Fiecare zi conteaza la fel ca fiecare clipa si cu siguranta stii acest lucru, iar daca ai dimineti in care esti mai trista sau nu ai chef de nimic, constientizeaza ca nu ai niciun motiv pentru a nu-ti face acea zi mai frumoasa si mai buna! Fiecare zi si fiecare moment reprezinta o sansa sa o iei de la capat si cu toate ca de obicei inceputul de an sau inceputul primaverii sunt perioadele adoptate de majoritatea ca punct de reper pentru noi planuri si noi inceputuri, nu exista nicio lege sau bariera care sa te impiedice sa dai startul unei emotii pozitive cand vrei tu. Aceste decizii depind 100% de noi si fie ca avem de facut alegeri usoare sau dificile, orice nou inceput reprezinta ceea ce ne dorim, ceea ce pleaca din interior, asa ca, ar fi bine sa le dam ascultare, sa ne mobilizam si sa incercam sa le ducem la bun sfarsit! Iar daca te gandesti ca poti fi dezamagita sau poti deveni anxioasa din cauza unor situatii neprevazute, incearca sa treci peste ele si un bun inceput este sa citesti urmatoarele sugestii care cu siguranta iti vor prinde bine.
Elibereaza-te de asteptari!
Tendinta in general este sa ai asteptari mai putine pentru a nu fi dezamagita, dar o mai buna abordare este sa te eliberezi complet de asteptari. Asteptand ca lucrurile sa se intample exact cum iti doresti, nerealizarile se vor transforma mereu in dezamagiri. Nu poti prezice viitorul iar a te lasa angrenata de fanteziile proprii intr-o lume imprevizibila si o realitate haotica nu face altceva decat sa-ti aduca mai multe deceptii. Si cum fiecare suntem autorii propriilor povesti, de ce sa cream fictiuni care vor diferi aproape mereu de realitate, lasandu-ne singuri cu frustrarile?
Opreste-ti gandirea catastrofala!
Recunoastem sau nu, gandirea noastra de multe ori fabuleaza si creeaza realitati alternative care nu se sfarsesc prea bine, scenarii care nu au de-a face cu realitatea si care sunt adaptate de la o persoana la alta. Daca apelezi telefonic un prieten bun si nu iti raspunde in jumatate de ora, o ora, o zi, doua zile … deja mintea ta merge mult mai departe. Te gandesti ca i-ai zis ceva rau, iti amintesti lucruri pe care in alte situatii nu le-ai fi luat in considerare sub nicio forma, iti framanti mintea gandindu-te ce gandeste el, etc … Ajungi pana la urma sa ai parte de o senzatie de sufocare doar gandindu-te si presupunand … Peste doua zile el iti spune ca a scapat telefonul in apa si a fost nefunctional in aceasta perioada … Acesta este momentul in care toate presupunerile si scenariile tale sunt in cadere libera. Nu mai exista. Ce facem cu toate gandurile si framantarile?
Iata de ce este bine sa fim rationali, sa luam piciorul de pe acceleratie cand avem parte de situatii similare si sa nu lasam gandurile negative si nejustificate sa ne conduca. Si daca, pana la urma vrei sa iti spui o poveste, cel putin sa fie una buna si fericita, penteru ca, pana la urma fiecare zi conteaza si trebuie sa obtinem maximul din tot!
Fuga spre perfectiune
Multe din sentimentele de anxietate si depresie sunt o consecinta a nevoii de a fi 100% in tot ceea ce dicteaza societatea ca fiind bine, formula „ar trebui” fiind numitorul comun. „Ar fi trebuit sa stiu mai bine„, „Ar fi trebuit sa anticipez„, „Ar fi trebuit sa fi muncit mai mult„, „Ar fi trebuit sa ma straduiesc mai mult„, „Ar fi trebuit sa ma casatoresc pana acum„, „Ar fi trebuit sa am copii pana la aceasta varsta” – iar lista poate continua. Cine sta in spatele acestui „ar trebui” din moment ce putem gandi si singuri ce e mai bine pentru noi?
Pentru a fructifica la maxima notiunea ca fiecare zi conteaza, trebuie sa invatam sa acceptam viata asa cum este, cu imperfectiunile ei: lucrurile frumoase nu vor intarzia sa apara! Viata trebuie sa fie pentru fiecare asa cum si-o face, in functie de context si situatia sociala, o anumita reteta neavand aplicabilitate pentru toata lumea. Nu exista o formula care sa garanteze fericirea sau succesul, tu poti face orice, termenul de „normal” avand interpretare pentru fiecare in parte. Tu esti propria versiune a perfectiunii!
Stabilirea obiectivelor
In anumite situatii, insasi gandul de a stabili obiective este epuizant si coplesitor, cel putin pana cand te apuci de aceasta sarcina. Daca ai si experientele anterioare a caror rezultate nu au fost pe masura asteptarilor, a-ti stabili noi obiective intr-adevar este ceva neplacut. Fiecare am fost entuziasti in privinta unor promisiuni entuziaste la inceput, pentru ca apoi sa devina o corvoada autoimpusa, ajungandu-se in scurt timp la uitare definitiva. Acest lucru se intampla cand iti stabilesti obiective nerealiste, fara un plan sau directii clare, fara a sti prea multe, fara a sti cu adevarat ce vrei. Important este sa iti stabilesti obiective realiste si sa urmezi un plan bine ancorat in realitate, adaptat conditiei tale, nu impus de societate sau cei care ofera reteta succesului aplicabila oricui.