. Doar ca, mai sunt si cazuri care se intampla o data la perioade mari de timp – de aparitiei a unor microbi, asa cum e si cazul aparitiei COVID-19, iar noi trebuie doar sa urmam sfaturile medicului si sa evitam persoanele bolnave. Mai mult, explicati-le ca in toata lumea se lucreaza pentru gasirea unui vaccin eficient care sa rezolve aceasta problema si ca acest lucru se va intampla, dovada fiind alte boli din trecut, care astazi au antidot.
Exista si problema invatatului online si cat de mult afecteaza ea modul de asimilare a cunostintelor sau pregatirea pentru mai departe; sau chiar si dorinta copilului de a invata! Invatarea de la distanta nu se compara cu interactiunea directa dintre elev si profesor si este o problema care se cere rezolvata foarte rapid, cel putin in privinta imbunatatirii invatarii online, daca lucrurile nu reintra in normalitate in curand. Copii mai mici poate nu vor fi afectati foarte mult, dar cu siguranta cei care se pregatesc de facultate, cei care se afla intr-o anumita etapa in pregatirea pentru a merge mai departe au cel mai mult de suferit. Incertitudinea si masurile haotice existente la noi, nu fac altceva decat sa descurajeze si sa debusoleze tinerii aflati intr-o perioada extrem de importanta in viata lor, chiar determinanta pentru propriul viitor. Din nefericire, nu putem spera decat la o reintrare in normalitate si la o capacitate mare de adaptabilitate a tinerilor.
Din punct de vedere logic, invatarea constiincioasa poate avea loc si in afara cursurilor obisnuite, gratie instrumentelor de care dispunem astazi. Istoria insasi ne ajuta prin faptul ca ne poate arata multiplele fenomene culturale care au iesit dupa crize si mai mari – al Doilea Razboi Mondial, astfel ca, ne putem astepta si la surprize placute.
Poate fi un moment bun pentru copii de intelegere a situatiei, de adaptare, de a face sacrificii, de a ajuta pe altii, inclusiv pe parinti; de invatat ceva este tot timpul, oriunde. Mai mult, te poti implica tu ca parinte sa citesti, sa te interesezi ce solutii au gasit in trecut oamenii pentru a depasi anumite situatii, fapte care te pot inspira, iti pot da idei si pe care, le poti discuta cu copii. O astfel de invatare practica, experimentata de copii in acest cadru inedit, ii poate ajuta enorm in situatia de fata si mai mult decat atat, in viitor.