Neutralitatea corpului, conform specialistilor, este calea de mijloc dintre iubirea de sine si ura de sine si nu este vorba de a-ti iubi sau placea corpul, dar nici de a-l uri si judeca. Concentrarea ta trebuie sa se indrepte nu spre modul in care arata corpul, ci spre ceea ce face corpul pentru tine sau ceea ce iti permite sa faci. Nu trebuie sa vezi corpul tau ca pe o problema ce trebuie rezolvata! Trebuie sa ai respect si recunostinta pentru el si sa constientizezi ca esti mai mult decat ceea ce iti arata.
Neutralitatea corpului si pozitivitatea
A te indrepta catre o atitudine pozitiva fata de corp poate fi o abordare utila pentru unii, in timp ce pentru altii poate fi de neatins. Mergand pe pozitivitate, nu iti indrepti atentia catre aspect, ignorand toate standardele de frumusete ale societatii actuale si trecand la o relatie a propriului corp – acceptandu-l fara a-l judeca. Nu este vorba de cum arati, ci ceea ce esti tu ca persoana.
Atentia la perfectiune
Trebuie sa constientizezi faptul ca o atitudine perfectionista poate fi daunatoare acestui nou concept destinat acceptarii corpului. O astfel de gandire te face sa analizezi tot demersul tau in ceea ce priveste neutralitatea corpului si ca totul trebuie sa fie realizat perfect, totul trebuie sa fie corect; de aici, poate aparea frica de esec. Trebuie sa treci peste o astfel de atitudine de totul sau nimic, sa fii atenta la gandurile tale, sa ti le observi si sa alegi sa practici neutralitatea.
Schimbarea modului de gandire nu este o sarcina usoara, iar neutralitatea corpului poate fi o nuca tare pentru oricine, existand si pericolul sa exagerezi. Noua perspectiva iti ofera un alt mod de a te raporta la corpul tau … Judecatile si criticile automate vizavi de corp vor aparea in continuare, ceea ce poate fi descurajant; poti avea sentimentul ca nu vei reusi si nu iti vei schimba modul de gandire niciodata. Doar ca o astfel de gandire reprezinta ceva continuu si care necesita efort din partea ta. Doar ca, daca vei continua, vei simti ca acceptarea si respectul isi vor face efectul dorit.
Compasiunea
A practica neutralitatea corpului este un lucru dificil, tu trebuie sa fii constienta de acest lucru si sa intelegi ca acest mod de gandire trebuie sa fie exersat cu rabdare si bunatate, fara a-ti judeca gandurile sau faptul ca nu le poti controla. In acelasi timp, trebuie sa intelegi ca ai puterea de a alege cum sa raspunzi gandurilor tale.
In toata aceasta perioada, astfel de lupte te pot face sa te simti izolat, deconectat si rusinat de tine, iar dificultatile legate de imaginea corpului sunt mai mult decat comune; important este sa iti amintesti ca nu esti o persoana singura si/ sau izolata. Traim intr-o societate care promoveaza agresiv idealuri de a arata cat mai slab, care incurajeaza pierderea in greutate si transmite mesaje cu scopul ca corpul trebuie modificat sau reparat. Iar aici, nu este vorba de tine sau de corpul tau: societatea si cultura sunt adevaratele probleme!
De la critica spre liniste
In timp, daca practici in mod constiincios neutralitatea corporala, poti ajunge la o usurinta interna si o stare de calmitate, o pauza necesara care te elibereaza de povara criticii constante, care iti spune ca nu esti indeajuns de bun pentru ca nu ai o anumita forma sau greutate. Acest lucru te ajuta sa nu mai incerci tot timpul sa iti repari corpul, ceea ce iti va oferi timpul si energia necesare pentru a te ocupa de alte lucruri cu adevarat importante din viata ta. Iti poate permite sa faci lucrurile amanate de preocuparea ta de a te schimba, de la a merge la plaja cu prietenii, la a manca prajitura preferata, la a purta pantaloni scurti; in plus, viata e prea scurta pentru a te priva de acestea.
Dorinta de a incerca
Neutralitatea corpului este un lucru curajos, iar a avea recunostinta pentru corpul tau este foarte important: el te ajuta sa te bucuri de absolut tot ceea ce faci, de la plimbat, la clipele petrecute in preajma persoanelor iubite, la bucuria pe care ti-o da un dulce. Iar pentru a relationa in acest mod cu corpul tau, trebuie sa incepi sa exersezi incet, cu rabdare si o dorinta reala. In acelasi timp, trebuie si sa constientizezi ca schimbarile nu se pot produce peste noapte, asa ca trebuie sa iti acorzi timp, asta in timp ce vei fi “testat” de ganduri si imagini negative despre corpul tau, ceea ce este absolut normal. In toata aceasta lupta, tu trebuie sa ai in minte ca intotdeauna vei fi mai mult decat a arata corpul tau!
Cum sa practici neutralitatea corpului
- Constientizarea atenta
Observa-ti experienta interna cu curiozitate, fie ca este vorba de ganduri autocritice, indemnuri “reparare” corp, rusine, dezgust, ingrijorare. Descrie ceea ce observi, dar fara a te judeca! - Redirectionarea atentiei
Dupa momentul dificil de recunoastere a imaginii corporale, redirectioneaza-ti atentia spre ceva semnificativ cu adevarat: ce conteaza in mod real pentru tine, care-ti sunt valorile asupra carora iti indrepti atentia zilnic si cu care lucrezi. - Limbajul neutru
Descrie-ti organismul folosind limbajul neutru si fara a te judeca! Scoate emotiile din gandire si din cuvintele pe care le folosesti! - Concentrarea pe functionalitate
Fa-ti timp zilnic pentru a reflecta, fie prin intermediul unui jurnal sau doar in minte, cu privire la ce apreciezi la corpul tau si ce iti permite sa faci, de la folosirea bratelor pentru a-i imbratisa pe cei dragi, la buze pentru a saruta persoana iubita, la urechi cu care asculti muzica favorita. - Da-le drumul!
Cand iti vin in minte gandurile ce au legatura cu imaginea despre corp, arata-le intelegere, iar tu indreapta-ti atentia catre gandurile utile si constructive. - Foloseste cuvinte constructive!
Creeaza mantre care au legatura cu neutralitatea corpului si repete-le zilnic, poate de mai multe ori! Pune-le la vedere sau in telefon! “Corpul meu este casa mea” poate fi un bun inceput.