Ecouri din tenebre, aparuta in 2022 la Editura Creator, este o carte ancorata in stiintele de frontiera, segment al cunoasterii uneori criticat, contestat, alteori impins in derizoriu, dar ramanand la fel de actual. La intrebarea “Exista viata dupa moarte?” au incercat sa raspunda, de-a lungul timpului, teologi, filosofi, istorici, oameni de stiinta. Ipotezele, cazuistica si explicatiile la care s-a ajuns umplu sute, poate mii de volume. Rodica Bretin a reusit sa le sintetizeze, intr-o prezentare completa si atractiva, in primele 50 de pagini ale cartii. Mai departe sunt povesti despre viata si moarte, despre iubire, ura si razbunari nestinse de trecerea timpului. Le puteti citi pe nerasuflate, sarind peste istoria fenomenului – desi ar fi pacat.
Cat adevar si cata fictiune contine aceasta carte? Adevarul este in fapte. Imaginatia autoarei, in interpretarea lor si, acolo unde a fost nevoie, in umplerea hiatusurilor narative. Intamplarile relatate sunt socante, adesea incredibile prin ele insele. Insa mai interesanta chiar decat insolitul cazurilor ramane reactia celor implicati direct.
“Nu exista moarte – si nici morti” anunta o piatra funerara din Hydesville, unde surorile Catherine si Margaretta Fox sustineau, in 1848, ca primesc mesaje din lumea spiritelor. Si au fost crezute – de milioane de oameni din Statele Unite, apoi din intreaga lume.
Sufletul este o forma a existentei independenta de spatiu si timp
– Carl Gustav Jung (1875-1961), unul dintre promotorii psihanalizei moderne.
Ne nastem fara sa o fi cerut, traim asa cum ne spun altii si murim intotdeauna prea devreme, inainte sa intelegem de ce, care este sensul, finalitatea existentei. Si mai departe? Anihilarea constiintei, dizolvarea in neant? Clipa in care tot ce reprezinta o personalitate umana va fi sters, anulat odata cu incetarea functionarii creierului, cu ultima bataie de inima? Sa fie acesta sfarsitul absolut, sau moartea nu este decat o borna pe drumul devenirii, marcand trecerea spre un alt nivel existential?
Se afla ceva dincolo de moarte?
Intamplarile din ultimul capitol, Pacate eterne, s-au petrecut, cronologic, aproape de zilele noastre, iar o mare parte dintre martori sau protagonisti sunt inca in viata. Pentru a le proteja identitatea, Rodica Bretin le-a schimbat numele si, uneori, datele biografice.
Stapanul muntelui, Galeria ororilor, Colectionarul de suflete, A cincea porunca, Vrajitoarea din Stonehaven si Doamna neagra sunt rezultatul unor cercetari proprii ale autoarei, iar in fiecare exista un procent variabil de fictiune, atat in desfasurarea actiunii, cat si in descrierea gandurilor, sentimentelor, trairilor celor care au trecut prin niste experiente dramatice, ce aveau sa le schimbe viata.
Ecouri din tenebre nu isi propune sa convinga cititorul despre existenta inexplicabilului in viata noastra, a tuturor, ci sa ii tina treaz interesul, sa ii hraneasca imaginatia. Fiindca multe dintre lucrurile despre care va afla in continuare trebuie intelese cu inima, nu doar cu mintea …
Despre Rodica Bretin, autoarea cartii Ecouri din tenebre
Rodica Bretin este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Brasov si a Fantasia Art Association din Cornwall (Marea Britanie), fiind autoarea a peste 30 de volume din domeniile main-stream, fantastic-realist, istorie si paranormal.
Volume de povestiri: Efect Holografic (1985); Soimul Alb (1987); Uriasul cel Bun (1989); Drumul fara Sfarsit (1991); Cel care Vine din Urma (1993); Lumea lui Hind (1998); Omul de Nisip (2000); Cetatea fara trecut (2015); Fortareata (2016); Casa fara carti (2020); Amurgul elkilor (2021); Ecouri din tenebre (2022).
Romane: Fecioara de Fier (2002; 2006; 2014; 2017); Oameni si Zei (2017), Poarta Stelara (2018) si Elysium (2019), din seria Protectorii.
Publica proza, eseuri, articole in reviste literare din Romania (Viata romaneasca, Convorbiri literare, Opt motive, Curtea de la Arges, Egophobia, Libris, Utopiqa, Tribuna, Ateneu, Spatii culturale, Timpul, Vatra, Caiete silvane, Helion, Planeta Babel, Hyperion, Paradox, Vatra Veche, Banchetul) si din strainatate: The Historian (Marea Britanie), Antares (Franta), Cirsova Magazine, Four Star Stories, Aphelion, Gracious Light (SUA), Teoria Omicron, Maquina Combinatoria (Ecuador).
A primit numeroase premii literare, printre care Premiul COLIN, “categoria volum de proza scurta fantastica” pentru Cetatea fara trecut, Editura Nemira, Bucuresti, 2015 si Premiul celei de-a 43-a Conventii Nationale Romcon, 2022, pentru nuvela Amurgul elkilor, din volumul cu acelasi nume aparut la Editura Creator, Brasov, 2021.