Pauzele, aceste mici momente, te vor ajuta sa iti reechilibrezi nivelul de stres si sa ramai in prim planul a tot ceea ce faci. Daca in momentul in care te gandesti cum sunt zilelele tale si realizezi ca sunt aglomerate, e posibil sa fie din cauza ca iti verifici de dimineata email-urile, mesajele si asta o faci cand iei micul dejun sau cand esti in drum spre locul de munca. Nu esti singura, dar avand un astfel de stil de viata, poti ajunge usor la ceea ce specialistii numesc burnout. Partea buna este aceea ca exista modalitati de a minimiza acest risc. Multi folosesc expresia „traieste-ti clipa!”. Iar acest lucru poate fi intr-adevar util, atunci cand timp de cateva minute sau chiar secunde faci acest lucru, exact atunci cand trebuie. Pauzele mici sunt modalitati simple de a echilibra ce ai nevoie, iar scopul lor nu este de a fi perfect, ci de a fi treaz, constient si atent in ceea ce te priveste.
Pauza 1 – orizontul
Cand te simti ocupata sau stresata, atentia ta in mod natural se indreapta undeva in interiorul tau. Mergi undeva la o fereastra si lasa-ti privirea sa ajunga catre orizont! Respira usor si lasa noile perspective sa ajunga la tine! Permite-le ochilor sa se relaxeze si lasa-ti privirea sa se extinda usor! Lasa inspiratia sa treaca din nas in piept! Pauzele pentru acest tip de exercitiu iti va oferi reechilibrul de care ai nevoie!
Pauza 2 – uleiul de lavanda
Uleiul de lavanda este unul dintre cele mai versatile pe care ar trebui sa le ai in kitul tau anti stres. Pune cateva picaturi de ulei de lavanda in palme, amesteca-le, apoi inspira profund pentru a te calma instant! Adauga cateva picaturi in cada cand faci baie sau in cearsafuri pentru un somn de calitate!
Pauza 3 – apa
Cand simti ca esti stresata, e posibil sa nu fii! Exista senzatii asemanatoare care se manifesta la fel, atunci cand esti deshidratata. Tine o sticla de apa cu tine si bea poate mai mult decat este nevoie! Daca simti ca mergi la baie mai mult cat este nevoie, acesta poate fi un alt semn al lipsei de apa, asa ca, hidrateaza-te corespunzator!
Pauza 4 – respira profund!
Cand te simti anxioasa, pieptul se strange, iar respiratia este una anxioasa; mai putin oxigen, te simti mai anxios. Pauzele sunt necesare in astfel de situatii: trebuie sa respiri mai profund, respiratia ta conectandu-se cu corpul, iti reduce anxietatea si te trezeste/ aduce in prezent. Inchide ochii, alege un punct in care sa te concentrezi si respira profund, prin nas pana ajunge in interior, apoi expira usor pe gura. Repeta acest lucru de 5 ori (sau mai multe) pana iti regasesti echilibrul!
Pauza 5 – recunostinta
Cauta-ti o cutiuta frumoasa, speciala, frumoasa! Nu conteaza ce dimensiune are, important este sa iti placa cu adevarat. Pe parcursul unui an, scrie pe diverse hartiute lucrurile pentru care esti recunoscutoare, de la diverse situatii, la persoane, orice iti incalzeste inima sau te face sa zambesti. La sfarsitul anului, toate acele ganduri frumoase vor fi un cadou minunat care iti vor oferi un frumos cadou si te vor pregati intr-un mod optimist pentru anul care urmeaza sa vina.
Pauza 6 – ofera-ti timp!
Acest lucru necesita timp, dar merita din toate punctele de vedere! Din cand in cand, da-ti o zi libera, fara a simti vreo vina! Pauzele sunt necesare, indiferent ca te plimbi prin natura, citesti o carte, dansezi, pictezi, petreci timpul cu cei dragi, sau stai pur si simplu!
[rb_related title=”Te-ar putea interesa …” total=”2″ style=”dark” ids=”25248,24893″]
Pauza 7 – pregateste de seara!
Creeaza-ti o dimineata mai relaxata, prin „sacrificarea” a 10-15 minute facand anumite lucruri elementare pentru a doua zi. Pregateste-ti cafeaua, micul dejun sau pachetul pentru locul de munca, incarca-ti telefonul, totul in asa fel incat, daca ar trebui sa pleci seara, sa o poti face. Dimineata vei avea mai mult timp pentru tine, fara te simti stresata, iar ziua poate incepe extrem de frumos.
Pauza 8 – meditatia
Pentru a incepe, gaseste un loc unde poti sta fara a fi intrerupta pentru 5 minute!
- Stai cu picioarele departate la distanta de sold!
- Lasa-te in jos din picioare, lasa-ti osul sacrum in jos pastrand coloana vertebrala dreapta si bratele relaxate pe langa corp. Respira adanc pana simti ca aerul ajunge in abdomen si relaxeaza-te! Vei simti ca faci totul corect, cand nu vei mai simti nicio tensiune in corp.
- Stai in acest mod cam 5 minute; pe masura ce devii mai puternica iar mintea mai linistita, vei putea sta in acest mod, pentru mai mult timp. Dar, pentru o perioada, 5 minute sunt suficiente. Daca ai acces la o gradina sau in natura, a sta desculta pe iarba, va oferi si mai multa putere exercitiului.
Pauza 9 – urmeaza-ti respiratia!
In principiu, qi-ul tau va merge acolo unde merge si mintea, si cu cat antrenezi mintea sa fii mai linistita, cu atat poti pastra pentru o perioada mai lunga propriul qi in corp. Urmatorul exercitiu are ca scop completarea a 10 cicluri de respiratie si a mentine concentrarea totala pe respiratie pentru aceste cicluri.
Poti face acest exercitiu in picioare sau stand jos, cu ochii inchisi sau deschisi. Coloana vertebrala sa fie dreapta, capul sa fie sprijinit pe umeri cu barbia usor ridicata. Umerii si stomacul sa fie relaxati.
- Inspira usor prin nas si urmeaza-ti respiratia in timp ce calatoreste de la frunte pana in varful capului, apoi jos prin gat pana la coloana vertebrala.
- Lasa-ti respiratia sa iti umple burta, apoi calatoreste cu ea pana la piept, apoi expira usor prin gura, ca si cum ai sufla intr-o lumanare.
- Scutura-ti apoi corpul usor si observa cum te simti, in acest ciclu de practica.
Pe masura ce repeti acest ciclu, este posibil sa observi o pauza intre inspiratie si expiratie. Acest decalaj este important, deoarece, este spatiul prin care se ridica qi-ul.
Cand termini ciclurile, ia-ti timp si pentru a sta in picioare sau jos si observa-ti corpul! Incearca sa fii cat poti de constienta de experienta avuta!