Atunci cand castigi multe premii, cand dai nastere unor colectii vestimentare deosebite, cand primesti burse si faci prezentari de moda – toate intr-un interval scurt de timp, se poate spune fara nicio urma de indoiala ca esti o persoana foarte talentata. Iar aici nu intra in calcul faptul ca muncesti mult, ca respiri moda sau ca ai o cultura in aceasta industrie: rezultatele spun totul!
Designerul Stefana Chelaru este o astfel de persoana, care mai presus de toate, a lasat faptele sa vorbeasca, si au fost destule pana in momentul de fata. Modul in care gandeste, creatiile vestimentare realizate, propria filosofie, ne incanta si ne arata faptul ca moda romaneasca se afla pe un drum foarte bun, ascendent si reuseste sa se desprinda de anumite concepte, lucruri, care o incorsetau si care nu-i permiteau – ceea ce este normal in orice domeniu – sa evolueze.
Incercand sa facem abstractie de societatea in care traim, de modul de gandire majoritar, de moda si anumite parti mai putin placute ale acesteia, ne uitam cu speranta in viitor prin acest val de tineri talentati si valorosi, si asteptam momentul in care ii vom vedea prezentand pe faimoasele scene ale modei din lume. Iar acestea nu sunt doar ambitiile si dorintele noastre, ci fac parte din pachetul de prezentare al tinerilor designeri.
Iar in cazul designerului Steff Chelaru, dorinta de a sparge barierele, de a evolua, alaturi de ambitia de a prezenta cot la cot cu marile case de moda, sunt traite la cea mai mare intensitate, asteptand momentul materializarii. Cu astfel de oameni ne place sa stam de vorba, sa le intelegem modul de gandire, sa le simtitm trairile si sa-i sprijinim atat cat ne sta in putinta.
Ne face placere sa va invitam in prima editie a revistei FAMOST pe 2018, sa cititi un interviu dinamic, captivant si foarte interesant, cu designerul Stefana Chelaru, sa o descoperiti, sa ii intelegeti filosofia si sa o urmariti de acum incolo, deoarece, cu siguranta, cele mai bune lucruri, abia acum incep!
Buna Stefana si bine ai venit in paginile revistei Famost! Spune-ne pentru inceput, de unde ai pasiunea pentru moda? Ti-a fost insuflata de cineva apropiat, te-au motivat prezentarile marilor case de moda sau pur si simplu te-ai simtit atrasa de aceasta industrie?
Mereu am facut ceea ce am vrut. Si am fost sustinuta in nebunia mea de parintii mei. Mama imi repeta : „Fa ce simti tu, Steff!”. Si asta fac!
Exista multi designeri care au ales pentru brandul lor, un anumit nume! Tu ai ales sa iti folosesti propriul nume … crezi ca te reprezinta mai bine acest lucru?
Consider ca un brand de succes inseamna identitate, personalitate, pe scurt, ADN. Fiind esenta produsului, cel mai potrivit nume care sa indeplineasca aceste criterii a fost numele meu. Pe scurt, Steff Chelaru isi defineste colectiile ca fiind o relatare a esteticii cu adaptabilitate la vestimentatie si design, precum si premisele unui conlucrari intre estetica si psihologie.
Ce este moda pentru Steff Chelaru si ce definitie i-ai da?
Pentru Stefana Chelaru, moda reprezinta exteriorizarea intr-un mod impozant.
Cand ti-ai dat seama concret, ca vrei sa devii designer vestimentar?
Am vrut sa fac parte dintr-un domeniu nemuritor, iar domeniul modei s-a mulat perfect pe caracterul si viziunea mea.
Ce preferi: haute-couture sau pret-a-porter? De ce?
Haute-couture! Unicitatea ma caracterizeaza!
Care a fost primul articol creat ? Care a fost imboldul sau filosofia sa?
Primul articol creat a fost prima tema de la facultate. Trebuia sa fac din 7 metri de material o rochie drapaj si cusuta doar in 3 locuri. A fost o provocare.
Care este cea mai frumoasa experienta de cand esti designer?
Am avut emotii diferite la fiecare lansare de colectie. Dar cea mai de impact a fost ultima lansare si anume “REGENCY REIGN”, un eveniment organizat de Fan Courier, doar pentru mine. M-am simtit speciala pentru cateva minute!
Ai cochetat/cochetezi si ca model… Cum simti aceasta experienta – ca model pe de o parte si ca designer vestimentar, care cauta modelul perfect pentru creatiile sale?
Nu este vital sa fi fost model inainte sa devii designer vestimentar, dar este un avantaj. Spun asta, intrucat te ajuta sa iti largesti orizonturile ca designer. Iar ca model, aveam un singur obiectiv, si anume sa pun in valoare hainele cu care defilam. Ca designer, misiunea mea nu se sfarsea cand terminam colectia. Se incheia abia atunci cand ma asiguram ca modelele sunt in perfecta armonie cu creatiile.
Care crezi ca sunt plusurile tale ca designer? Dar minusurile?
Plusurile mele ca designer? Creativitatea, abilitatea pentru detaliu, implicare si unicitate. Minusuri? Nu am acea doza potrivita de rabdare. Mai trebuie sa lucrez la asta.
De unde te inspiri? Care iti sunt sursele de inpiratie si cum le aplici in schitele tale?
Sincer? Ma poate inspira orice. Dar consider ca cea mai buna inspiratie vine din caracterul, atitudinea, dorintele si placerile tale. Totul se raporteaza la tine, totul mulezi pentru tine.
Din toata istoria modei, exista ceva anume care ti-a atras atentia la un moment dat sau care te-a ‘miscat’ in vreun fel?
Ce m-a miscat cel mai mult din tot ce inseamna moda pana in prezent, este perioada de geniu Alexander McQueen. Colectia din 2009 a fost si este un punct de reper foarte important in tot ce tine de un outfit complet conturat perfect de toate detaliile de accesorii, make-up, hair.
Care este filosofia ta de viata? O aplici si in creatii?
Filozofia mea consta in faptul ca pe parcursul acestei vieti trebuie sa te ocupi mai intai de lucrurile mari, intrucat daca te preocupi cu lucrurile mici de la bun inceput, nu vei mai apuca sa le termini pe cele mari. Cu toate acestea, cel mai important este sa-ti gasesti echilibrul, iar pentru a face asta, trebuie sa amesteci lucrurile mici cu cele mari ! Filozofia o aplic si cand creez obiecte vestimentare, detaliile si amprenta personala sunt introduse de cele mai multe ori nu la final, ci in timpul creatiei.
Ai designeri preferati?
- Alexander McQueen
- John Galliano
- Dior
- Haider Ackermann
Unde ai plasa capitala modei in lume din punctul tau de vedere si de ce?
Capitala modei este fara dar si poate Paris. Consider acest lucru, deoarece incepand cu secolul XVII, industria modei si-a construit baze puternice aici.
Care este partea favorita din intreg procesul crearii unei piese vestimentare?
In momentul in care piesa este terminata, finisata pana la cel mai mic detaliu. Satisfactia pe care o simt in acel moment, ma motiveaza sa creez in continuare.
In afara de a fi model, mai ai si alte experiente in aceasta industrie (machiaj, aranjat par, stilist, etc)?
Nu.
Cum caracterizezi stilul tau creativ?
…….. continuarea interviului o gasiti in Revista Famost – editia ianuarie 2018, GRATUITA AICI!