Despre probiotice si prebiotice se stie in general ca sunt suplimente care joaca un rol esential in viata fiecaruia dintre noi. Fie ca ai o durere de stomac sau indigestie, bacteriile noastre din intestin joaca un rol vital in organism, dar, ca peste tot, unele ajuta digestia, altele sunt neutre, in timp ce alte bacterii chiar ne sunt impotriva.
Microbiomul reprezinta comunitatea microbilor care traiesc in intestin, iar stilul de viata actual – occidental si anume o dieta saraca in fibre, aportul de antibiotice, igiena excesiva si nivelul ridicat de stres, nu este prietenos cu bacteriile. Aici intervin ceea ce cunoastem noi ca prebiotice si probiotice.
Stim despre probiotice ca sunt bacterii vii sanatoase ce pot face mult bine pentru sanatatea noastra, suplimentele din aceasta categorie ajutand la sustinerea sanatatii mucoasei intestinale, la reducerea riscului de hipermeabilitate intestinala responsabila pentru multe boli inflamatorii. Pe langa acestea, mucoasa intestinala sanatoasa este importanta pentru absorbtia nutrientilor din alimente. Aproximativ 70% din celulele imunitare sunt localizate in intestin si comunica direct cu bacteriile intestinale, bacteriile vii ajutandu-ne in lupta impotriva infectiilor.
Majoritatea celor dintre noi nu cunosc faptul ca aceste suplimente cu bacterii vii ajuta in procesele de detoxifiere prin legarea de toxinele din intestin, ajutandu-ne in prevenirea unor boli ca boala ficatului gras non-alcoolic.
Starea de spirit buna ne este data de probiotice, echilibrul bacteriilor din microbiom afectandu-ne in bine sau rau sanatatea mintala, utilizarea suplimentelor cu bacterii vii fiind foarte promitatoare.
Probioticele sunt bacteriile vii in timp ce mai putin cunoscutele prebiotice sunt cele care hranesc bacteriile bune, ajutandu-le sa prospere, functionand exact ca un ingrasamant pentru flora intestinala. Expertii in domeniu sugereaza ca prebioticele ne pot afecta starea de spirit si somnul, pana la imunitate si obezitate. Prebioticele se gasesc in mod natural in ceapa, usturoi, praz, dar asta nu inseamna ca trebuie sa consumi cantitati exagerate! Totul trebuie facut cu masura, iar daca aceste vegetale nu sunt pe placul tau, mergi pe suplimente din comert, dar nu inainte de a te consulta cu un medic!
Un microbiom sanatos este ajutat de probiotice, iar cateva din numeroasele beneficii le enumeram in continuare …
Dispozitia
Oamenii de stiinta numesc intestinul – “al doilea creier”, datorita teoriei ca acolo exista multe bacterii care ne afecteaza sanatatea mintala. Cercetari din Irlanda (University College Cork) au aratat ca nivelurile scazute de microbi intestinali au crescut riscul de anxietate si depresie, in timp ce nivelurile ridicate au scazut aceste riscuri.
Greutatea
Un studiu francez a aratat ca persoanele care au parte de probiotice, implicit mai multe bacterii sanatoase in intestine, au sanse ridicate sa fie mai slabi, nivelurile scazute aratand o predispozitie spre cresterea in greutate.
Digestia
Sindromul de intestin iritabil cu balonari si/ sau constipatie si/ sau diaree este asociat cu bacterii intestinale cu diversitate redusa. Cercetarile arata ca anumite tulpini de bacterii ajuta la usurarea simptomelor sindromului de intestin iritabil, care pot reduce partial efectul pe care il au asupra stresului substantele chimice implicate in afectiuni.
Imbatranirea
Intr-un studiu in care a fost transplantata materie fecala de la pesti mai tineri la cei in varsta, acestia au trait mai mult, de aici si teoria ca microbii intestinali pot juca un rol important anti-imbatranire. A avea parte de astfel de proceduri pentru oameni nu este cel mai de dorit lucru, dar noi avem posibilitatea de a ne stimula sanatos microbiomul ce ne poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.
Sanatatea inimii
Studiile au descoperit ca oamenii care au parte de un anumit tip de bacterie numit collinsella, au sanse crescute sa aiba arterele intarite. Se crede ca modul in care bacteriile interactioneaza cu anumite alimente declanseaza eliberarea unor substante chimice ce provoaca rigidizarea arteriala. Studii daneze au descoperit ca niveluri scazute de bacterii din intestin te pot face mai predispus inflamatiei din artere, crescand astfel riscul bolilor de inima.