Nasterea copilului este o experienta unica, extraordinara, pentru fiecare mama si in majoritatea cazurilor, un eveniment care schimba viata. Elaborarea unui anumit plan inainte de nastere si revizuirea diferitelor optiuni disponibile, pot face din aceasta experienta, una placuta si memorabila.
Nasterea copilului – metoda activa
In timpul unei nasteri active, mamele sunt incurajate sa preia controlul propriilor corpuri si sa se miste liber. Ele prefera de obicei sa adopte pozitii verticale in timpul nasterii, comparativ cu statul intins pe spate in pozitia clasica. O astfel de nastere activa, implica asternuturi moi, perne, pentru a permite asezarea si ingenunchierea confortabile, sau diverse lucruri – cum ar fi franghiile, care pot ajuta la mentinerea pozitiei de ghemuit.
Beneficiile?
Studiile au aratat ca nasterea copilului prin metoda activa poate face travaliul si procesul de nastere mult mai usoare, eficiente si mai putin dureroase. De exemplu, pozitia verticala face ca nasterea sa fie ajutata si de gravitatie, iar pozitia ‘pe vine’ largeste pelvisul, ceea ce este bine pentru copil.
Cui i se potriveste?
O nastere activa i se potriveste in primul rand femeii care isi asculta corpul, existand elemente pe care le poti introduce in planul tau de nastere, chiar daca, nu optezi pentru aceasta modalitate de nastere. Exista astazi, anumite cursuri, clase prenatale, care incorporeaza elemente din filosofia nasterii active asa ca, daca ai intrebari, nu ezita sa le adresezi in timpul acestor cursuri! Tehnicile de nastere activa sunt utile in mod deosebit femeilor care nu apeleaza la diverse tipuri de ameliorare a durerilor, dar pot de asemenea sa ajute femeile care folosesc alte masuri de reducere a durerilor, incluzand Entonox, injectii cu morfina sau petidina, sau anestezia epidurala.
Nasterea copilului prin hipnoza (hypnobirthing)
In ultimii ani, s-a vazut o crestere a cererii de hypnobirthing sau de utilizare a hipnozei in timpul travaliului. Aceasta procedura te poate ajuta sa te simti relaxata in timpul travaliului si mai increzatoare in procesul de nastere. Nasterea prin hipnoza este o forma de autohipnoza care declanseaza stare fizica si mentala de relaxare profunda.
Beneficiile?
Mamele care apeleza la nasterea copilului prin aceasta metoda, sunt mult mai calme si mai relaxate si pot simti ca au situatia sub control tot timpul.
Cui i se potriveste?
Tehnica de nastere prin hipnoza poate fi personalizata de la mama la mama, pana cand se gaseste formula potrivita; in cazul in care o mama doreste sa adopte acest tip de nastere – prin hipnoza, specialistii ii recomanda sa se informeze din timp in aceasta privinta si cu cat este mai bine practicata si exersata, cu atat mai usoara va fi nasterea. Chiar si femeile care folosesc anestezia epidurala pentru o durere redusa, pot folosi tehnica de nastere prin hipnoza.
Nastere copilului in apa
Nasterea copilului in apa – cand femeia petrece mai mult timp intr-un bazin cu apa in timpul travaliului la o temperatura apropiata de cea a corpului, poate oferi o relaxare in timpul travaliului. Multe femei isi petrec timpul in bazin pe timpul travaliului pentru ca apoi sa-l nasca in afara lui, iar unele dau nastere copilului chiar acolo. Multele ore petrecute in piscina se pot dovedi in cazul unor mame, destul de incomode, impiedicand mobilitatea, de aceea, specialistii recomanda sa se intre in piscina cand sunt dilatate cu cel putin 4 cm.
Beneficiile?
Relaxarea naturala resimtita si sentimentele de usurinta pe care le simti in apa, pot face travaliul mai usor, durerile suportabile reprezentand o optiune naturala pentru viitoarele mame carora le este teama de interventia medicala, deoarece, contractiile sunt mai usor de gestionat. In plus, este mult mai usor sa te misti si sa-ti schimbi pozitiile cand te afli intr-un bazin; de multe ori, in piscina intra si partenerul, pentru a o sustine. Din moment ce copilul este nascut, este nevoie sa fie ridicat cu fata la aer pentru a putea respira; moasa te poate ajuta in acest sens, sau o poti face chiar tu. Este necesar sa se faca acest lucru, deoarece, la scurt timp dupa nastere, alimentarea cu oxigen de la placenta se va opri.
Cui i se potriveste?
Este important de vazut ca nasterile in apa sunt adecvate sarcinilor cu risc scazut, deoarece apa poate face dificila evaluarea starii copilului prin monitorizarea batailor inimii. Cu toate acestea, anumite unitati medicale dispun de telemetrie care pot ajuta sa fie monitorizata starea bebelusului; anestezia epidurala nu este indicata mamelor care doresc sa dea nastere in apa, datorita procedeului in sine; exista in acest caz si un risc de infectie daca aceasta este inserata in spate.
Nasterile in apa nu sunt pentru oricine, asa ca, in cazul in care te simti inconfortabila, fii sigura ca ai alte optiuni imediate care sa te faca sa te simti confortabila!
Retine ca nu este nimic gresit atunci cand este vorba de planul de nastere!
Ce trebuie sa faci
- Gandeste-te la ceea ce te face cel mai mult sa te simti relaxata si confortabila!
- Fa tot posibilul sa mergi la cursuri prenatale inainte de a dezvolta planul de nastere, pentru ca acestea te vor informa si iti vor da idei folositoare!
- Aminteste-ti de fiecare data, ca fiecare plan este personalizabil si nu poate fi nimic gresit daca planul tau nu coincide cu altul!
- Mentine o evidenta a o planului de nastere si fii sigura ca il impartasesti cu moasa sau cu cel care te ajuta!
- Fii deschisa si fa-ti un plan prenatal, dar fii in acelasi timp pregatita sa il schimbi, daca lucrurile nu merg asa cum te astepti!
Ce nu trebuie sa faci
- Sa ai un plan de nastere prea prescriptiv; el trebuie sa fie ca un ghid, deci nu puneti presiune pe voi in mod inutil incercand sa-l urmezi exact!
- Sa lasati deoparte partenerul de nastere!
- Sa uitati sa puneti intrebari! Este important ca parintii sa se simta increzatori si cu cat stiti mai multe, cu atat va veti simti mai linistiti!