Iubirea de sine nu este concept nou, nu aduce vreo filosofie de viaţă şi nu impune anumite principii, dar se regăseşte într-o formă sau alta la diverse generaţii. Reprezentaţii generaţiilor mai tinere poate au învăţat să se iubească mai mult, să aibă grijă de ei, dar generaţiile în vârstă nu au această cultură şi nici vreo dorinţă în această direcţie.
Din nefericire, fiecare avem o voce interioară care ne sabotează în multe din aspectele vieţii care ne poate diminua succesele, exagera eşecurile şi care ne ia în râs când vrem să facem o schimbare pozitivă. Daunele emoţionale aduse ne pot reduce ambiţiile profesionale, romantice, împiedicându-ne să avem curajul noilor iniţiative şi să ne dezvoltăm. Toate aceste minusuri şi atitudini negative/ distructive nu doar că spun stop evoluţiei personale, dar şi adâncesc sentimentele de neîncredere şi frică.
Poate eşti genul care nu pui accent pe haine, pe modul cum arăţi, dar toate aceste sentimente negative pot duce la gânduri negative şi o stare constantă de nemulţumire. De aici şi până la depresie şi anxietate este un pas mic având în vedere că îndeplineşti toate “condiţiile”. Doar că, acum este momentul tău să spui STOP şi să pui iubirea de sine pe primul loc în viaţa ta! Iar acest lucru se poate învăţa progresiv, indiferent de situaţia socială, materială, sex sau vârsta.
După cum se ştie, cel mai mare inamic al tău eşti chiar tu! Un studiu care a cuprins persoane din 21 de tari a concluzionat că iubirea de sine se afla într-o criză globală. 60% dintre cei chestionaţi au menţionat că şi-ar fi dorit să se respecte mai mult; peste jumătate din ei au recunoscut că se prefac că sunt fericiţi pentru a le face pe plac celor din jur şi aproape jumătate din ei au îndoieli în ceea ce priveşte iubirea de sine.
Iubirea de sine are rădăcini mai vechi, evoluţia internetului având multe de spus în această privinţă. Căutările pe internet a termenului “self-love” a crescut constant din 2006, an în care Facebook a devenit disponibil pentru oricine are îndeplinită vârsta de 13 ani. Hashtag-ul #self-love a cunoscut deopotrivă creşteri şi fragmentari de-a lungul timpului, el cuprinzând tot ce are legătură cu pozitivitatea corpului şi actele de bază ale îngrijirii de sine; 13 februarie este ziua iubirii de sine.
Odată cu trecerea anilor, fiecare persoană se acceptă mai uşor, iubirea de sine fiind fundamentul care sprijină toate formele de dragoste. Doar că, pentru cineva care a crescut într-o societate cu un set diferit de priorităţi şi valori, acest lucru nu doar că nu are valoare, dar poate fi resimţit deopotrivă dăunător şi frustrant.
Iubirea de sine a fost mereu o parte integrantă a naturii umane atât timp cât am ştiut să iubim, mulţi filosofi susţinând încă din antichitate că trebuie să fim cei mai buni prieteni ai noştri, dar într-un mod conştient. Trebuie să fim siguri că iubirea noastră de sine nu doar că înfloreşte, dar şi contribuie la binele societăţii. Iubirea de sine înseamnă să te accepţi pe deplin, să te tratezi cu bunătate şi respect, să îţi alimentezi creşterea şi bunăstarea; asta înseamnă să conştientizezi cum te tratezi pe tine însăţi, cum vorbeşti cu tine şi care îţi sunt sentimentele faţă de tine. Dacă îi poţi iubi pe alţii, te poţi iubi şi pe tine.
De asemenea, când o persoană se îmbină cu propriile gânduri – pozitive sau negative – toate acestea se transformă în realitate. Din nefericire, când domină negativitatea, prăpastia care se deschide este una destul de mare, necesitând ulterior mult timp şi eforturi pentru a fi depăşită.
3 moduri prin care poţi obţine iubirea de sine
- Încearcă să reîncadrezi şi să vezi din alte puncte de vedere episoadele din viaţă care te-au rănit! Acest lucru te poate face să te vezi nu ca o victimă, ci ca un supravieţuitor. Specialiştii numesc aceste tipuri de situaţii “încadrări”, astfel că lucrurile asupra cărora deţii control îţi oferă puterea de a face schimbări pozitive.
- Fă-ţi o listă cu talentele pe care le ai şi feedback-urile pozitive pe care le-ai primit! Scrie obiectivele tale şi descrie apoi cât de bine te simţi când le îndeplineşti! Realizările şi stima de sine sunt în strânsă legătură, aşa că cea mai bună soluţie – cel puţin pentru început – este să îţi stabileşti obiective realiste care te vor solicita, dar nu te vor înfrânge!
- Dacă un prieten bun are nevoie de tine, tu cum îi răspunzi? Ajutându-l în mod real şi nu mustrându-l! Dacă ai greşit, acceptă responsabilitatea, dar evită judecata! Discută cu tine însăţi şi analizează, vezi ce măsuri poţi lua pentru a face lucrurile în mod corect/ normal. A greşi este uman, iar tu trebuie să dai dovadă de inteligenţă, să înveţi din experienţă şi să evoluezi!