Curiozitatea o avem de mici, cand adresam muuulte intrebari, de la cele mai simple, amuzante pentru adulti, complicate si de ce sa nu recunoastem, cateodata stanjenitoare (tot pentru adulti 😊). Doar ca, timpul trece, copiii se transforma in adulti si trecerea anilor scade aceasta curiozitate. Iar intrebarea multora este cum putem ramane curiosi?
Specialistii care au analizat aceasta situatie, sustinuti de diverse statistici si studii, considera ca modul in care ne sunt oferite informatiile de scoala este unul gresit, sufocandu-ne/ suprimandu-ne dorinta innascuta de a afla singuri lucrurile. O parte din curiozitatea noastra se datoreaza creierului care face un fel de economie; pe masura ce invatam, creierul nostru tanar stabileste anumite cai catre cunoastere, ce reduc ulterior aceasta dorinta a noastra, iar responsabilitatile care vin odata cu viata de adult, distrug si mai mult energia, interesul si timpul necesar procesului de cunoastere.
Cunoasterea in sine/ curiozitatea ramane cheia progresului, conducandu-i pe stramosii nostri la crearea focului, a instrumentelor si armelor de vanatoare, pana la agricultura si progresul de care ne bucuram astazi. Iar in lumea moderna in care traim acum, curiozitatea ofera si beneficii asupra sanatatii noastre, de la reducerea anxietatii si plasticitatea creierului, pana la conexiunea sociala, empatia, starea de bine.
Citeste, incearca sa faci sau sa gandesti diferit!
Intra intr-o biblioteca sau librarie si ia-ti o carte la intamplare! Simti o oarecare curiozitate? Ia-o acasa si descopera mai multe! Mergi pe o strada din localitatea ta pe unde nu ai mai umblat si uita-te la case, arhitectura, incearca sa-ti imaginezi istoria si oamenii care locuiesc acolo! Cand ai timp, incearca sa inveti o limba straina noua! Incearca o reteta diferita in bucatarie! Tot ce inseamna activitati noi pentru creier, ii stimuleaza functiile de invatare si memorie!
Fii ca da Vinci!
Celebrul Leonardo da Vinci nu pleca niciodata de acasa fara caietul sau in care isi nota orice intrebare care ii trecea prin cap. In loc sa-si ignore gandurile si curiozitatile, el le-a inregistrat pentru a le urma mai tarziu si se pare ca dand importanta curiozitatii sale a ajuns la stapanirea a atator domenii in care excela. Asa ca, de ce sa nu-ti captezi gandurile tale curioase si de ce sa nu le investighezi, mai ales acum ca ai cu tine oricand telefonul – deci ai unde nota, iar cel mai bun prieten – Google iti sta mereu la dispozitie? Asa ca, adu in viata ta cat mai multe interese si subiecte neexplorate!
Pune cat mai multe intrebari!
Intrebarile importante, cele aparent neinsemnate, chiar si cele ce pot parea stupide, reprezinta cele mai simple si eficiente modalitati de a afla diverse lucruri, fie ca ii intrebi pe colegi, prieteni sau membri ai familiei. Iar oamenii, in general, sunt foarte dispusi a impartasi ceea ce stiu, chiar daca informatiile pot fi departe de adevar, dar, aici intervine curiozitatea ta. Mai mult, cei din jur, iti pot oferi franturi din experientele personale, diverse perspective si astfel, poti avea parte de o experienta de cunoastere cu adevarat unica si folositoare.
Invata sa asculti activ!
Stapaneste-ti tentatia de a-ti exprima repede opinia intr-o discutie, ascultand si retinand experienta sau punctul de vedere al interlocutorilor. E posibil sa nu fii de acord, sa ai tendinta de a te revolta daca punctele de vedere nu coincid, dar indeparteaza-te de judecata si asculta! Doar fii atent! Cu cat asculti mai mult, creste curiozitatea, empatia si modul de intelegere. Te vei surprinde pe tine insati cand iti vei schimba propriile opinii, puncte de vedere si perspective, dand frau liber curiozitatii pentru a vedea si din alt punct de vedere. Bonus: relatia cu cei din jur se poate imbunatati, facandu-te sa te simti mult mai conectat.
Intreaba-te pe tine insati!
Da-i curiozitatii tale o noua perspectiva si intoarce-o din exterior spre interiorul tau! Pune-ti intrebari despre tine! De ce te simti anxioasa cand te gandesti la o anumita situatie? De ce nu iti place cand te intalnesti cu X persoana? Auto-reflectia intr-un mod curios, fara implicarea emotiilor este perfecta pentru a-ti intelege problemele interioare, starile de spirit, motivatiile. A pune intrebari fara a judeca si a asculta fara a exprima pareri in plus – asa cum facem cu prietenii la nevoie, ne poate ajuta sa descoperim cum gandim si ce simtim cu adevarat despre lucruri si chiar sa incercam/ sugeram moduri diferite de a ne comporta. Acorda-ti cel putin 5 minute in fiecare zi pentru a afla cine esti cu adevarat! Este un pas important si esential pentru o sanatate mentala si emotionala mult mai buna, ce va duce la o noua varianta si mai buna a ta!